Jak bourali vesele to Rakousko zpuchřelé...

Jak bourali vesele to Rakousko zpuchřelé...
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381599/bmid_jak-bourali-vesele-to-rakousko-zpuc-VYz-381599.jpg 5 3 3

Podtitul: O vyhlášení Republiky československé v Písku 14. října 1918 Populárně-naučná publikace o předčasném vyhlášení Československé republiky v Písku v pondělí 14. října 1918, ke kterému došlo tak trochu omylem, neinformovaností a nedočkavostí. Jak se to všechno seběhlo a co po tom následovalo. Informace z archivních dokumentů doplňuje bohatá obrazová příloha. Kniha byla vydána u příležitosti oslav a výstavy "Písek - VŽDY O KROK NAPŘED. 100 let od vyhlášení Republiky československé 1918-2018."... celý text

Přidat komentář

Hani77
28.09.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila, jsou v ní citace tehdejších účastníků, dokumenty a zajímavé fotky. Jako patriot musím dát 5*, ale souhlasím s komentáři níže, že je spíše pro místní obyvatele.

Vesmich
10.02.2019 5 z 5

Celý minulý rok jsem sledovala, jak se rozličná města postavila ke stému výročí založení republiky a Písek mi z toho vyšel jako frajer. Celý slogan, který stý rok provázel: VŽDY O KROK NAPŘED mi přišel chytrý a furiantský. Jak bourali vesele, to Rakousko zpuchřelé, je dokumentární text, ve kterém je čitelně publikováno „Mým národům“ a podrobně reflektována a doložena situace v posádkovém městě po čtyřech válečných letech. Jestliže čtenář zná město a nějaké podrobnosti místního života, je to rozhodně publikace, kterou stojí za to mít doma.


Dáma s hrnstjm
28.06.2018 4 z 5

Sto stránek - z toho zhruba polovinu tvoří citace z historických dokumentů (výslechy svědků). Ve druhé polovině autor komentuje již dříve napsané nebo stručně doplňuje informace. Je škoda, že se nepouští do hlubšího (či vůbec nějakého...) rozboru událostí, takže pro mě osobně kniha svojí popisností nepřesahuje regionální význam. Dozvíme se kdo, co a kdy... ale už se nedozvíme proč. Kniha trochu budí dojem "ušití horkou jehlou." Oceňuji obrazovou přílohu.