Jak číst egyptské hieroglyfy
Mark Collier , Bill Manley
Srozumitelná příručka pro samouky. Přáli jste si někdy umět číst hieroglyfické písmo starověkého Egypta? Nyní je to s pomocí tohoto praktického průvodce možné. Hodí se pro naprosté začátečníky i pro ty, kteří si přejí zdokonalit své znalosti jazyka a kultury starověkého Egypta. Mark Collier a Bill Manley mají mnohaleté zkušenosti s výukou laické veřejnosti v kurzech po celé Velké Británii a jejich přístup je tedy dobře ověřený. V celé knize se budete zabývat skutečnými staroegyptskými texty. Každá kapitola postupně představuje jednotlivé rysy hieroglyfického písma a staroegyptského jazyka a nabízí čtenářům možnost zdokonalit své dovednosti v praktických cvičeních. Autoři zde představují nesmírně přitažlivou i zábavnou skupinu památek: zádušní nápisy, sarkofágy a výjevy z hrobek. Texty a doprovodné poznámky nabízejí přímý pohled na témata jako faraonská správa, rodinný život ve staroegyptské společnosti a její vnímání smrti. Díky této knize dokážete spolehlivě číst památky reprodukované v této knize i egyptské texty na předmětech v muzejních sbírkách celého světa.... celý text
Literatura naučná Historie Jazyky, lingvistika
Vydáno: 2007 , Volvox GlobatorOriginální název:
How to Read Egyptian Hieroglyphs, 1998
Už umím napsat své jméno! Ovšem, co by tomu tomu řekli staroegyptští písaři, to vskutku nevím... Možná bych za trest musela opsat nápisy ve Venisově pyramidě.
Nádherná kniha s gramatikou egypt. hieroglyfů. jen si nejsem jistá, zda-li samouk pochopí principy a techniky, jak hierog. číst..:/ chce to zřejmě velkou trpělivost
Kvalitní a podrobný úvod do problematiky hieroglyfů, včetně základní gramatiky a čtení původních nápisů. Od druhé poloviny však kniha začíná zmatečně skákat od jednoho tématu k druhému, takže se stává takřka nepoužitelnou. Nicméně pro začátek jistě stačí. Kdo by se chtěl naučit více, doporučuji knihu Václava Loukoty S Theodorem o hieroglyfech.