Jak fungují věci kolem nás

Jak fungují věci kolem nás
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481373/bmid_vedecke-kladivo-jak-funguji-veci-ko-90D-481373.jpg 4 20 20

Zábavná sbírka odpovědí na otázky moderní vědy od populárního youtubera. V dnešní době informačního chaosu existuje řada rozšířených mýtů – a vědecké kladivo je tady od toho, aby je rozbilo napadrť. Youtuber a vloger Martin Rota se na svém kanále už přes sedm let věnuje nejrůznějším námětům: od fungování lidského těla po otázky současné fyziky. Ve výběru z těch nejzajímavějších témat najdete jasné a vědecky podložené odpovědi, které jsou stejnou měrou zábavné i fascinující.... celý text

hungryreader00
26.04.2023 4 z 5

Font ani barevné zpracování mi nijak nevadilo a obrázky jako názorná ukázka jsou super. Některé věci jsem i jako dospělá jen prolétla očima, protože jsou poměrně složité, ale věřím, že pro nadšence do daného oboru to nic nebude. Problém je asi v tom, že pokud se s tématem setkávám poprvé, tak mi vysvětlení pomocí převrácených čtverců nijak nepomůže, pokud mi nikdo nevysvětlí, co to sakra je :D . Jinak moc zajímavá a poučná kniha.

Dionýsos
25.02.2023 4 z 5

Kupovali jsme knihu s přítelem jako dárek pro jeho dospívajícího bratra. Přečetla jsem si pár vybraných kapitol, které mě zaujali již z obsahu. Mně osobně ani nevadí font, naopak celkové barevné zpracování je velmi koukavé a originální, kniha mě už jenom kvůli tomu netradičnímu vzhledu baví (věřím, že tomu tak může být i u dětí, které se do čtení celkem nutí, a že jich je požehnaně...).
Co bych ale vytknula je neurčitost věkové skupiny na kterou je kniha zaměřena - číst ji může jak dítě tak dospělý, ale věřím tomu, že spousta dětí dnes má potíže se čtením a zároveň jsou některé pasáže vcelku náročné bez nějakého předešlého bádání o tématu. Kniha je tedy, dle mého, pro děti min.12+, věřím, že by mohla vzbudit úspěch i u menších dětských intelektuálů, ale těžko usuzovat kolik takových je.
Mě jako dospělého "pobouřilo" jediné, a to fakt, že kniha postrádá jakékoliv citace/zdroje z kterých Rota čerpal - možná, že valnou většinu má ze své hlavy, ale někde informace čerpat musel i při tvorbě vědeckého kladiva, ne?
Ale vcelku knihu zhodnocuji jako úspěšnou a zajímavou publikaci :)

Johana
19.12.2021 3 z 5

Kniha vypadá krásně, potěšil mne výběr témat i obrázky z dílny Martina Roty.
Vadí mi dvě věci.
Především je to písmo. Font se pro delší odstavce nehodí, text plave před očima a skoro mne to přinutilo podsouvat si pod řádky záložku, jako prvňáček.
Větší chybou je podle mne to, že některé věci jsou vysvětlené bezvadně - ale jiné ne. Jak na svém kanále, tak v knize má Martin Rota tendenci přidávat na tempu výkladu tak, že mu jistě perfektně porozumí ti, co už měli dřív v problematice naprosto jasno...
Ach ano, při této námitce se přiznávám, že jsem na knihu malinko hloupinká - což rozhodně měli udělat jeho beta čtenáři, měl-li jaké.
Nelituji, že jsem si knihu koupila - ale jako dárek pro puberťáka se podle mne nedá s úspěchem použít, právě kvůli nedostatečné srozumitelnosti některých výkladů.
Což je opravdu veliká škoda.

ArkAngel
27.11.2021 3 z 5

Můj bratr je velkým fanouškem pořadů Martina Roty a Patrika Kořenáře, což samozřejmě vedlo k tomu, že se u nás doma objevila i tato kniha, kterou jsem samozřejmě slíbil, že přečtu. Byť je titul mířen spíše na děti, obohatit se z něj může i člověk dospělý. Líbí se mi, že jsou informace předávány fakticky a jednoduše a navíc jsou zde vyvraceny i hoaxy nebo pověry, se kterými jste se určitě během života setkali (například hned první kapitola o tom, proč slyšíme v mušlích moře). Obrázky si k tomu kreslil Martin sám a jsou velmi jednoduché, což je někdy i trochu mínus. Jejich kvalita je celkem různorodá, na některých si dal více záležet a na některých méně, což alespoň mne krapet rušilo. Pokus se vaše děti alespoň trochu zabývají vědou nebo tím, jak náš svět funguje, rozhodně doporučuji.

Martin Rota
česká, 1988