Jak je důležité míti Filipa
Oscar Wilde
Konverzační komedie o lásce a námluvách ve vyšší anglické společnosti, která skýtá autorovi nepřebernou studnici inspirace. Autor nešetří břitkým humorem. Co replika, to vtip či bonmot. Stejně vtipné jsou i situace, které přinášejí neustále nové překvapivé zvraty. To vše a nenapodobitelný suchý anglický humor láká divadelníky k novým a novým inscenacím. Na své si přijde i posluchač této hry. KOMPLETNÍ OBSAZENÍ A PRODUKCE John Worthing: Pavel Neškudla Algernon Moncrieff: Viktor Dvořák Kanovník Chasuble: Otakar Brousek Merrlman, komorník: Radek Hoppe Lane, sluha: Martin Hruška Lady Bracknellová: Vanda Hybnerová Gvendolina Fairfaxová: Klára Suchá Cecilie Cardewová: Šárka Krausová Slečna Prismová: Dagmar Čárová... celý text
Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: 2024 , AudiotekaOriginální název:
The Importance of Being Earnest, 1895
Interpreti: Pavel Neškudla , Viktor Dvořák , Otakar Brousek ml. , Radek Hoppe , Martin Hruška , Vanda Hybnerová , Klára Suchá , Šárka Krausová , Dagmar Čárová
Vtipně napsaná, originální a prostě bezkonkurenční kniha :) ... Chvilku jsem měla trošku zmatek, kdo je kdo a co se vlastně děje, ale stejně ... Skvělá knížka. Jen mi je trochu líto, že jsem si ji nevytáhla při maturitě, jen vysvětlování děje by zabralo všechen čas vyměřený pro zkoušku :)
Knihu jsem zatím nečetla, ale byla jsem na ochotnickém představení této hry a velmi se mi líbila :) Ten jeho zvláštní druh humoru a ty zápletky!
Já chci taky svého Filipa, nebo alespoň Bunburyho :) supervtipná oddechovka, zbožňuju suchý britský humor, a tady jsem ho dostala pořádnou hromadu :)
Velice vtipná kniha, i když na začátku jsem se nemohla zorientovat.
Před přečtením knihy jsem viděla velice povedené filmové zpracování.
Pro Oscara Wilda mám slabost. Dokonalé dílo, stejně jako Obraz Doriana Graye. Vtipné a úžasně zpracování postav. Doporučuji! :)
tato kniha mě přivedla do mnohých nepříjemných situací, tak například, když se během extrémně nudné přednášky začnete jediní smát...nebo jedete sami metrem a zase!! Málokterá kniha mě dovedla rozesmát, ale tenhle Filip/ové, to dokázal/i s elegancí sobě vlastní :D doporučuji všem! :)
Genialita sama. Dokonalý anglický humor :D.
"Lady Bracknellová: Ztratit jednoho rodiče, pane Worthingu, se může považovat za neštěstí, ale oba, to se jeví jako nedbalost."
Skvělé drama! První dějství je sice trochu nudné, ale zbylá dvě jsou dle mého názoru perfektní.
Ačkoliv se mi dramatické hry - ač jde o komedie či tragédie nečtou právě nejlépe, tak mohu říct, že toto dílo mne bavilo. Jsem příznikyní všech Wildeových děl a líbí se mi, jak se v jeho knihách odrážel jeho vlastní pohled na svět. U knihy jsem i zasmála a četla ji jedním dechem.
Knihu jsem četla v originále, tedy v angličtině a musím říct, že to je naprostá paráda. Humor, zápletky, nějaká ta romantika, vztahové komplikace, vše o čem rádi čteme. Jako plus i téma a závěr celé hry - velmi originální a nápadité.
Já mám moc ráda Algernona, který mluví úplně výborně - miluju jeho humor - například věta: \"You are the most earnest-looking person I ever saw in my life.\" No paráda! Rozhodně doporučuji přečíst, stojí to za to.
Surový anglický humor naservírovaný na stříbrném tácu..Spolu s kombinací Wilda, co víc si přát? :)
Skvelý Oscar Wilde a jeho jedinečné hry. Komédia ako vyšitá s typickým anglickým humorom, ktorá presvedčí o tom, že mať takého Filipa, by občas nebolo na škodu.
Skvěle napsaná divadelní hra, která perfektně pobaví tuto knížku jsem četla jedním dechem a moc jsem se pobavila vřele doporučuji :)
zfilmováno irská literatura komedie divadelní hry
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Dávám 5 hvězdiček už jen proto, že jsem se už dlouho tak od srdce nezasmála :o) Moc se mi do téhle knížečky (je to tak uzoučká brožurka, že to snad ani knížka není :))) nechtělo,
ale pak jsem nemohla přestat.
Nejde abych se nepodělila o některé momenty, které si musím číst stále dokola ....
,,...... nevím sice, jak Gorgóny vypadaly, ale lady Bracknellová je určitě jedna z nich. Rozhodně je to obluda, a tak je od ní hanebné, že není jenom vybájená ".
,,Drahý hochu, vlemi rád slyším nadávat na své příbuzné. Jedině tak to s nimi vůbec vydržím. Příbuzenstvo, to je prostě smečka nudných lidí, kteří nemají nejmenší ponětí, jak žít, a ani trochu instinktu, kdy umřít. "
,,Nemyslíš si snad, že by se Gvendolína mohla za takových sto padesát let podobat své matce, či si to myslíš, Algy? ......Všechny ženy se časem podobají svým matkám, to je jejich tragédie. Muži ne, to je zas jejich tragédie."
Bohužel nechodím do divadla, ale tuhle komedii bych si v nějakém letním večerním divadle někde venku určitě dala :o)