Jak jsem přispěl k Hitlerovu pádu / Já proti Rommelovi
Spike Milligan
První dva díly Milliganovy válečné trilogie. První díl je inspirován autorovým nástupem k dělostřelectvu a pobytem ve výcvikovém táboře. Díl druhý se odehrává během nasazení v severní Africe. Vtipný a zábavný deník britského vojáka líčí období armádního výcviku v roce 1942 a posléze vylodění a boje v Africe až do vítězného konce. Kniha je znamenitá a inteligentní protiválečná satira, humor v popisu vojenského života a tuposti armádní mašinérie připomíná české klasiky: Haška, Škvoreckého a Švandrlíka.... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 1994 , Naše vojskoOriginální název:
Adolf Hitler, My Part In His Downfall / Rommel, Gunner Who?, 1972
První část výborná, hlášky husté, občas jsem vyprskl smíchy. Bohužel z druhé část je cítit, že jde pouze o přepsaný deník a vyprávění se stává velmi fragmentované. Nicméně kladně hodnotím, že nejde o žádný hrdinský epos, ale líčí vojáky přesně tak, jak jsem je zažil i já na vojně.
Autor v knize popisující osobní zkušenosti a prožitky z 2.světové války dokázal "zůstat nad věcí". S humorem sobě vlastním vylíčil svou "kariéru" u britských dělostřelců,a to aniž by zlehčoval tragičnost a hrůzy války.
Kniha sice nedosahuje úrovně "nesmrtelného" románu Jak jsem vyhrál válku, přesto ji však hodnotím velmi pozitivně.
Vynikající dílo, formující vlastně můj život, díky němu jsem se dostal ke sbírání militárií ohledně britské armády, i když Milliganova služba během války tvořila v jeho životě spíš epizodní roli. Většina jeho hlášek je nesmrtelných, tedy pro ty kdo jeho knihy četli ("Jaké je heslo" Nevím, jaká je nápověda? Nápověda je- Jak zní dnešní heslo?" atd. V podstatě srovnatelné s "Jak jsem vyhrál válku", o to víc, že jde o skutečný příběh.Kdopak dnes ví, že Terrence Milligan, zvaný "Spike", stál u vzniku slavných "Monty Pythonů"? :)
Nebylo špatné čtení, ale není to nic co by vás vyloženě rozesmálo..... ale i přesto je tam pár věcí, které vám vytvoří úsměv na rtech....
1994 | Jak jsem přispěl k Hitlerovu pádu / Já proti Rommelovi |
1995 | Jak Monty přispěl k mému vítězství |
2019 | Jak jsem přispěl k Hitlerovu pádu |
2020 | Já proti Rommelovi |
2021 | Mussolini a jeho podíl na mém zhroucení |
jak daleko je od vojína Spikea Milligana k poručíku Goodbodymu? tito dva borci dokazují, že švejkizmus není výhradně český patent, že blb dovede bořit ducha války a válčení v jakékoliv armádě. kdyby se dali dohromady všichni švejkovití vojáci, byla by z toho taková úžasná sedmá rota... a snad by někomu napadlo, jaká pitomost je umírat pro něčí vzrušení a jak je to blbé, když toho ideologa už nic jiného vzrušit nedovede.