Jak jsem vyhrál válku
Patrick Ryan
Nesmrtelný válečný román z roku 1963, v němž válku bere vážně snad jen jeho hlavní protagonista, poručík britské spojenecké armády Ernest Goodbody, si od svého prvního českého vydání získal řadu příznivců i u nás a stal se knihou, kterou lze bez váhání označit za kultovní. Ač svérázný důstojník zůstává na stránkách příběhu naivně přesvědčen o bezpodmínečné oddanosti své jednotky, je stále více zřejmější, že zásady vojenské taktiky se tu spíše než v boji za Krále a Vlast uplatňují při zápolení o zdroje alkoholického či erotického uspokojení. Donkichotský Goodbody se během několikaleté anabáze snaží vrátit válce její důstojnost, ale čtenář záhy pochopí, že jde o absurdní počínání - válka je beznadějně směšnou záležitostí a smích je také to jediné, čím ji lze porazit.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
How I Won the War, 1963
Velice zajímavé podání války. Humorný příběh z války, o které by se možná vtipkovat nemělo. Ale co už, já rozhodně nejsem nijak pobouřen a humor to byl skutečně vybraný a vhodný. Jednotka Goodbodyho byla dobrá a Goodbody samotný vtipný svou dutostí a neprozřetelností. Nejednou jsem se u této knihy zasmál.
druhá světová válka (1939–1945) smích absurdní humor světová literatura satirické romány
1970 | Jak jsem vyhrál válku |
2008 | Jak jsem vyhrál válku / How I Won The War |
Sbírka zábavných epizod z války, přičemž v paměti mě nejvíce zůstala ta část, ve které vojáci učili domorodce hrát kriket:)