Jak se chytá ruský špion
Naveed Jamali , Ellis Henican

Pravdivý příběh civilisty, z něhož se stal dvojitý agent Tři dlouhé nervy drásající roky prováděl Naveed Jamali v New Yorku špionáž pro Rusko. Tři roky směňoval flash disky s citlivými technickými daty za obálky s finanční hotovostí a zaprodával svou rodnou zemi v hlučných restauracích a na tichých parkovištích. Nebo si to alespoň Rusové mysleli. Jejich zdroj ve skutečnosti pracoval jako dvojitý agent pro FBI. A všechno se to událo víceméně náhodou… Napínavý a zároveň zábavný příběh ze skutečnosti o tom, jak si člověk může splnit svůj sen – a jak mu to obrátí život naruby.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2016 , Knižní klubOriginální název:
How to Catch a Russian Spy, 2015

V okamžiku, kdy konečně začal příběh gradovat, vše bylo utnuto a příběh skončil. Ale my, čtenáři, se už nedozvíme, co se podařilo. Chápu, je to tajné, protože FBI, ale tomu příběhů to prostě chybí.

Zajímavé vyprávění dvojitého agenta Naveeda, který líčí své osobní zkušenosti a zážitky. Oceňuji, že je to příběh skutečného agenta-civilisty. Jen některé pasáže pro mě byly zbytečné, hlavně začátek. Moc dobrodružství zde ale nečekejte. U mě stále vítězí v tomto žánru Rudá volavka a její pokračování, byť se jedná o fiktivní příběh.

Mne se moc libilo, ze neslo jen o suche vypravovani zazitku, ale ze do toho byl zapojen i spisovatel, ktery do zivotnich zkusenosti pridal i romanovou formu a cely pribeh dostal svuj osobity smrnc. Nazev sice muze evokovat nejake velke napeti, kdo ho ale hleda at si necha zajit chut. Koho zajima zivot spiona a cestu jak se jim stat, ten v teto knize najde zalibeni.
Typický příklad zajímavého tématu, napsaný absolutně nudným způsobem. A těch několik kapitol, které se špionáží nemají nic společného, tomu také zrovna moc nepomáhá.