Jak se dělá kniha
Vladimír Pistorius
Čtvrté, doplněné a aktualizované vydání úspěšné příručky, nepostradatelné pro každého, kdo se zabývá vydáváním či redakcí knih. Kniha popisuje nejrůznější aspekty přípravy rukopisu, jeho technického zpracování, ekonomického posouzení, autorsko-právního zajištění a umístění na trhu. Nově je přidána kapitola o e-knihách. Je proto užitečná rovněž pro každého, kdo se podrobněji zajímá o to, jak vzniká kniha, o ekonomické či právní otázky, které jsou s vydáváním knih spojené. Obsahuje na 170 grafů, obrázků a tabulek, jakož i řadu příkladů.... celý text
Výborná kniha, ktorá je sprievodcom na knižnom trhu a pomôckou pre tých, ktorí chcú začať s vydávaním kníh. Orientuje sa v základných typografických a technologických pojmoch, ale najmä ekonomike vydávania kníh. Kniha je názorná a doplnená grafmi a obrázkami. po prečítaní si vytvoríte obraz, ako funguje knižný biznis. Pre toho, komu je táto oblasť blízka, knihu určite odporúčam pre ďalšie fungovanie a rozbehnutie aj vlastného vydavateľstva.
Zajímavé. Některé informace jsou už poněkud zastaralé, ale z většiny je nové vydání aktualizováno.
Nakladatel, typograf, knihkupec i čtenář si v knize najde to své. Já jsem sice kapitoly o právní stránce věci a detailní matematické rozbory vynechal, ale stejně jsem nahlédl pod pokličku výroby knih.
3 a půl hvězdy
V knize naleznete grafy, tabulky i obrázky pro lepší upřesnění a představy. I když je to hlavně o technické stránce knih, bavilo mne to. Líbilo se mi nahlédnout na knihy z jiné stránky, přesto bylo pro mě těžké vnímat knihu jako jakýsi druh zboží.
Informační příručka pro nakladatele obsahuje zajímavé informace, i když v roce 2014 už docela zastaralé. Přesto je to zajímavý vhled do fungování nakladatelství, která si jinak informace o rozdělení nákladů, úspěchu vydávaných knih a jejich nákladu pečlivě střeží. Autorský zákon, který je do knihy vložený, je tam podle mě zbytečný, není problém si jej dohledat na internetu.
Po přečtení mám dojem, že je jednodušší knihu napsat, než vyrobit. Souhrnné informace o tom, co je pro vydání knihy důležité a nutné, ocení hlavně ten, kdo se chystá vydat své dílko vlastním nákladem. V každém případě je to zajímavý pohled do vydavatelského zákulisí.
vydávání a distribuce knih nakladatelství a vydavatelství o knihách redakční práce
2019 | Jak se dělá kniha |
2015 | Jak se dělá e-kniha (Příprava elektronických publikací ve formátech EPUB a MOBI) |
1981 | Jak se chytá slunce |
1985 | Haló, tu je jar |
1991 | Stárnoucí literatura |
Moje očekávání, po přečtení názvu, směřovali k prvotní myšlence autora knih, až po konečný přenos k čtenáři.
Omyl, je to učebnice nakladatelství.
Statistiky z předminulého desetiletí tam snad ani nemusely být.