Jak se zbavit plenek
Vanda Schreierová
Definitivně, bez stresu a „vysazování“ – odplenkování dle indiánské metody. Slýcháte, že byste už měli zatočit s plenami? Že vy už jste byli v roce bez nich a vaše zlatíčko je má ještě teď, v roce a půl, nebo nedej bože ve dvou letech? Je vám taktně nebo netaktně naznačováno, že jste něco zanedbala? Nic jste neprošvihla, nebojte. Dříve společnost tlačila, soutěžila a ten, kdo poctivě nevysazoval na hrneček své ještě nesedící dítě, byl… No ono to vlastně bylo něco dost neslýchaného, a tak se cepovalo, vysazovalo a z vylučování se stala óda na dokonalou matku. Vždy učesanou, připravenou, s čistým miminkem a vyžehleným prádlem. Společnost jde kupředu a s tím i volnost člověka, jeho individualita, vzdělání i víra. Uf, už je to za námi. Pojďte si přečíst o tom, kdy je dítě skutečně schopné uvědomovat si potřebu vylučování a reagovat na ni. A co víc, vědomě uvolnit svěrače a vědět, co dělá. Jedině tehdy je dítě schopné se bez stresu a cepování zbavit plenek. A to trvale! Kniha představuje metodu, která funguje, protože je přirozená, a fungovala miliony let před námi, než přišly společenské konvence a tlak na dokonalé matky.... celý text
Zásadní informace se dá shrnout takto - seberte plínu, hodně chvalte, nekárejte, plínu už nevracejte. Zbytek je k ničemu.
Pěkně a srozumitelně napsané, četlo se to samo a co se týče uvedení této metody do praxe, tak u nás to fungovalo krásně. Vřele doporučuji :-)
162 stran od trojnásobne milé maminky, která se snaží předat své zkušenosti s odplenokvanim dál. Kniha se čte čtivě a rychle, vše se ale postupně opakuje pořád dokola. Pokud bychom vyndali obrázky a opakovaný text a omáčku, zbyla by tak 20strankova brožura. V knize jsem hledala indiánskou metodu odplenkovani - jsou v ní však jen běžně známé rady a mě nic nového nepřinesli. Ovšem některým dalším matkám by se mohli hodit. Ty se snaží se motivovat k výdrži, trpělivosti a častému praní. Autorka hledá i normu pro výchovu, ikdyz v závěru ji nechá vlastně na vás.
Výborně napsané, čtivé jako beletrie. Všechno je vysvětleno na příkladech. Na uvedení do praxe máme zatím čas, ale po přečtení to vidím dost nadějně.
Kniha se skvěle čte, nevnucuje se a snaží se čtenáře jen usměrnit. Nedozvíte se v ní jedinou správnou cestu, ale tak to už s malými dětmi a nejen s nimi je.
Teď už jen uvidíme, jak to bude v praxi, která přijde co nevidět :)
Update 29.8.2020: Výsledky překonaly naše očekávání. Malý se naučil říct si o nočník už třetí den :)
péče o děti vývoj a výchova dětí
2017 | Mámě - Jak mít šťastné miminko a nepicnout se z toho všeho |
2018 | Handling a nošení dětí |
2019 | Tátovi a taky mámě |
2019 | Jak se zbavit plenek |
2024 | Proměny mateřství |
Maminky a tatínci zbystřete, tuhle knížku budete milovatKdo neví, tak mám dvouletou dcerku. Doporučení od mé sestry na indiánskou metodu, jak odplenkovat dítě definitivně a bez stresu, přišlo právě v pravou chvíli. Sama ji praktikovala u svého syna, který je o pár let starší a s výbornými výsledky.
V knížce je srozumitelně popsáno, kdy je dítě zralé na to být bez plenek. Velmi jednoduše je vysvětlena metoda, doporučení i upozornění na rizika. Na konci je mnoho příběhů rodičů, ve kterých se zrovna i vy najdete, k otázkám nechybí ani rady, jak situace řešit.
Jak to probíhalo u nás? Než jsem knížku stihla dočíst, plenky už nejsou přes den vůbec potřeba. Takže doporučuji dál.
Milým bonusem pro mě byly tipy na 10 darů pro děti i úžasné maličkosti, které dělají velké věci.
NIKDY NENÍ POZDĚ NA SOBĚ ZAČÍT PRACOVAT. A TĚMI NEJLEPŠÍMI UČITELI JSOU NAŠE DĚTI.