Jak svrhnout vévodu
Evie Dunmore
Rebelky z Oxfordu série
1. díl >
Píše se rok 1879 a svět ovládaný muži se otřese v základech. Annabelle Archerová dostane jedinečnou příležitost stát se jednou z prvních studentek Oxfordské univerzity. Stipendium jí poskytne dámský spolek, který se snaží prosadit volební právo pro ženy. Má to ovšem jednu podmínku – Annabelle musí na oplátku najít vlivného muže, který se postaví za zájmy spolku. Jejím cílem se stane chladný a vypočítavý vévoda z Montgomery, který na příkaz královny řídí britskou politiku. Když si Annabelle najde cestu na jeho panství, rychle si uvědomí, že největší výzvou bude mu odolat. Vévodu tvrdohlavá intelektuálka dohání k šílenství, a co je ještě horší, zdá se, že kvůli ní úplně ztrácí svou chladnou rozvahu. Ale nebyl by nejlepším stratégem v zemi, kdyby se s ní nepokusil vyjednat docela jinou dohodu…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2022 , CosmopolisOriginální název:
Bringing Down the Duke, 2019
Zajímavě pojaté. Nenásilně zpracovaný pohled do britských dějin, historie, kdy ženy zvedly hlavu. Určitě chci přečíst další díly.
Bylo to milé, vtipné, romantické a našlo se tu i vážnější téma jako třeba postavení žen ve společnosti. Hodně děje se motá okolo sufražetek a toto téma bylo velmi příjemně a nenásilně začleněno do celého romantického příběhu.
Vše bylo čtenáři podáno lehce, nenásilně a čtenář jen otáčel stránky dál a dál aniž by vnímal čas.
Autorka píše velmi čtivě, a délka knihy byla také velmi příjemná. Nic nebylo uspěchané a děj hezky plynul.
Postavy byly velmi sympatické, ať už hlavní, či vedlejší. Chemie a elektrizující napětí mezi hlavními hrdiny bylo naprosto skvělé a všechno jsem jim věřila.
Bylo to pro mě něco jako mix Pýchy a předsudku a Bridgertonů. Za mě prostě ideální oddechové a romanticke čtení. Moc se těším na další díly série.
Občas mám na nějakou tu historickou romanci náladu a u této mě zaujalo, že je navíc obohacena o téma snažení anglických sufražetek. Není tam toho příliš, aby to člověka otrávilo, když chce tu romantiku, ale není tam toho ani málo, aby se nedozvěděl něco nového a pro děj to není bezvýznamné.
Už první setkání Annabelle se Sebastianem mě nadchlo a podstatnou roli v tom hraje fakt, že autorka má pro vyprávění, včetně výstižných popisů, opravdu cit. Čtenář to dokáže s postavami prožít - když je to krásné, je to krásné, když to bolí, tak to bolí a to je něco, co ne každá (historická) romance dokáže. Sugestivně popsat věci, využít v tom trochu té poetičnosti, aniž by to byl kýč a rozehřát to čtenářovo srdce. Za mě je to vypravěčsky v rámci žánru romantiky určitě nadprůměr.
Hrdiny jsem neměla problém si oblíbit, hrdá a tvrdohlavá Annabelle mi byla blízká hned, Sebastiana si člověk zamilovával postupně, chemie mezi dvojicí přesně taková, jakou chcete u takové knihy číst.
A ačkoliv komentář píšu po pár měsících od čtení, pořád zůstalo dost okamžiků, které se mi vryly do paměti a které si ráda přečtu zase jednou znova.
Právě jsem našla další oblíbenou romanci, ke které se budu ráda vracet. Nejenže je to velmi čtivě napsaný, ale to jak autorka dokázala popsat chemii mezi hlavními postavami je úžasný! Celkově popis charakteru i prostředí byl velmi povedený, takže jsem neměla problém si ke všem vytvořit vztah.
Jako bonus se dozvídáme něco o době, ve které se příběh odehrává.
Doporučuji!
Moc se mi do toho nechtělo. Téma sufražetek nemám moc ráda, ale anotace zněla fajn. No nakonec jsem na ni měla náladu a nelituji. Čtivost přisuzuji hlavně tomu, že se autorka nezdržuje dějem okolo a soustředí se pouze na to co nás zajímá.
Chtěla jsem do knihovny objednat už dříve, ale obávala jsem se příliš lehké a oddechové četby. Podle hodnocení tady na databázi jsem se nakonec rozhoupala a po přečtení moc děkuju za „pošťouchnutí“ k nákupu. Bavila jsem se skvěle a navíc jsem se poučila také o tehdejších oxfordských studijních poměrech a o anglickém hnutí sufražetek. Zajímavý byl pro mě především autorčin doslov, z něhož plyne, že nejsilnějším odpůrcem volebního práva žen byla sama královna Viktorie!
Takže za mě výborné sladké čtení s historickými vsuvkami na téma ženské emancipace. Jen ten název mi nesedí; slovenská verze tady na webu mi připadá povedenější.
Hezká obálka, zajímavý příběh z viktoriánské Anglie a ještě ke všemu téma sufražetek a feminismu? Co dodat, třešničkou na dortu byly otevřené a velmi detailní erotické scény, které si čtenářky a milovnice romantiky rády vychutnávají:) Líbilo se mi to a četlo se to jedna báseň! Těším se na další díl.
Moc hezká historická romance. Víceméně klasický vzorec, na který jsou čtenáři u tohoto žánru zvyklí. Bonus navíc je téma ženských práv a sufražetek.
Působivý romantický příběh zasazený do období viktoriánské Anglie, ve kterém se začala prosazovat organizace podporující ženy v boji za jejich politická práva. Hlavní postavy nebylo těžké si oblíbit. Vzdělaná, rázná, tvrdohlavá Annabelle a hrdý, zásadový, čestný Sebastian se k sobě neskutečně hodili. Příjemné čtení, za mě spokojenost.
Já jsem se do této knihy prostě zamilovala.
Příběh se odehrává v době, kdy ženy musí bojovat za svá práva a v tomto boji se ocitne i hlavní hrdinka Annabelle.
Díky dámskému spolku se dostala na Oxford a teď musí kromě studia ještě přemluvit vlivné muže, aby prosadili volební právo pro ženy.
Celá ta doba byla úplně skvěle vykreslena a já jsem se tak přenesla do 19. století. Asi si dokážete představit ty kočáry, plesy, sídla a mnoho dalšího.
Romantická linka byla taky naprosto skvělá a já jsem se díky interakcím mezi hlavními hrdiny i pobavila.
Je to super oddechovka, u které budete fandit všem sufražetkám a přitom tiše doufat v jiskření mezi hlavní dvojicí.
Za poskytnutí knihy moc děkuji nakladatelství Cosmopolis, Grada.
Čtivý romantický román z viktoriánské doby napsaný jazykem současnosti. Návod k tomu, jak zbláznit chlapa a při tom si zachovat hrdost a vlastně splnit úkol.
S potěšením jsem si knížku přečetla, bezvadná červená knihovna. Jako bonus k romantickému příběhu beru informace o sufražetkách, o vzdělávání žen na Oxfordu, o nemožnosti vdaných žen disponovat majetkem atd. Také mě překvapilo, že kromě žen neměli volební právo ani nemajetní muži. Za přečtení stojí i poznámka na konci knihy, kde autorka ještě doplňuje podrobnosti k těmto tématům.
A ještě jsem se dozvěděla něco:
"Věda prokázala, že ženský mozek je nejenom menší než mužský, ale také jinak zakroucený. Takže, slečno Archerová, i kdybyste četla stejné knihy a slyšela stejné proslovy jako muž, váš mozek by nikdy nebyl schopen vytvořit stejně rozumnou analýzu. Poskytnete mozku stejné informace, ale část se jich ztratí někde v jeho zákrutech, takže žena z nich vyvodí naprosto jiné, omezené závěry."
Pravil hrabě Marsden. Ovšem, ženy, nebojte - slečna Archerová mu to následně natřela navzdory podivnému zakroucení ženského mozku!
V podstatě hodně zajímavý příběh. Mně by se asi líbilo, kdyby to bylo trošku víc "serióznější", tohle přece jen byl primárně romantický příběh, ale mě na příběhu asi víc zaujala práce sufražetek a boj za volební právo žen.
Už dávno ma nejaká kniha takzo nechytila. Bolo to nadherné, emotívne, inteligentné. Vrelo odporúčam.
Tenhle titul mou pozornost upoutal již mockrát, ale až letos jsem si to díky ČV teda půjčila. ACHJO! Proč jsem to neudělal dřív?
Příběh a hlavní zápletka jsou úplně jasný hned na začátku, ale byla to taková parádní slaďárna. Fakt skvělý, čtivý, rychlý (místy až moc), že jsem se po přečtení musela k některým pasážím vrátit a přečíst s nadšením znovu.
Doufám, že v dalších dílech budou příběhy Anabelliných kamarádek taky tak dobré jako tenhle.
Knížku jsem začala číst docela dávno, ale tak v půlce čtení jsem se přes ní nemohla prokousat. Na jednu stranu člověk i věděl, jak to musí skončit. Nakonec jsem se k dočtení dokopala a musím říct, že konec knihy byl naprostá pecka. Čtivý, plný zvratů a něžností. Škoda, že to nenastalo trochu dříve a autorka se nevěnovala trochu méně politické omáčce okolo. :)
Nejsem příznivce historických románů. Přistupovala jsem ke knize z toho důvodu obezřetně. Sice s historickými prvky na základě skutečných událostí, ale velmi vtipně, moderně a čtivě je psána tato kniha. I přes zásadní téma jako právo na majetek po svatbě, volební právo a jiná práva žen, byla kniha psána velmi poutavě. Autorka Vás na počátku knihy chytla stejně jako knihu za pačesy a pustila až na konci. Oceňuji popis boje za práva žen, za věci, které v současnosti považujeme za naprostou samozřejmost. Vše zpestřuje dějová linka příběhu o Annabelle a Sebastianovi, knihu dělá čtivou a oddechovou, psanou poutavou formou. Za mě spokojenost a jdu na druhý díl.
feminismus historické romance sufražetky
Červená knihovna v novém hávu.
Ženy jsou sebevědomé, drzé a krásné, emotivní. Ve správnou chvíli bezbranné a prudce inteligentní. Špetka historického faktu a voalá! Líbí se mi!
Jo, proč ne.
Je jasné, co přečtením knihy dostanu. Tohle všechno.