Jan Hus v představách šesti staletí a ve skutečnosti
Jaroslav Václav Polc
Text knihy zazněl původně jako přednáška. Snaží se shrnout šest století různých pohledů na Husovu osobnost a dopátrat se skutečnosti. Neopomíjí kladné prvky Husovy osobnosti, ale nijak ji ani neidealizuje.
Tato kniha o Husovi se tváří moc přehledně a čtivě. Dává pěknou představu o Husově významu, životě a situaci v Praze a na univerzitě. Přesto mě nakonec moc zklamala postojem jejího autora, představitele pohledu Vatikánu a katolické církve. Pochopila jsem, že Jan Hus nebude mezi ně nikdy přijat, protože otřásl samou podstatou jejich systému. Římskokatolická církev, soudě podle této knihy, i za cenu podivných filosofických konstrukcí a manipulativních důvodů nikdy nezruší správnost upálení MJH. Ok tak jo.
Skvělá přednáška plná souvislostí a to jak v historickém tak tematickém kontextu. "Aha efekt" se opravdu dostavil. 6ádné vlastenectví - politika, boj o moc a popularitu....
Děkuji za možnost vrátit se opět do VŠ auly. Je vždy přínosem "otevřít" oči :).
Jan Hus jako kazatel, mučedník a předchůdce reformace, vlastenec, revolucionář a kacíř i člověk, který se opájel svou popularitou. Přepis přednášky z roku 1984 představuje různé úhly pohledu různých skupin (např. obrozenců či komunistů). Nechápu, jak mohla korektorům uniknout chyba na straně 62, kde se píše, že byl Dekret kutnohorský vydán v roce 1408. Hus nebyl upálen za svá kázání, ale za 30 výňatků opsaných z jeho díla O Církvi.
Poměrně přesné postižení problému Jana Husa. Jistě je to krátké, navíc v podstatě přepis přednášky, takže je to logicky dosti zkratkovité, ale jako kvalitní úvod, jak ostatně píše redaktor, je to více než dostačující.
Myslím, že díky této knize jsem se dozvěděla o Mistru Janu Husovi víc než ve škole. Kniha je napsána čtivě a srozumitelně.
Je dobré dozvědět se něco víc, než ve škole a z filmové klasiky minulého režimu. Ale jako vše i toto beru s rezervou ne tak na 90%, Zvlášť dnes kdy vidím kolem sebe tolik lidí, kteří si jsou tak strašně jistí sebou a svými idoly.
Vlastně ani nevím, co si o tom myslet. Věty typu: "nikdo Husovi nedokázal učení o remanenci, ale pořád kolem tohoto tématu chodil" jsou opravdu velmi "nestranné". Je to stejně zapeklité, jako predestinace u Husa, která v jeho kázáních a dílech není explicitně vysvětlená, tudíž nikdo nemůže s jistotou říci, jak to vlastně Hus myslel s remanencí a predestinací. Autor se hodně zaobírá Husem, ale když píše, že Hus byl realista a čerpal z Viklefa, je to pohoršeníhodné a jakmile se dostane k tomu, že Hus kázal proti špatnostem v církvi, tak od toho okamžitě uteče (protože přiznat vlastní chyby je asi složité). Jako katolík a člen církve se nemůžu ubránit dojmu, že má toto dílo v nekonkrétních otázkách Husova kázání přinést jakési konkrétní poznatky, hrající v důsledku pro katolickou církev samotnou. Nestranné dílo to není určitě.
Kritický pohled na Jana Husa..., je potřeba přečíst a udělat si obrázek sám....O všem, co mělo a nemělo význam....,co se mělo a nemělo stát,co kdo chtěl, myslel si, říkal, jednal....Fanoušky Jana Husa by mohla tato kniha trochu naštvat, každopádně, není od věci přečíst si i jiné názory, než běžné.....Doporučuji ke čtení nejen kvůli Husovi, ale aby si člověk uvědomil, že všechno může být jakkoliv.
Kniha je přepisem přednášky typu Aha. Je psaná ctivou formou.
Je to první a pravděpodobně i poslední kniha o mistru Janu Husovi,kterou budu číst. Je to mnohostranný pohled (jak již název knihy předpovídá) na jeho osobu, ale autor nechává na čtenáři, aby si poté vybral buď jeden z nabízených názoru na Husa, anebo si vytvořil svůj vlastní. Děkuji autorovi za tuto knihu :).
2015 | Jan Hus v představách šesti staletí a ve skutečnosti |
1988 | Světice Anežka Přemyslovna |
2001 | Husitský Tábor Supplementum 1 |
1991 | Cesty po Římě |
1972 | Svatý Jan Nepomucký II. |
Původní přednáška je rozpracovaná do knižní podoby velmi dobře a čtivým způsobem. Obsahuje i oblasti, nad kterými obvykle člověk nepřemýšlí, takže je potřeba se i zamyslet. Zpracování se mi velmi líbilo. Doporučuji.