Jana Eyrová

Jana Eyrová
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539262/bmid_jana-eyrova.jpg 5 4381 4381

Podmanivý príbeh lásky v novom preklade Sirota Jane Eyrová nemala ľahké detstvo. V Lowoodskej škole pre chudobné dievčatá a pod vplyvom svojej nevľúdnej tety okúsila trpkú osamelosť i krutosť. To však len posilnilo jej odhodlanie nájsť v živote šťastie a vlastnú cestu. Mohla by to dokázať vďaka práci guvernantky, ktorú získala v sídle Thornfield. Majiteľ sídla a Janin zamestnávateľ, zádumčivý a svojrázny pán Rochester, je charizmatický muž a zdá sa, že ani Jane mu nie je ľahostajná. Múry sídla však ukrývajú temné tajomstvo, ktoré Janine nežné city podrobí skúške. Rozhodne sa ostať v Thornfielde a čeliť následkom alebo poslúchne svoje presvedčenie, hoci to znamená opustiť milovaného muža? Čiastočne autobiografický román je kritikou viktoriánskej spoločnosti a zároveň zobrazuje osudovú lásku klasického gotického príbehu doplnením nových realistických motívov.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Jane Eyre, 1847

Bonda
07.02.2015 5 z 5

„Jakmile jsem viděla, že jeho pozornost je soustředěna k nim a že se na něho mohu dívat, aniž by to zpozoroval, zahleděla jsem se mu bezděky upřeně do tváře; nemohla jsem udržet oční víčka sklopená; pořád se zdvíhala a zřítelnice mých očí se upíraly k němu. Pocítila jsem prudkou rozkoš, když jsem se na něho dívala – úžasnou, ale bolestnou rozkoš, ryzí jako zlato, ale trýznivou, jako ostrý ocelový hrot – asi takovou, jakou pocítí člověk zmírající žízní, když se připlazí ke studánce, ale ví, že je otrávená, a přece se nad ní skloní a hltá ty božské doušky.“

Jana je pro mě Robinson Crusoe morálky a ducha. Až na to, že není krásná, je to zřejmě dokonalá bytost – aspoň mě nenapadá žádná její skutečná chyba (ty, kterých si je sama vědoma a snaží se jich zbavit, mi přijdou zanedbatelné nebo dokonce pozitivní). Přitom se člověk s jejími zážitky, reakcemi na ně a s celkovou složitou vnitřní zkušeností dobře ztotožní a její postava vůbec nepůsobí jako nějaké nepřirozené monstrum. Jen jedna oblast zkušenosti nápadně schází: tělesnost. Janou zmítají vášně, ale jen citové. A to i v době, kdy je nešťastně zamilovaná, i pak v období lásky opětovné.

Dany001
30.01.2015 5 z 5

Kniha mě pohltila víc jak kniha Na větrné hůrce

katerina7788
26.01.2015 5 z 5

Dr. Quinnová a Jana Eyrová... Moje NEJ ženské hrdinky z literatury. Jedna z mích milovaných knížek. :)

lucik2773
22.01.2015 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Jsem ráda, že mi ji moje drahá maminka doporučila. Klasika, která potrvá věčně. Lehce jsem se vžila do děje a prožívala vše naplno jako hlavní hrdinka knihy.

reader.007
16.01.2015 5 z 5

Možná že existují knihy lépe napsané, s propracovanější zápletkou, sympatičtějšími postavami a šťastnějšími konci, ale já prostě miluji knihu Jana Eyrová ze všech nejvíc. Možná že i proto, že pro svou autorku byl její konec právě ten nejšťastnější možný a kterého se nakonec sama nedočkala. A příběh má atmosféru, kterou já už nikde jinde necítím.

Hokkejka
05.01.2015 4 z 5

Některé dialogy byly vážně trapné a občas bylo celé vyprávění příliš zdlouhavé a tudíž nudné. Jsem ráda, že jsem se donutila knihu konečně dočíst, ale trvalo mi to asi dva měsíce.

Viky.Tejralova
26.12.2014 5 z 5

Tuto knížku jsem si přečetla, protože kniha její sestry- Emily- Na Větrné hůrce- mě naprosto ohromila. Ale Jana Eyrová byla ještě lepší! Člověk se snadno vžije do děje, doby a postav... Moc se mi líbí, jak je tam všechno rozepsané a dobře popsané (i když někoho to může rozčilovat a nudit), ale potom mi čas který v knize ubíhal přišel realističtější, takové lepší :-) Musím říct, že kniha se stala mou nejoblíbenější, stejně jako spisovatelka!! :-)

Kristie-Sophi
22.12.2014 5 z 5

Jana mi byla velmi sympatická. Měla jsem ji ráda kvůli její rozumnosti, sebekritiky, upřímnosti, samostatnosti, nebojácnosti.....Nenechala sebou jen tak smýkat a nebála se říct svůj názor. To nedokáží některé dnešní knižní hrdinky! A ona to zavládala v 19. století. Je pravda, že v některých částech byla kniha zdlouhavě napsaná ( některé přemlouvání se táhlo přes 5 stran :D ). Jinak knize nemám co vytknout. Moc se mi líbila!

Grafoy
30.11.2014 odpad!

Nemám tu knihu moc ráda. Charaktery postav jsou nezajímavé, dějová linie příliš zdlouhavá a dala by se určitě zpracovat líp.

feex8
30.11.2014 5 z 5

Nie som velmi fanusikom romantiky, ale tato kniha je vynimocna. Neuputala ma ani tak ta lubostna zapletka, skor to, ako brilantne vedela Bronteova vykreslit naladoveho a prchkeho Rochestera, ale este viac ma udivuje, ako krasne vykreslila nesputanu, ale zaroven aj pokojnu a miernu Janu Eyrovu. Caro jej miernosti a pokory prechadza plynulo na citatela. Ak kniha dokaze ovplyvit citajuceho, to je faktor, ktory podla mna urcuje rozdiel medzi skutocne genialnou knihu od velmi dobre napisanej knihy. Jane Eyre povazujem za genialne dielo, jedno z najlepsich klasickych diel vobec. Napriek tomu, ze zo zaciatku mozno nie je take putave, vie si cloveka podmanit. Nelutujem, ze som siahla po tejto knihe.

Ani sa necudujem, preco je jej pribeh tak casto sfilmovany. Malokomu sa ale podari priblizit sa atmosfere pribehu v knihe.

Moje hodnotenie: 93%

Annie G.
24.11.2014

Naprosto úžasná kniha, nemám co dodat. Jen....Chtěla bych dát víc jak pět hvězdiček :-)

ddomikk
21.11.2014 5 z 5

Kniha která dokáže rozesmát i rozbrečet. Klasika, která nikdy nezklame a určitě jí budou číst i mé dcery a vnučky!:)

galiana
05.11.2014 5 z 5

Krásná kniha. A je krásná, i když patří mezi klasiky a od jejího prvního vydání uplynulo už 167 let.

sarah6514
31.10.2014

Moje nejoblíbenější je kapitola je poslední.

mája1970
22.10.2014 5 z 5

Moc hezká kniha

adorjas
18.10.2014 5 z 5

Ďalšia z kníh, ktorú pokladám za románové klasiky 19.storočia. Odporúčam a vraciam sa k nej aj po rokoch.

kvenez
29.09.2014 5 z 5

Klasika, která nezklamala :)

Majulenkaa
21.09.2014 5 z 5

Definitivně moje nejoblíbenější kniha. Poprvé jsem ji přečetla jedním dechem a od té doby už se k ní opakovaně vracím. Jana Eyrová ve mě dokáže vždy vzbudit emoce i po několikátém přečtení a ráda se k ní uvrtám na dlouhé hodiny, nebo si jen tak přečtu pár svých oblíbených pasáží pro zlepšení nálady. Pro mě je to prostě klasika.

smejkalova.m
16.09.2014 5 z 5

Zbožňuji tuhle knížku.. Je pravda, že nebýt povinné četby, tak bych se k ní asi nedostala, ale kdo ví :-) Kniha mi sedla, skvěle se mi četla a bylo mi líto, že už byl konec :D :)

Peacock
08.09.2014 4 z 5

Obvykle pro me neni tezke neco zhodnotit. S touhle knihou prisla komplikace.
Jana Eyrova vypravi svuj zivotni pribeh svyma laskavyma ocima. Slozitejsi vety- dobovou okazalejsi formou nez dnes, jsou prelozeny citlive, a ctou se mene kostrbate nez treba J.Austen(to je muj dojem). Je to hezka kniha, chvilemi srdceryvna. Je o prave lasce.