Jánošík! - pravdivý príbeh legendárneho zbojníka a jeho družiny
Dušan Taragel
Pravdivý príbeh legendárneho zbojníka a jeho družiny Spoznajte Jánošíka takého, akého ste ho ešte nepoznali! Komiks, pod ktorý sa podpísali prozaik Dušan Taragel a ilustrátor a výtvarník Jozef Gertli známy pod pseudonymom Danglár. Deväť kreslených príbehov zo života legendárneho Jánošíka a jeho družiny. Je to zároveň prvé kompletné vydanie komiksu, ktorý vychádzal na pokračovanie v denníku Pravda v lete 2006.... celý text

Skvostné Danglárove kresby a ironizujúci, no zároveň povesť rešpektujúci Taragelov scenár k jednotlivým epizódam zo života slovenského národného hrdinu vytvorili dokopy moderný a humorom nabitý komix. Pekne sa v ňom ukazuje dvojznačnosť skutkov zbojníckej skupiny, ktorí často robili dobre len sebe, no napokon to ľudová tvorivosť, legendy a čas pretavili v dobro pre celý ubiedený a ťažko skúšaný národ. Pobavili aj viaceré drobné odkazy na súčasnosť či dobové kontexty - Jánošík má izbietku vyzdobenú nápismi Robin Hood či Rinaldo Rinaldini; na trhu v Kežmarku ponúkajú tričká s Jánošikovou podobizňou, popri tričkám so supermanovsky štylizovaným S a podobne.

Krátke bizarné príbehy zo sveta Jánošikovej družiny. Perfektná ironická kresba a výborné pointy. Humor nie je taký lacný, ako v prípade mladšieho knižného bračeka "JJ proti Dračiemu rádu" a skôr paroduje literárne stereotypy spojené s knihami o Jánošíkovi.

Ako komiksovému fanúšikovi, mi to odporúčal kamarát, že vraj to má peknú kresbu. A to musím uznať! Nepamätám si, že by som niekedy vychvaľoval u komiksu kresbu, tu by to však bola chyba! Je pekná, devušky sú kreslené naozaj, vážne SEXI a nájde sa v nej aj pár vtipných detailov (Jánošík s.r.o.).
Čo sa týka príbehu, ide o poviedočky, ktoré sú krátke, zábavné a ich jedinou nevýhodou je, že je ich len pár, čo tvorí asi jediné mínus knihy - krátkosť. Tých 32 strán utečie rýchlejšie ako Jánošík pandúrom :(

Skvelá paródia slovenskej legendy. Taragel s Danglárom zároveň parodujú slovenský ľud v minulosti a najmä dnes. Irónia, satira a sarkazmus zatínajú do živého čo sa nemusí každému páčiť.
2002 | ![]() |
1999 | ![]() |
2007 | ![]() |
2006 | ![]() |
1997 | ![]() |
Goscinnyovský formát, skvelé kresby a príbehy, ktoré by ste vymysleli počas jedného dlhšieho sedenia na záchode. Scenár lenivý.