Japonská válečná mašinerie
Sydney Louis Mayer

Běžnou představou západního světa o Japonsku zkreslila propaganda v období druhé světové války. Přestože okupace Japonska byla součástí spojeneckého úsilí, ve skutečnosti byla americkou záležitostí. Spojené státy jako jediná velmoc řídily a usměrňovaly úsilí o obnovu, což přispělo k celkem přátelskému a poklidnému období poválečného uspořádání, během kterého Japonsko vzkvétalo jako fénix z popela.... celý text
Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: 2011 , Naše vojskoOriginální název:
Japanese War Machine
Kniha je po tiskařské stránce skvělá; větší formát na křídovém papíru, text je doplněn velkým množstvím fotografií i nákresů, a kdyby se kvalitami vyznačoval i její autor, šel bych do pěti hvězdiček a mohl bych ji vřele doporučit. Text ale občas trpí nedokonalostí překladu a hlavně nedokonalostí pana Mayera. Popisky k fotografiím a obrázkům jsou rozmístěny velmi chaoticky a čtenář se nemůže spolehnout ani na jejich správnost.
Uvedu dva příklady:
1) U bokorysu bitevní lodi třídy Nagato jsem narazil na popisek: "Mucu a její sestra Nagato jako jediné japonské bitevní lodi přežily zásah washingtonské konference." Dobře, i kdybych připustil, že autor nepočítá se čtveřicí původně bitevních křižníků třídy Kongo (v této době již překlasifikovaných na rychlé bitevní lodě), pořád nechápu, proč ignoruje lodě Fuso, Jamaširo, Ise a Hjuga.
2) U notoricky známého snímku, na němž prolétá stíhačka Raisen / Zero kolem zádě poškozené a na pravý bok nakloněné letadlové lodi Enterprise (za bitvy u ostrovů Santa Cruz), jsem našel popisek: "Americké stíhačce se během bitvy o ostrovy Santa Cruz nedaří návrat na USS Enterprise." A to byly jen dva příklady.
Autor si zvolil rozsáhlé téma, a aby se vešel do zvoleného (nebo schváleného) formátu, dopustil se značné zkratkovitosti. Zkáza britského svazu Z se mu například vešla do jediného krátkého odstavce.
Pokud pro vás není téma knihy novinkou, můžete stejně jako já ocenit skvělé fotografie (jen musíte vědět, na co se díváte, protože popisky mohou být zavádějící).