Jarmilka a Klovanýsek
Vlasta Váňová
Malá školačka z města tráví prázdniny na venkově a při plnění slibu vykonat o prázdninách nějaký čin objeví nový kus světa, naučí se samostatnosti a hlavně zažije mnoho radostných i napínavých příhod. (SNDK, Praha 1962, edice Jiskřičky, sv.1.vydání)
Jarmilka zajistila rychlou výstavbu drůbežárny. Naštěstí je tam ještě pár hezkých míst, která to vyvažují, takže to je pořád dětská knížka a nejen podle obrázků.
Pominu-li brigádu socialistické práce, která prosakuje dějem, byl to vcelku šokující a místy i vtipný příběh sedmiletého děvčátka, na jehož počátku zůstalo moje městské dítě sedět s otevřenou pusou...
1968 | Tanec pro dva motýly |
1962 | Jarmilka a Klovanýsek |
1961 | Chyťte ji! |
1964 | Kde obchází Jonáš |
1964 | Pohádka, která roztaje |
Ach! Moje statečná sedmiletá Jarmilka, která dokázala přimět dospělé, aby postavili drůbežárnu! Přenocovala docela sama v prázdné kašně na náměstí! Zachránila kuře jménem Klovanýsek a s ním mnoho dalších... Absolutně mě v tom nenapadlo hledat propagandu, když jsem to tehdy četla, taky jsem byla sedmiletá, taky toužící něco podobného vykonat. První stránku jsem se docela dobrovolně naučila nazpaměť a citovala ji každému, kdo mi nevěřil. Pamatuju si, že mi ale dlouho vrtalo hlavou, proč nebyly k dostání "závěsy" do dveří. Představovala jsem si tehdy kytičkované, látkové, ty, co jsme měli doma my v oknech. Až dneska, pomalu v pětapadesáti, při rekonstrukci chalupy, jsem pochopila, co to vlastně dveřní závěs je.