Jatka
Lee Child
Jack Reacher série
Jack Reacher se objevuje na scéně: bývalý vojenský policista vystoupí v malém městě v Georgii z autobusu a je uvržen do vězení. Za vraždu, kterou nespáchal.
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2010 , BB artOriginální název:
Killing Floor, 1997
bohužel knihu hodnotím jen třemi hvězdami, protože jsem se nemohl pořádně začíst. Nebyl jsem dostatečně vtáhnutý do děje. Nápad s bývalým vojákem nebyl úplně špatný. Vadilo mi, jak Jack neomezeně používal policii (chodil tam jak domu) taky by asi normálně nemohl zabíjet aniž by se to vyšetřovalo (byť se jednalo o padouchy). Konec byl pro mě asi největším zklamáním, protože jsem marně čekal nějaké napětí a pořádnou akci. Nic bohužel nepřišlo.... škrtla sirka a byl konec. Nikdo se ani zpětně nepozastavil nad vším co se v tom týdnu událo. Vraždy, zabití, požáry.... atd. Co dodat já asi Leeho fanda nebudu......
No, toto je ten typ knihy pri ktorej mam chvíľami pocit, že ma to nebaví... že to odložím a nedočítam... Spočiatku mi príšerne vadili tie jednoduché vety. Potom som si zvykla. A zistila som, že je to veľmi čitateľné a má to nekonečne veľa pokračovaní... A tak už čítam tretiu časť zo série. Za mňa určite stojí za prečítanie.
Slušně našlápnutý benjaminek v četné sérii. Jen je třeba se do knihy dostatečně začíst, aby jí čtenář správně propadl.
Perfektní detektivka. Chytrá, vtipná, napinava. Neohroženy hlavní hrdina, krásná vysetrovatelka a spousta dolarů..... doporučuji.
Asi jsem čekala něco jiného - asi trochu něco chytřejšího... Úplně jsem v duchu viděla ten americký biják plný akce a stříleček, který by z toho šel udělat (a možná udělán byl....) .... Hlavní hrdina byl namyšlený nesympatický machr, který spolkl všechnu moudrost světa, byl ze všech nejlepší a absolutně nic ho nedokázalo rozházet. Zabíjení protivníků zažíval takřka každodenně a dělal to absolutně bez výčitek a bez jakýchkoliv následků. I pěkná parodie by na to mohla vzniknout.... Měl takové kouzlo osobnosti, že si dokázal podmanit okamžitě nejen ženu, kterou nikdy neviděl (navíc policistku), ale i celé policejní oddělení, které v rámci vyšetřování vražd s ním ochotně a odevzdaně spolupracovalo. Policisté by byli úplně bezradní bez našeho superhrdiny. Knihu bych radikálně zkrátila - už po polovině je čtenáři jasné, kdo je největší padouch a vzhledem k předvídatelnému ději, který je v knize prakticky od začátku, s nelibostí zjišťuje (tak jsem to alespoň měla já), že musí přečíst ještě hodně stránek, aby se dobral tušeného konce. Nejvíce mne bavil úplný začátek příběhu - tedy asi první kapitola popisující zatčení Jacka a jeho komentář těchto událostí v jeho myšlenkách až po dění ve věznici - tam už mi to přišlo dost "na hlavu" a od té doby se kvalita vezla směrem dolů :-) Ke konci jsem se už musela do čtení nutit a držet na uzdě své myšlenky, aby mi neodbíhaly od děje spíš k přemýšlení o výběru nové knihy na čtení.... :-)
Začátek knihy byl naprosto skvostný, časem děj trochu uvadal, ale závěr opět gradoval. Jack působil až moc dokonale a neomylně, ale jistě si tento příběh takového hrdinu zasloužil.
Jedna z mých oblíbených knih .. taková která bude mít místo v mé knihovně už napořád :)
Průměrný thriller. Přečtete, za pár dní už nevíte, o čem to bylo. Vztahová linka s Roscoe se mi zdála vyřešená uspěchaně a násilně.
Od začátku až do konce to bylo úmorné, ať už se jednalo o styl vyprávění příběhu - krátké úsečné věty (divný překlad?), nebo o nesympatické hlavní hrdiny. Jack Reacher -neomylný a otřískaný voják, který neudělá žádnou věc špatně, všechny jeho plány vyjdou naprosto přesně, nikdy se nemýlí a zřejmě taky disponuje věšteckou koulí, nebo co - působí jako nadpřirozená bytost, i když vlastně je to "Američan", ti jsou přece nejlepší, nejchytřejší a nejsilnější. Ne, fakt ne, za mě ne. Posedlost kultem úžasné Ameriky z této knížky čiší na sto honů a tím knížku úplně degraduje. Hlavní hrdinka na začátku jako romantická dušička, které na třetí stránce spadnou kalhotky, jen co poprvé uvidí hlavního hrdinu, a na konci je z ní najednou emancipovaná žena (víc prozrazovat nebudu)? Nejmíň strašný z celé bandy byl polda Finlay, má ode mě jednu hvězdu. Záporáci byli směšní. Závěr knihy o rozervaných pocitech Jacka nebyl ani romantický, ani dramatický ... byl prostě otravný a nehodící se k celkovém stylu knihy. Příběh naprosto průměrný, pro mě spíš lehce podprůměrný. První a zároveň poslední autorova kniha,kterou jsem četla, tohle určitě není můj styl, každopádně nějaký "amerikanofil" si jistě přijde na své :)
Kniha se čte velmi dobře, je psána takovým lehkým, uvolněným stylem a dere se docela svižně kupředu. Zabíhá sice hodně do podrobností, ale myslím, že to není na škodu. Na druhou stranu si nedovedu představit, potažmo ještě v Americe, aby civil takovýmto způsobem spolupracoval s policií, aby mu kecal do vyšetřování, pobíjel protivníky jako mouchy a policie jenom pozdzvihne obočí a když to vše skončí, tak prostě zmizí do pryč, jako by za sebou neměl 12 vražd a nikdo se po něm neshání. Naivní. Ale jak říkám, čte se dobře.
Moje první kniha od autora. Čekala jsem něco jako Deavera, doufala spíš v něco jako Cartera, ale Child je absolutně svůj.
Bohužel místy až moc rozepsané do zbytečných podrobností. Zpočátku se mi zdálo, že bude lepší knihu odložit. Jsem ráda, že jsem to neudělala. S Reacherem ještě určitě nekončím.
Docela dobrý, průměr. Nic víc, nic míň. Knížka, která splnila svou funkci, když jste člověk, který není schopen jít na pochůzky do města nebo umývat nádobí bez audioknížky v uchu. Akorát holt v tomto žánru už mám něco načteno a tady mě vlastně nic nepřekvapilo, nevyburcovalo, žádné velké napětí se nekonalo. Hvězdu navíc dávám za audio zpracování, poslech to byl příjemný.
Moc jsem od knihy neočekával, bral jsem ji jako oddechovku, a musím přiznat, že hned od prvního odstavce jsem byl šokován jak lehce a dobře se čte. Naprosto skvělý příběh. Doufám, že i další díly budou taky takové.
("Some people say I need to pray, Feels like it's me against the world, I've been turned out, Been thrown down, To the killing floor (Down to the killing floor)." ... Killing Floor - Black Stone Cherry)
Já to přiznám. Knihu jsem doma z knihovny už měla třikrát a nikdy jsem se nezačetla. Ani jsem neviděla filmové zpracování (protože jsem nečetla knihy, logicky ne?!). Ale i mě napadlo, že tady něco smrdí. Jak píše Metla: "36 let, 190 cm, blonďák, prostě úplný Tom Cruise". Nechtěla jsem si filmy kazit chuť. Takže knihu mám doma počtvrté. A dočetla jsem.
Problém byl v tom, že jsem měla špatná očekávání. Myslela jsem, že budu číst akční thriller, ale ona to byla taková detektivka. Plusem byly tudíž detaily, které každý detektivkář nepoužívá. Jenom jsem myslela, že to bude jiné. Ne lepší, ale jiné. Takže zatím průměr, ale snad mě další díl překecá, protože už budu vědět, co od autora čekat. Ale rozhodně další zkusím.
Moje první kniha od tohoto autora. Hezké čtení, lehká krimi oddechovka. V pulce knihy jsem měla malý zásek a chtěla odložit ale zase se rozjela...
Mé první seznámení s tímto spisovatelem dopadlo vcelku dobře. Kniha byla čtivá, postavy byli jasně definované. Nad knihou není potřeba nijak zvlášť přemýšlet (pro mě byly v celé knize jen dvě překvapivá místa). Tato předvídatelnost mi trochu kazila celkový dojem z knihy.
thrillery akční padělatelé zfilmováno – TV seriál Georgie, Georgia (USA)
1999 | Jatka |
2000 | A přece nezemřeš |
2000 | Varovný signál |
2001 | Nezvaný host |
2005 | Výstřel |
Kdo miluje drsňácká klišé? Já! Takže osamělý cizinec v dlouhém kabátě se deštivou nocí dostane do jižanského města, kde je okamžitě zatčen. Následuje výslech, kde se ukáže že tulák je vlastně bývalý voják a drsoň, kterému není rovno. To ukazuje celou knihu. Ať v budovách, lesích, domech nebo vězení všude každému nakope. Taky vládne skvělou intuicí a hromadou štěstí. Dále je tu sexy diva, co je z něj omdlévá při prvním pohledu, hnusné vraždy, padouši, obří spiknutí a osobní pomsta. Líbilo se mi to. Moc jsem se v tom nehrabala a nechala se unášet dějem, takže jsem si to užila.