Jazdecká legenda
Gejza Vámoš
Novela Jazdecká legenda je humoristické rozprávanie o zážitkoch štyroch lekárov, ktorí počas vojenskej služby absolvujú polročný jazdecký výcvik. Príbeh je plný sarkastického humoru a neľútostnej satiry vojenských praktík.
koně satira slovenská literatura komično vojenský výcvik základní vojenská služba, branná povinnostAutorovy další knížky
1995 | Miesto v príbehu |
1933 | Atomy Boha |
1925 | Editino očko |
1998 | Jazdecká legenda |
1930 | Atomy Boha 1. díl |
Na strednej sme sa učili o jeho tvorbe a fascinoval ma koncept Atómy Boha, len v knižnici ho nie a nie zohnať a časom sporadicky, keď som nazrel do police, kde by mal byť, nebol. Teraz som si zohnal v rámci nejakej akcie túto novelu. Ide o pomerne krátky text, ktorý bol doplnený o niektoré dielka z iných kníh. Vlastne ide o knižné vydanie Jazdeckej legendy spolu s nejakými bonusmi. Samotné dielo je skôr sklamaním, keďže má ísť o humorne ladené príbehy vojenských lekárov o učení sa jazde na koni, len ten humor som akosi nepochopil. To všetko s bočnými mini epizódami z vtedajšieho vojenského prostredia alebo spoločenského života. Vidieť, že autor je lekár a tiež má nejaké skúsenosti s vojenským prostredím. Problémom je, že je to príliš o ničom. Príbeh je slabý, myšlienky vlastne žiadne a celkovo kniha na váš nezapôsobí nijak a nezanechá vo vás žiaden silný dojem. Ak mal byť devízou humor, nestalo sa tak. Je možné, že vtedy by to vtipné prísť mohlo, dnes už to však nefunguje. Ťažko to nejako zhodnotiť, keďže nie je toho moc na zhodnotenie. Jediné pozitívum je niekoľko detailov, ktoré fungujú aj dnes a sú aktuálne vždy. Príbeh spitého vojaka, čo chcel perom otvoriť zámok, predvádzanie sa pred dievčatami, alebo ako sa len vyhnúť nejakej povinnosti. To je výborné nápadité, len keby to bolo troška lepšie podané.