Jazyk, srdce, mozek, krev
Martin Pecina
Milostný dopis moravské kuchyni od typografa, grafického designéra a vítěze soutěže MasterChef 2022. Nenosím rondon s vyšitým jménem, nepoužívám espumu, nerad vážím suroviny a nemám v oblibě exklusivní ingredience, přehnané sebevědomí ani těsné slipy. Věcí, jež mám upřímně rád, je naštěstí mnohem více. A právě těm se věnuje kniha, která je upřímnou poctou pokrmům, na nichž jsem vyrostl. Prorostlé maso, vnitřnosti, víno, ovocné pálenky, ořechy, bylinky anebo obyčejný chleba jsou typickými produkty naší země a zároveň i základem mé kuchyně. Nedám dopustit na staromódní vaření v kastrůlku, živočišný tuk, silné omáčky ani vůni uzeného. Rád bych vyzdvihl veskrze prosté, laciné a mnohdy opomíjené ingredience, jež kdysi byly obvyklou součástí tuzemských jídelníčků. Pšenice, kroupy, kopřivy, trnky, rybíz, šneci, morek nebo hovězí oháňka mě naplňují větším vzrušením nežli foie gras s ananasem či osmnáctichodové menu vařené v plastovém kondomu, servírované na břidlici a zahalené v efektních oblacích ze suchého ledu a tekutého dusíku.... celý text
Přidat komentář
Ta se opravdu povedla. Nádherné zpracování, úžasná grafika, krásné fotografie, vymazlene jednoduché recepty. Na této kucharce je vidět hodně práce a snahy. Je to šperk naší skromné knihovny.
Moderně pojatá kuchařka jak grafickým zpracováním, tak recepty. Není to úplně kuchařka podle které byste vařili každý den, ale je to pěkný poklad do rodinné knihovny prošpikovaný moderními recepty z méně užívaných a pro Česko tradičních surovin. A to jak ve slaném tak sladkém podání (a některé recepty jsou opravdu geniální). A nyní k designu. Kniha je občas až trochu vulgární, a velký problém vidím v kartonových deskách ve světlé barvě, které se budou opotřebovávat a špinit už od chvíle vybalení z plastového obalu, takže je nutně velmi šetrně s knihou zacházet a za to můžete se kochat tímto velmi povedeným dílem.
Autorovy další knížky
2012 | Knihy a typografie |
2010 | Perverše |
2023 | Jazyk, srdce, mozek, krev |
2021 | Tajemství Velkého Fonta |
Kila žloutků, másla a sádla, nádherný zpracování, klasika a spousta vlastních nápadů, sarkastické poznámky a lehce pichlavý humor. Kuchařka uvařená dle mého gusta.