Jde to
Carl Jonas Love Almqvist
Do svazku jsou zařazeny tři novely u nás dosud neznámého švédského spisovatele, jednoho z průkopníků realismu ve švédské literatuře. V prvé (Ormus a Ariman) se vysmál byrokratům a byrokratismu ve švédském životě, v druhé (Jde to) řeší otázky nového, modernějšího vztahu mezi mužem a ženou a v třetí (Grimstahamnská novina) s vřelým zaujetím vypráví o švédském venkově a jeho životě. - Předmluva: Radko Kejzlar, Neromantický romantik-realista Almqvist.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1965 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Ormus och Ariman, Det går an, Grimstahamns nybygge, 1839
Kniha je jistě významná v rámci lokálního literárně-historického vývoje, je ale těžké vidět v ní významnější dílo na poli světové literatury jako celku, kde má stejnou hodnotu jako tvorba českých obrozenců. Na druhou stranu je zajímavé prostřednictvím této knihy sledovat, jak těžké to švédská realistická literatura ve svých počátcích musela mít.
Četla jsem v červnu 2010. Podle mých poznámek:
Tři novely. Takové zvláštní, člověk neví, co si o tom myslet.
Třetí novela nejlepší, o obyčejném životě.
Četla jsem pouze novelu Jde to. Knihu je obtížné hodnotit v dnešní době, jelikož představy řeší jiné problémy než řešíme my. Určitý přesah tam sice je, ale natolik malý, že se s knihou obtížně ztotožňuji. Pokud se oprostím od tohoto problému, tak musím přiznat, že kniha je napsaná zdařila, občas s drobnými vtipnými narážkami. Nejzajímavější pro mne bylo, uvědomit si symboly, které jsou v knize bezpochyby skryté. Už samotnými fakt, že se vše odehrává na parníku je rozhodně zajímavá myšlenka.