Jediný
Richard David Bach
Román o tom, co by stalo, kdyby se ohnul čas a prostor posunul a my se mohli potkat s těmi, kterými budeme třeba za dvacet let, nebo s těmi, kterými jsme byli.
Pro mě trochu náročné čtení. Na dvou místech jsem zvažovala zda knihu neodložím, ale nakonec jsem se prokousala až na konec. Pár pasáží se mi líbilo. Od Richarda Bacha u mě vede kniha Iluze.
Velice zajímavá kniha. Líbí se mi ten únik do světa myšlenek a nekonečných možností. Hlavní idea, že vše souvisí se vším a všichni jsme součástí jednoho. To mám ráda:) Bach píše zajímavé knihy.
Váhám, co od Bacha doporučit. Jstě - profláklý Racek snad. Jediný mě dlouho inspiroval silou myšlenek. Teprve po letech jsem zjistil, že ani u něho to tak růžové nebyl, když se s Leslie rozešli a to na stará kolena. Obdivuji ho za jeho neúnavný boj s křesťanským fanatismem a dogmatismem. Na druhou stranu si představit lidstvo bez válek je bohužel utopie.
Váhala jsem, zda knihu zařadit do sci-fi nebo jako román...je to tak něco napůl...a když o tom přemýšlím, je to střiženo trošku i psychologií, protože setkání hlavního představitele se sebou samým v jiném životě a pochopení toho, proč má některé charakteristické povahové rysy je velmi zajímavé nejen pro postavu, ale i pro čtenáře...kniha dobrá, ale mě osobně více nadchl Racek.
Všechno to, co dalo Iluzím zajímavost a Rackovi ten nádech pohlazení bylo v Jediném stokrát zopakované, překombinované a až moc dogmatické. Ke konci už to byla vážně nuda. A ještě něco - jestli chce Bach tvrdit, že je to skutečnost, pak jej lituji. Ale jako samotný námět je to bezpochyby zajímavé.
1999 | Jonathan Livingston Racek |
1998 | Most přes navždy |
1996 | Iluze |
2010 | Jak zhypnotizovat Marii |
2005 | Příručka mesiáše - Rady pro vyspělou duši |
"Špatné věci nejsou to nejhorší, co se nám může stát. Ta nejhorší věc, která se nám může stát, je NIC."
Knížka je bezesporu zajímavá námětem i myšlenkami, bohatá na úvahy o rozhodnutích a jejich vlivu na (nejen) náš život, ale místy mi bohužel přišla moc idealistická a taky těžko trávím téma spřízněných duší a nekonečné lásky.