Jednoducho na mňa zabudli
Jiří Holub
![Jednoducho na mňa zabudli Jednoducho na mňa zabudli](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373558/bmid_jednoducho-na-mna-zabudli-9bG-373558.jpg?v=1556910685)
Jednoducho na mňa zabudli súčasného českého spisovateľa Jiřího Holuba je citlivo vyrozprávaný príbeh sedemročnej Kláry, ktorá prichádza so svojimi rodičmi z Prahy do Sudet. Wolfgang, dedina, v ktorej sa usadili, má však svoje tajomstvá. Klára objaví starú skrývajúcu sa Nemku Helgu, ktorá jej rozpráva svoj životný príbeh. Príbeh, ktorý vyznieva úplne ináč, ako ho interpretuje kočiš Červinka. Klárina rodina doplatí na rozorvanú spoločenskú situáciu tesne po druhej svetovej vojne. Klára navyše odhalí strašné tajomstvo, ktoré sa vznáša nad nič netušiacim a opäť sa zaľudňujúcim Wolfgangom. Tému autor čerpal čiastočne z rodinného príbehu, a pichol tak do osieho hniezda mlčania okolo česko-nemeckých vzťahov tesne po druhej svetovej vojne. Napriek boľavým skúsenostiam zostáva pohľad hlavnej hrdinky čistý, detský, obohatený o skúsenosť, ktorá predurčila jej život.... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2017 , PerfektOriginální název:
Prostě na mě zapomněli, 2015
![momo01 momo01](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41973/momo01-5e2.jpg?v=1578850091)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
V minulosti jsem dětem četla Holubovu knihu Jak se zbavit mstivý Soni a protože jsme se neskutečně nasmáli a čtení si užili, chtěla jsem autora otestovat i v žánru pro dospělé. Na knihu jsem se o to víc těšila, protože má na Databázi knih vysoké hodnocení. S nadšeným komentářem se ale nepřidám.
Začetla jsem se lehce (vlastně celou jsem ji přečetla za jeden večer), ale přes těžké téma a dramatické osudy mi vyprávění celkově nesedlo. Jednoduchý způsob vyprávění jsem si nejprve omlouvala tím, že vypravěčkou je osmiletá dívka, ale čím déle jsem četla, nemohla jsem se zbavit pocitu nedotaženosti a neprokreslenosti. Chtělo to jít víc do hloubky, do pocitů, myšlenek, přidat třeba víc vrstev. Takto můžu postavy rozdělit jen na hodná, hodná, hodný, zlý, hodná, hodná, zlý. Za mě tedy slabší průměr, k danému tématu se v našich kotlinách dají přečíst hodnotnější knihy.
![amysa amysa](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/30525/30525-2kg.jpg?v=1500230215)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi hezký příběh, dá-li se to o zločinech, které se odehrávaly v poválečné době, vůbec napsat... Vyprávění malé holčičky ale v sobě mělo až takovou milou naději, lásku i vtip, že si mě ta její čistá duše hned získala a chvílemi jsem se i usmívala...
Přitom to vše bylo kruté, smutné, tragické a tak zbytečné...
Jednu takovou malou "povídalku" máme doma a při představě, že by zažila, viděla a vyprávěla to co malá Klárka, mě jímá naprostá hrůza...
Doporučuji k přečtení a autora velmi chválím za opravdu povedený počin....
V pár slovech vylíčit tak silný příběh, to jen tak někdo neumí...
Děkuji a už sháním další knihu!
![porcelainswan porcelainswan](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krátký, čtivý, ale naléhavý příběh z konce války, který se mohl odehrát úplně kdekoliv v pohraničí. Závažné a často opomíjené téma, kterému by se neměl nikdo vyhýbat.
![Zorka Zorka](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33209/zorka-rID.jpg?v=1540825737)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Někdy se autorovi podaří v útlé knížce sdělit tolik, co jinému ne na pěti stech stránkách. Kniha Jiřího Holuba je toho příkladem. Hovoří o těžkých osudech lidí, o válce, o poválečné době, o odsunu Němců, ale také o tom, jak lidé dokážou podlehnout davové psychóze a jaká tajemství léta zamlčují. A v neposlední řadě vypráví také o čisté dětské duši, která vnímá lidskou povahu více než příslušnost k národu. Knížku Prostě na mě zapomněli doporučuji. Je to sice čtení na jedno odpoledne, ale obsahuje náměty k přemýšlení na mnoho dalších dní.
![sporran sporran](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavá kniha o poválečné atmosféře v oblasti, kde byli násilně vyhnáni (vyvražděni) obyvatelé - Němci. Vypráví malá holčička, jejíma očima. Bohužel pravda, krutá... Vina a krutost není jen na německé straně, neměli bychom na to zapomenout.
![Peslik Peslik](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/122665/m_122665-jtC.jpg?v=1470167006)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Krásný příběh, nechybí zde láska, přátelství, odvaha i strach. Kniha vám vezme pár hodin času, ale dodá tolik myšlenek a silných pocitů, že je to až neuvěřitelné. Přiznávám při čtení posledních pár stran jsem uronila nejednu slzu.
![Schonka Schonka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Jsem nadšená. Jednoduše, prostě,ale velmi emociálně napsaný příběh. Sáhla jsem po knize po té, co jsem od pana spisovatele přečetla Matyldu a při čtení se nahlas smála. Ale tohle jsem opravdu nečekala. Krása. Děkuji.
![Šánka Šánka](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23876/m_sanka.jpg?v=1720339434)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Útlá knížka na pár hodin a dojem z ní přetrvá dlouho....
Silný příběh přátelství malé holčičky a staré ženy, Češky a Němky, odehrávající se v poválečných Sudetech.
Dojemné, citlivé, krásné a smutné......
![Ranuncul Ranuncul](https://www.databazeknih.cz/img/users/46_/46801/m_46801-Are.jpg?v=1459854934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Perfektní knížka,výborně napsaná.Bohužel moc krátká.
Poslední dobou si ráda přečtu knížky na toto téma a vždy je člověk zděšený,jaké hrůzné činy byli lidé za války schopní dělat.A nejen Němci,ale potom i Češi.Koho toto téma zajímá doporučuji.
![Hanin Hanin](https://www.databazeknih.cz/img/users/87_/8726/8726-oyQ.jpg?v=1436264954)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Útlá knížečka, která je svědectvím, že válka má největší dopad na obyčejné, nevinné lidi....Ať patří ke kterékoliv straně.
Velmi čtivá, doporučuji
![Meggie1 Meggie1](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/184139/m_184139-vJQ.jpg?v=1489661050)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dechberoucí útlá knížka je důkazem, že silný příběh nepotřebuje mnoho slov a že ta slova nemusí být drsná a šokující, i když popisované události takové jsou... Pro mě opravdu velký čtenářský zážitek!
![Galadwen Galadwen](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44975/galadwen-6X6.jpg?v=1591529942)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Útlá, ale silná knížka s dobře vystavěným příběhem. Hlavní hrdinka je sice dítě, ale to neznamená, že příběh samotný je pro děti - menší, ve věku Klárky, by mu nejspíš ani nerozuměly. Něčím mi připomíná Bezděkové Říkali mi Leni, kde také nahlížíme dost temný příběh války a poválečných událostí dětskýma očima. A cením si toho, že se autor rozhodl otevřít tuhle třináctou komnatu našich moderních dějin, o které by leckdo raději nevěděl.
![evask evask](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kdyby mně bylo patnáct, dala bych pět hvězd. Ale protože jsem podstatně starší, vnímám s nelibostí určité nesrovnalosti a zjednodušení. Např. oslovení "mladá dámo", nebo Sudety, kde jsou kaolínky, takže nejspíš Karlovarský kraj, a tam jsou v zahradách broskve?
![Pupákov Pupákov](https://www.databazeknih.cz/img/users/52_/52366/m_52366-ihW.jpg?v=1459854935)
Knížku jsem přečetla, ani nedutala... čtivé a napínavé, se smutným šokujícím koncem.
Ale krásná kniha!
![Melanka Melanka](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/31529/melanka-qWt.png?v=1540885066)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Obdivuju, v jak útlé knížce dokázal autor popsat takový kus dějin. Krásné, strašidelné a smutné čtení.
![fifinka8 fifinka8](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Prostě na mě zapomněli" jsem přečetla jedním dechem. Velmi silný, emotivní příběh vyprávějící o hrůzách, které se odehrávaly po 2. světové válce. Odhaluje lidskou krutost, nespravedlnost a touhu po pomstě.
Autor opět dokázal, že není třeba zaplnit 500 stran, aby kniha v člověku vyvolala emoce...
druhá světová válka (1939–1945) sudetští Němci Sudety dětský hrdina osidlování pohraničí historické romány přátelství z dětství dějiny pro děti a mládežAutorovy další knížky
2015 | ![]() |
2011 | ![]() |
2011 | ![]() |
2009 | ![]() |
2010 | ![]() |
Jedna z nejlepších knih, které jsem četla.