Případů se ujímá Jeeves (9 povídek)
Pelham Grenville Wodehouse
Devět povídek s moudrým sluhou Jeevesem a jeho pánem Bertiem Woosterem. První vydání.
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 1983 , Mladá frontaOriginální název:
The World of Jeeves, 1967
Knížky pana Wodehouse mohu číst stále znovu, především ty se sluhou Jeevesem. Milý, místy trochu škodolibý humor. To je i případ těchto devíti povídek. Klasika humoru – doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.
Anglický bratranec našeho Saturnina je vskutku pozoruhodný chlapík, ovšem autor jej vcelku upozadil a do popředí vystrčil rozmazlené budižkničemy, kteří mě sice doháněli k slzám, ale ne slzám smíchu. No posléze zkusím další příhody Jeevese, ale momentálně si dám pauzu.
Tahle várka povídek s Jeevesem mě celkově zas tak moc nenadchla, ale rozhodně tam byly perly. Za mě jsou zkrátka lepší romány.
Uznávám, nejedná se o ohromující literární skvost. Ale jako oddechovka je tahle knížka, a ostatně i další Wodehousovy knihy nejen s Jeevesem, naprosto ideální. Zkrátka když chcete vypnout a jenom se nechat příjemně bavit, sáhněte po Jeevesovi!
Některé z povídek vás "podšprajcují" jako anglický čaj, jiné jsou druhým až třetím výluhem. Celkově však slušná oddechovka.
Náhodou jsem narazila na knihy o Jeevesovi, tato je první, kterou jsem si přečetla. Dozvěděla jsem se, že Jeeves je takový předobraz Saturnina, tak jsem se z chutí začetla. Jde o celkem vtipné povídky, ale že bych se válela smíchy a knihu přečetla jedním dechem, to taky ne. Přečetla jsem ji během několika měsíců, když jsem zrovna někde čekala a neměla jsem co dělat. Ale na další knihy se asi někdy mrknu.
Dávám 5 hvězdiček. Důvodem je skutečnost, že tuto knihu mám v docela dezolátním stavu, který nutně musel vzniknout častým používáním. Pro mne nejlepší dílko oddechové literatury, čtu vždy když mám splín, nebo nemám náladu na čtení "těžších" kalibrů.
jako u většiny jeho povídek...jedna slabší,další pak pecka.Jak zmínil Dusty ,Freddie dostal i mě :-D
Některé povídky jsou skvělé, jiné průměrné, a některé bych dokonce nazval vatou. Občas dokonce mám pocit, že je Jeeves zbytečně upozaděn a veškerý humor má plynout z konfrontace tlustých lordů a jejich nezvedených flákačských synovců, což je na humor jeevsovského kalibru málo.
Z počátku mi tohle dílko přišlo jako slabší ukázka z pera P.G.Wodehouse, ale povídkou Na pomoc Freddiemu se knížka rozjela a už jsem se zase smál nahlas.
humoristické povídkyČást díla
1977 | Vlna zločinnosti na zámku Blandings |
2005 | Jedinečný Jeeves |
1982 | Až naprší a uschne |
1995 | Nedostižný Jeeves |
Anglie je moje téma(snad kromě jídla)a i tento humorný pohled na vyšší třídu potěšil,pobavil a stále zůstává po ruce.Všechny Jeevesovky mám moc ráda.