Případů se ujímá Jeeves (9 povídek)

Případů se ujímá Jeeves (9 povídek)
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112381/bmid_pripadu-se-ujima-jeeves-RUL-112381.jpg 4 73 73

Devět povídek s moudrým sluhou Jeevesem a jeho pánem Bertiem Woosterem. První vydání.

Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: , Mladá fronta

The World of Jeeves, 1967

Legens
16.02.2025 4 z 5

Tak jsem si konečně přečetl povídky s Jeevesem od P. G. Wodehouse. Byl jsem zvědav, zda opravdu snese srovnání se Saturninem, jelikož se občas setkávám s názorem, že Saturnin je těžce inspirován Jeevesem.
Takže moje dojmy:
1. Pokud Jeeves mohl inspirovat k napsání Saturnina, tak pouze alegoricky za války upozorněním na sympatii s anglosaskou (čili v té době oficiálně nepřátelskou) kulturou.
2. Na Jeevesovi mi zpočátku dost vadilo, že hodně příběhů (ostatně jak tomu bývá i u jiných Wodehouseových povídek) bylo o tom, jak flamendrovsky žijící mladý muž (český termín "budižkničemu" je výstižný, ale asi pro humoristickou literaturu příliš krutý) přemýšlí o tom, jak pumpnout o peníze bohatého strýce. Proto jsem asi v polovině knihy byl odhodlán dát těch hvězdiček méně. Poslední povídky naštěstí tento můj dojem zrušily. I tak ale mi připadá Saturninův záběr na společnost podstatně širší. Jeeves reaguje na žádosti o pomoc, Saturnin na nic nečeká a jedná iniciativně sám.
3. Jeeves svého pána sice ovlivňuje, ale ve srovnání se Saturninem je břídil. Přisvědčil svého pána, že nosí špatné šaty, podařilo se mu vyřešit jeden případ tak, že zároveň s tím rozbil pánovu vázu, která se mu nelíbila, ale to je asi všechno. Na Saturninovo přestěhování pána na houseboat a vypnutí elektřiny v domě, kde je vše na elektřinu a četné další Saturninovy vylomeniny (např. tvrzení, že jeho pán zabil žraloka stativem fotografického aparátu) Jeeves nemá. Musím ale připustit, že nabídnout společnosti v přítomnosti Dr. Vlacha láhev slivovice a na poznámku Dr. Vlacha, že on sám má takovouto láhev ve svém srubu a že na ni zapomněl a mohl ji vzít reagovat odpovědí, že to je ona - tak to je opravdu typický Jeevsovský vtípek.
4. Osobně jsem se při četně Saturnina bavil více. A za vyloženě mylné pokládám úvahy o tom, že Saturnin je plagiátem Jeevse.
5. Vracím se k bodu 1. Pokud budeme akceptovat, že připomenutí anglického stylu psaní za 2. sv. války (opakuji, v té době stylu nepřátelského státu vůči Němcům, kteří náš stát okupovali) bylo významným alegorickým počinem, tak Jirotkovu záměrnou inspiraci Wodehousem musíme brát jako skutečně tvůrčí umělecký čin. A to vše je významně potencováno tím, že angického Jeevese zřetelně připomínající český Saturnin má podstatně širší pole působnosti, než Jeeves sám.
(Tento komentář v nezměněné podobě kopíruji jakožto nový komentář ke knize Saturnin Zdeňka Jirotky.)

4444913
18.08.2019 5 z 5

Anglie je moje téma(snad kromě jídla)a i tento humorný pohled na vyšší třídu potěšil,pobavil a stále zůstává po ruce.Všechny Jeevesovky mám moc ráda.

pepa4081
12.08.2019 5 z 5

Knížky pana Wodehouse mohu číst stále znovu, především ty se sluhou Jeevesem. Milý, místy trochu škodolibý humor. To je i případ těchto devíti povídek. Klasika humoru – doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.

druzickaster
17.11.2018 4 z 5

Anglický bratranec našeho Saturnina je vskutku pozoruhodný chlapík, ovšem autor jej vcelku upozadil a do popředí vystrčil rozmazlené budižkničemy, kteří mě sice doháněli k slzám, ale ne slzám smíchu. No posléze zkusím další příhody Jeevese, ale momentálně si dám pauzu.

ComposeAdela
10.05.2018 4 z 5

Tahle várka povídek s Jeevesem mě celkově zas tak moc nenadchla, ale rozhodně tam byly perly. Za mě jsou zkrátka lepší romány.

TomHr
25.04.2018 4 z 5

Uznávám, nejedná se o ohromující literární skvost. Ale jako oddechovka je tahle knížka, a ostatně i další Wodehousovy knihy nejen s Jeevesem, naprosto ideální. Zkrátka když chcete vypnout a jenom se nechat příjemně bavit, sáhněte po Jeevesovi!

bgott
25.04.2017 4 z 5

Některé z povídek vás "podšprajcují" jako anglický čaj, jiné jsou druhým až třetím výluhem. Celkově však slušná oddechovka.

Zmiu
16.10.2016 3 z 5

Náhodou jsem narazila na knihy o Jeevesovi, tato je první, kterou jsem si přečetla. Dozvěděla jsem se, že Jeeves je takový předobraz Saturnina, tak jsem se z chutí začetla. Jde o celkem vtipné povídky, ale že bych se válela smíchy a knihu přečetla jedním dechem, to taky ne. Přečetla jsem ji během několika měsíců, když jsem zrovna někde čekala a neměla jsem co dělat. Ale na další knihy se asi někdy mrknu.

Merlinit
19.03.2014 5 z 5

Další heverovka z pera P.G.Wodehouse.

aneleh18
17.03.2014 5 z 5

Dávám 5 hvězdiček. Důvodem je skutečnost, že tuto knihu mám v docela dezolátním stavu, který nutně musel vzniknout častým používáním. Pro mne nejlepší dílko oddechové literatury, čtu vždy když mám splín, nebo nemám náladu na čtení "těžších" kalibrů.

amyver
12.06.2013

jako u většiny jeho povídek...jedna slabší,další pak pecka.Jak zmínil Dusty ,Freddie dostal i mě :-D

honajz
23.08.2012 3 z 5

Některé povídky jsou skvělé, jiné průměrné, a některé bych dokonce nazval vatou. Občas dokonce mám pocit, že je Jeeves zbytečně upozaděn a veškerý humor má plynout z konfrontace tlustých lordů a jejich nezvedených flákačských synovců, což je na humor jeevsovského kalibru málo.

dusty
14.07.2012 5 z 5

Z počátku mi tohle dílko přišlo jako slabší ukázka z pera P.G.Wodehouse, ale povídkou Na pomoc Freddiemu se knížka rozjela a už jsem se zase smál nahlas.