Jenom nestvůra
Vanessa Len
Jenom nestvůra série
1. díl >
Mělo to být dokonalé léto. Šestnáctiletou Joan pošlou do Londýna, aby tam strávila prázdniny s výstřední rodinou své zesnulé matky. Podaří se jí získat práci, která ji hrozně baví, a když ji ještě fakt pěkný kolega Nick pozve na rande, jako by se jí splnily všechny sny. Ale brzy zjistí pravdu. Její rodina není jen výstřední: jsou to monstra s děsivými skrytými schopnostmi. A Nick není jen pěkný kluk - je to legendární lovec nestvůr, který udělá všechno proto, aby je všechny povraždil. V boji s Nickem je Joan nucena spojit síly s krásným a nemilosrdným Aaronem Oliverem, dědicem jiného rodu nestvůr, který nesnáší její rodinu. Aby zachránila sebe a své blízké, bude muset přijmout svou pravou podstatu, to, že je sama nestvůrou. Protože v tomhle příběhu není Joan hrdinkou.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , CooBooOriginální název:
Only a Monster, 2022
Jako samostatný příběh je to slušné. Má to zajímavý námět, rychlý spád, dobře odvedené plotwisty, výborně popsané prostředí, enemies to lovers (nebo lovers to enemies? - nebo snad love triangle? - fakt nevím), jiný pohled na to, co je dobré a co není (kdo je hrdina, kdo záporák, komu fandit?), ale také zpracování celého příběhu. Postavy jsou ucházející - mohli být otravnější, ale to neznamená, že mě jejich chování kolikrát neštvalo a nechápala jsem ho (zvlášť když se čtenáře snažili o nečem přesvědčit, ale nedali jim k tomu dostatek důkazů).
Jenže...
Správně zpracovat takové téma je opravdu těžké, přece jen, čím více je možností změny, tím více vzniká otázek, které nikdo nedokáže uspokojivě vysvětlit.
Je tam spousta hluchých míst, častokrát to bylo hodně zkratkovité nebo zrychlené (třeba celý již výše zmíněný milostný trojůhelník). Závěr mě taky trochu zklamal, a i přestože jsem měla kousek před samotným závěrem slzičky na krajíčku, konec mě překvapivě neuspokojil. A ještě rozpolceněji jsem se cítila, když jsem se dozvěděla, že existuje i další díl - a to je špatně, protože jsem se na něj netěším.
Zkrátka - podle reakcí lidí a šílených reklam, jsem čekala větší boom, protože samotné originální téma to nezachrání.
Za mě trochu zklamání - podle anotace jsem čekala něco jiného. Příběh byl psaný čtivě, ale občas byl děj moc uspěchaný a některé věci jsem vůbec nepochopila.
Už dlouho jsem se u knihy netěšila na další díl. A jestli to mám zkráceně popsat? Bylloo tooo skkvvěěěělllýýýýý!!!!!!
Za mě super knížka s dobře vymyšleným cestováním v čase. Bavila mě od začátku až do konce, jen jsem moc nevěřila romantické lince mezi Joan a Nickem. Tak nějak jsem doufala, že nakonec skončí s Aaronem, ale kdo ví, má to mít více dílů, tak třeba v tom dalším.
"Každý příběh má svého hrdinu a svou nestvůru."
Příjemně čtivá kniha o cestování v čase se svižným dějem plným akce a charaktery, na které jsem si úplně nestihla udělat názor. Místy mi kniha přišla zbytecně uspěchaná. Romantická linka byla upozaděná a svého favorita jsem si nevybrala. Závěr mě vskutku překvapil. Spousta věcí byla pouze naznačená a jsem zvědavá, jak se rozvinou v pokračování.
Přiznám se, že mě nalákala obálka a po přečtení anotace jsem asi čekala něco trošku jiného. Něco víc nestvůrného než cestování času. Upřímně mi tam to pojmenování moc nesedělo, nestvůru si prostě představuju jinak než jako osobu cestující časem díky ukradenému času. Styl psaní mi celou dobu připadal trošku moc pubertální, což mi jen naznačilo, že už je to pro docela jinou věkovou kategorii. Ano, postavám je okolo šestnácti, tak co bych chtěla, ale četla jsem hodně knih s mladými hrdinkami a neměla jsem z toho takový pocit. Já nemám problém si přečíst ya cílené na mladší kategorii, ale tohle mi tak docela nesedlo. Možná to bylo tím, že byla kniha zasazená do dnešní doby a tím pádem to k tomu sklouzává víc než kdyby se to třeba odehrávalo v alternativním světě, jak často u fantasy bývá. Z postav mi byl vcelku sympatický akorát Aaron a děj mi místy připadal trošku zmatený. Začátek byl dost urychlený, nečekala jsem zvrat už takhle v začátku. Nějak víc mě to vlastně chytilo až ke konci. V rámci žánru asi dobré, ale už jsem toho z ya a fantasy asi přečetla moc a jsem tím pádem kapku náročnější a rozmazlenější. Tohle byla spíš taková oddychovka, ale chápu, že to hodn lidí opravdu chytne. Mě už zkrátka tolik ne.
Jenom nestvůra má jedno velké plus a to, že je nesmírně poutavě napsaná, takže ji odpustíte i malé nedokonalosti. Na začátku nečekejte žádné okecávky, autorka vás hned vhodí do děje a vy máte po chvilce čtení pocit, že už kniha musí končit, protože jedna akce střídá další a vy si neumíte představit, že to nějaká další předčí.
V knize je skvělé prostředí Londýna, který máte možnost vidět v různých časových rovinách a všudypřítomná temná atmosféra je skvělá. Cestování časem je velmi originální a líbí se mi, že si autorka dala záležet a má vše promyšlené do nejmenších detailů. Bavili mě i soupeřící klany, hlavně jejich různorodé schopnosti a neustálá nevraživost.
Hlavní postava Joan byla do tohoto světa vhozena stejně jako my, takže máme možnost sledovat s ní, jak skočí poprvé časem a co vše se o nestvůřím životě dozví. Líbí se mi, jak se pere s pocitem, že je nestvůra a zároveň ji to těší, protože ji cestování časem velmi láká. Je velmi tvrdohlavá a vždy se snaží jít proti všemu, co ji kdo řekne a trvá si na svých tvrzeních, které jsou velmi naivní a poháněné nadějí . Co mi trochu vadilo, je "syndrom" superhrdinky, kdy ji jde ihned vše od ruky a nedojde k žádnému velkému problému.
Líbí se mi, že o žádné postavě nemůže s přesností říct, zda je dobrá či špatná. Právě tyhle morální rozpory dělají knihu velmi zajímavou. Nick, i přestože je prezentován jako hrdina, v některých situacích vůbec tak nepůsobí a jeho činy jsou velmi rozporuplné. A Aaron typický zhýčkaný kluk se kterým to, ale nebude tak špatné, protože pod tou slupkou má i srdce.
Romantická linka je velmi nevýrazná, ale to mi vůbec nevadilo, protože na ní tady prostě nebylo místo. Milostný trojúhelník je velmi dobře zpracovaný a já jsem #teamaaron a doufám, že s ním v dalších dílech autorka počítá.
Na konci se dočkáme velkého zvratu, který mě překvapil a donutil přemýšlet o tom, jak to sakra bude v dalších dílech.
Co musím ještě vytknout jsou chyby v textu, ale jedna z nich mě opravdu hodně pobavila..."Mohla by vycestovat do regentské éry. Do dob restaurace. Do Římské říše.....".
Instagram - Nikmakbooks
Jako celkový dej dobrý, ale muselo to skončit tak na pytel? Ne, knížka je naprosto boží a jestli náhodou budou i další díly, tak nebudu váhat a koupím si je.
Kniha mě naprosto dostala! Ještě teď se mi o ni těžko píše.
Moje prvotní myšlenky byly: moc pěkná obálka, cestování časem, hlavní hrdinka je nestvůra randící s hrdinou což mě zaujalo ještě víc, protože to slibovalo jinou zápletku než klasickou dívku v nesnázích.
V knihkupectví je označena štítkem"Ten konec neuhodnete" a je to pravda. Na rovinu říkám, že jsem to ořvala a šla spát s brekem, neschopna slov. Příběh splňuje vše a já vám ke knize řeknu pouze jednu věc, přečtěte si ji.
Na knihu jsem se těšila už od jejího uvedení v edičním plánu a rozhodně mě nezklamala. Dobře vystavěný svět, svižně ubíhající děj, spousta otázek, na které chcete znát odpověď, a to vás prostě nutí číst dál. Každou chvíli se tam stane něco, co prostě nečekáte a obzvlášť ne na začátku knihy.
Co mě nadchlo, tak rozdělení rodin – nestvůr. Každá je jedinečná, má speciální vlastnosti a schopnosti, které se odkrývají postupem knihy. Milostný trojúhelník děj taky oživuje, ale není to přeslazená romantika, což mi naprosto vyhovuje. Magie je všudypřítomná, pěkně funkční a za mě určitě i originální.
A konec? Něco se sice uzavře, ale pořád zbývá dost nezodpovězených otázek. Už netrpělivě čekám na druhý díl, protože prostě potřebuji zjistit, jak to celé bylo!
Svět, který autorka vymyslela je neskutečný. Bavilo mě cestování časem a to že autorka k tomu vymyslela určitá pravidla. Velmi originální také bylo, že díky tomu, jak cestování časem funguje, se tak Joan stává částečně i zápornou hrdinkou. Kromě již zmíněného cestování časem si autorka pohrála i s detaily, aby každá nestvůří rodina měla svojí vlastní schopnost, svoji historii, znak. Člověk byl pohlcen příběhem a užíval si každou stránku, kde je výborně vykreslená veškerá atmosféra. A vidět Londýn ve více časových linkách byla jen třešnička na dortu. Jedinou výtku bych měla ale k trochu uspěchanému konci a k tomu, jak jednoduché to ve skutečnosti bylo.
Moc mě taky bavilo, že o většině postav nedokážete říct, jestli jsou hodní nebo zlí. Každý má svou minulost, kterou autorka hezky postupně odhaluje. Hlavní hrdinka Joan mi hned padla do oka. Byla inteligentní, odvážná a i když ji ostatní odrazovali, tak se nebála jít si za svým. V průběhu příběhu se učila poznávat své schopnosti a je tak velmi sympatické, že neumí všechno hned, jak to jinak v YA knihách bývá. Její linka byla dost zajímavá a stále má kolem sebe dost tajemství, na která jsem zvědavá. Aarona jsem si naprosto zamilovala. Doufám, že se v dalším díle ještě objeví, protože blonďatého, sarkastického, rádoby bad boye nemůže autorka jen tak vyhodit z děje.
O romantické lince tady moc mluvit nebudu, tu musíte zažít sami. Řeknu vám jen, že milostné trojúhelníky nesnáším, protože si vždycky vyberu jinak než hlavní hrdinka.
Moc děkuji nakladatelství @Albatros za poskytnutí knihy. #spoluprace IG: @strana394
Tohle je za mě jedno velké WAU! Joan je pro mě prostě hrdinka - jako sice je nestvůra, ale tak je hrdinkou nestvůr prostě. Nějak jsem ji opravdu přišla na chuť, možná proto, že nebyla pitomá, ani extra šlechetná…taková normální pubertální holka vlastně, která najednou čelí dost změnám a zvláštní situaci.
Dvě chlapecké hlavní postavy - hrdina a padouch. Já jsem pro padoucha. Joan touží po hrdinovi, a jako ikdyž v něm asi něco je, nějak mi nesedí zcela jako vhodný kandidát na přítele. Jinak jmenuje se Nick jo. A pak je tam ten padouch - Aaron, z znepřátelené rodiny nestvůr. Rozhodně zajímavější partie (i co se minulosti jeho osoby týká) a vzhledem k velmi napjatému vztahu Nicka k nestvůrám, je fakt vhodnější a lepší.
Brzy odhalíte jednu společnou nestvůří vlastnost, a ta je teda opravdu skvěle v tomto příběhu vymyšlena. A přitom i při jejím opakování se nebudete v dějí ztrácet.
Nestvůří rodiny - tak to jako není úplně nic nového pod sluncem, ovšem tady mají své odlišnosti…to se dozvíš při čtení. Ale je to upřímně ta věc, která strhla půl ⭐️ z hodnocení. Protože buď by si kniha zasloužila ilustrace, nebo aspoň rodokmeny rodin.
Upřímně jsem neměla při čtení moc prostoru vnímat, kolik příběhu už mám za sebou, a konec jsem tedy opravdu nečekala. Teda minimálně takovýhle konec ne!! Tohle tak neskutečně napne vaši zvědavost - ještě že už je v angličtině k přečtení.
A proč kniha tak rychle ubíhá? Protože je tam akce za akcí, a důležité informace se dozvídáme za plynulosti příběhu a ne jako občas nudné, dlouhé odstavce popisu.
Za knihu děkuji Humbook a Humbookblogeri v rámci spolupráce #humbookblogeri
Po počátečním zděšení, co jsem to proboha začala číst, přišlo příjemné překvapení. Zajímavá zápletka, poměrně fajn postavy, prostředí..a konec, to je tedy nářez, takový jsem nečekala ani ve snu. Doufám, že další díl vyjde co nejdřív :-D
Jenom nestvůra je zajímavé fantasy a hlavním tématem je cestování časem. Nestvůry totiž dokáží smrtelníkům brát minuty, hodiny či klidně celé roky života.
Hlavní hrdinka Joan je napůl člověk napůl nestvůra. Zajímá se o historii a proto pracuje v muzeu, kde potká Nicka a pomalu se do něj zamilovává. Má to ale háček, Nick je totiž lovec nestvůr. Joan je v boji za záchranu života nejen své rodiny nucena spojit síly s Aaronem, dědicem dalšího rodu nestvůr, který je arogantní a já ho zbožňovala. S Joan měli skvělou chemii, kterou jsem u Nicka bohužel postrádala.
První přiznání: knížku jsem koupila proto, že jsem viděla nádhernou obálku druhého dílu. Ano, i to se stává.
Druhé přiznání: často jsem měla při čtení pocit, že autorka viděla Lokiho a nechala se jím hodně inspirovat co se týče “pravé” časové osy.
Příběh je zajímavý, knížka se čte krásně lehce. Máme tu 12 rodů nestvůr, každá kromě cestování časem ovládá vždy ještě speciální druh magie. Nejzajímavější mi pak přišli historické pasáže, ale jinak mi příběh přišel jako lepší příměr.
Nicméně druhý díl určitě číst budu, už jenom kvůli té obálce.
Cestování v čase, Londýn, magie, intriky i postavy, které vás dostanou. Tohle všechno najdete v nové YA fantasy Jenom nestvůra.
Cestování časem občas dokáže být pěkně ošemetnou záležitostí. Nabízí sice zajímavé momenty, zároveň však dokáže v příběhu nadělat pořádnou neplechu, pokud si autor nedá dobrý pozor. Po dočtení ale mohu říct, že Vanessa Len se s tím poprala se ctí a povedlo se jí vytvořit příběh, který mě nejen okamžitě vtáhl do děje, ale nakonec mi dal mnohem více, než jsem čekala.
Připravte se, že to není typická hra na dobro a zlo. V Nestvůře totiž najdete velké množství morálně šedých postav, u nichž si nebudete jistí, na které straně vůbec stojí a možná přistihnete i sami sebe, že nevíte, komu sakra zrovna fandíte. Protože svět není černobílý, činy mají důsledky a k cíli nemusí vést jen jednoznačně dobrá cesta. Autorka tak čtenáře nejednou postaví před morální dilema.
Hlavní hrdinka Joan dlouhou dobu o světě nestvůr – bytostí, které dokážou skákat v čase, nic netušila. Je chtě nechtě zatažena do víru událostí a musí se vyrovnat s nejednou těžkou situací i ztrátou. V tomto ohledu bych tedy chtěla mít její nervy, protože já bych asi dávno brečela někde v koutě. Stejně tak měla nepřirozenou schopnost odolávat bolesti, ale až na tyto "drobnosti" byla vykreslena zajímavě, a v rámci YA jednala překvapivě rozumně.
Pak tady máme dva zajímavé týpky – Aarona a Nicka. Nebudu chodit okolo horké kaše, rodí se nám tady jakýsi trojúhelník, což je zrovna věc, které nejsem dvakrát velký fanda. Navíc vždycky držím palce tomu, který nevyhraje, ale jednu věc Vanesse Len musím nechat. Dokázala si mě získat u obou.
Co jsem si ale vyloženě užívala, byla spousta promyšlených detailů, magie i soupeřící rodinné klany. K tomu všemu si přičtěte výborně zpracované vedlejší postavy, nepředvídatelnost děje, tempo vražednější než u Kobry 11 a výsledek je jasný. Tohle prostě chcete číst!
Hodnocení: 80%
Za recenzní výtisk moc děkuji Humbooku.
Jenom Nestvůra - Vanessa Len
Joan tráví prázdniny u své babičky. Maluje si, jak to bude krásně strávené léto. Jenže zjistí, že část její rodiny nejsou obyčejní lidé. Jsou takzvané nestvůry. Navíc každá rodina má určité schopnosti. Další překvapení přijde v podobě Nicka. Není to jen kolega a kluk, který se jí líbí. Je to také obávaný lovec nestvůr. Joan musí spojit své síly s Aaronem, jejichž rodiny se nenávidí. Kam Joan zavede pátrání po záchraně její rodiny?
Přiznám se, že běžně žánr fantasy nevyhledávám, ale na tuto knihu jsem viděla všude samé kladné recenze, že jsem si ji potřebovala taky přečíst.
Potom přišla @vendy.dnes.cte s nápadem, že uspořádáme společné čtení a bylo jasno. A byla to bomba!
V knize je propracované prostředí do nejmenších detailů, včetně dobové kultury. Například se autorka zabývala délkou vlasů v dané době. Vše společně ladilo, přirozeně spolu fungovalo a člověk neměl pocit, že nový x starý svět nejde dohromady.
Oceňuji i popsání hierarchie nestvůřího obyvatelstva, kde doufám, že se objeví ještě v dalších dílech. Ráda bych ji prozkoumala více do hloubky.
Samotná Joan byla pro mne hrdinkou. Vybrala vždy cestu, kterou bych zvolila také. Ač to byla strastiplná cesta. Na svůj věk byla vyspělá a inteligentní slečna. Až mi ji bylo ve finále líto, že nese tak obrovské břímě.
O Nickovi moc prozradit nemohu, abych neprozradila důležité události v ději. Neměl to vůbec jednoduché a jeho osud byl plný nečekaných a smutných zvratů, až jsem ho taktéž litovala.
Knihu jsme měly v rámci společného čtení rozdělené na dny. Všichni ale dočetla dříve. Od knihy se totiž nedá odtrhnout, jak je čtivá! Už od začátku vás autorka nenechá nadechnout a čtete jedním zatajeným dechem a čekáte, co vás ještě šokuje. Kniha je totiž absolutně nepředvídatelná a u konce koukáte s otevřenou pusou. (A že jsme těch teorií měly)
Tahle kniha je fakt pecka a rozhodně po ní sáhněte!
Hodnotím 5/5⭐️
Děkuji @albatrosmedia za poskytnutí knihy v rámci #spoluprace.
Hodnotím 3,5*. Příběh je čtivý, rozhodně máte potřebu číst dál, ale něco mi tam přece jen chybělo. Osobně příběhy s cestováním v čase nevyhledávám. Z 99% jsou nedomyšlený, nepropracovaný. Tady tomu naštěstí tak nebylo. Až na pár maličkostí, kde mi chybělo dovysvětlení, které hádám přijde v dalším díle. Romantická linka je zde opravdu jen okrajově, z hlavních hrdinů mi bohužel úplně nesedl ani jeden. Ale kdybych si musela vybrat tam jsem tým Aaron. :D Konec zůstává otevřený, ale vlastně by to tak mohlo zůstat a pokračování vy nutné nebylo. Uvidíme, co další díl přinese a zda překvapí.
Čtení jsem si hrozně užila. Příběh měl náboj, nápad a hlavně mě udržoval v napětí. Ale když čtu epilog a čekám a čekám, říkám si UŽ? Ale ono na další straně Poděkování? :-D to mě dostalo , myslím, že jsem nějakou dobu jen tupě zírala na nadpis .. než jsem začala číst,předpokládala jsem ,že s jedna o samostatnou knihu. Jenže teď si rvu vlasy ,že je ze série....doporučuji
Joanina cesta byla už od začátku velmi chytlavá, po pár kapitolách jsem se nemohla odtrhnout a 400 stránek po pravdě zmizelo ani nevím kam. Hlavní hrdinka zde zjišťuje ryzí pravdu o své rodině a její příběh nabere sled rychlých událostí a musí učinit určitá těžká rozhodnutí, ze kterých už možná nebude cesta zpáky. Do toho všeho se začnou dostávat na povrch i velká tajemství a myslím, že spousta z nás čtenářů začneme tady vlastně pochybovat, co je správné a kdo je v příběhu vlastně ta „dobrá strana“? Opravdu jsou nestvůry až tak moc zlé? A to se mi vlastně na této knížce líbilo ze všeho nejvíc a chtěla bych to vyzdvihnout ... má totiž něco navíc, co jsem v ní mohla zavnímat a jsem nakonec i ráda, že se mi přece jenom tento Humbooktip dostal do rukou a můžu ho tak jenom doporučit. Krást lidem čas a mít možnost tak cestovat do jiných dob mi přišlo celkem top. Ale taky jsem naopak měla při čtení i spoustu otázek, na které jsem zatím nedostala odpověď a doufám, že nám je autorka v další dílu trochu objasní.
Od této knihy jsem nedotala úplně to co jsem díky všeobecnému boomu a anotaci tak nějak čekala. Cestování časem bylo zmíněno spíše povrchově, velký boj mezi "legendárním hrdinou" a nestvůrami se taky tak úplně nekonal. Nemůžu říct, že by se mi kniha úplně nelíbila. Bylo zde i dost momentů, které mě naopak zaujali. Jen má očekávání asi byla trochu jinde.
Autorka má poměrně čtivý styl psaní takže se kniha celkem dobře četla. Hlavní postavy Joan a Aaron jsou sympatické. Velmi se mi líbil nápad s rodinami nestvůr žijícími mezi námi, kde každá z rodin je vlastně zvláštní něčím jiným. Zaujalo mě také vystavění systému ve kterém nestvůry žily a také Legendy o hrdinovi, která zde hraje velkou roli. I když si myslím, že některé stránky života nestvůr mohly být více využity. Další díl ještě zvážím, protože přesto že jsem si z příběhu úplně nesedla na zadek ve výsledku byl fajn. Zvrat na konci knihy byl zajímavý a docela mě zajímá jak s příběhem bude autorka dále pokračovat.