Ježišova dynastia

Ježišova dynastia
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521338/bmid_jezisova-dynastia-1Gn-521338.jpg 5 21 21

Na základe dôkladného rozboru najranejších kresťanských dokumentov a nedávnych archeologických objavov poskytuje kniha Ježišova dynastia odvážny nový výklad Ježišovho života a prvopočiatkov kresťanstva. Je to prekvapivý, kontroverzný a vzrušujúci príbeh. Ježiš, podľa tradície, bol synom Márie, mladej ženy, ktorá oťarchavela pred sobášom s mužom nazývaným Jozef. Evanjeliá nám hovoria, že Ježiš mal štyroch bratov a dve sestry, ktorých otec pravdepodobne nebol totožný s Ježišovým. Ježiš sa pripojil k mesiášskemu hnutiu, založenému jeho príbuzným Jánom Krstiteľom, ktorého pokladal za svojho učiteľa a veľkého proroka. Ján a Ježiš spoločne zohrávali úlohu Dvoch Mesiášov, ktorí boli očakávaní v tej dobe: Ján, kňazský potomok Árona, a Ježiš, kráľovský potomok Dávida. Spolu kázali o nadchádzajúcom Božom kráľovstve. Ich hnutie malo apokalyptický charakter a ohlasovalo nastolenie Božieho kráľovstvo na zemi. James D. Tabor vyše tridsať rokov študoval kresťanské dokumenty a zúčastnil sa na archeologických vykopávkach v Izraeli. Ježišova dynastia ponúka alternatívnu verziu prvopočiatkov kresťanstva, takú, ktorá môže zmeniť naše chápanie jedného z kľúčových historických momentov.... celý text

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Jesus dynasty


více info...

Přidat komentář

jeany23
27.02.2024 5 z 5

Kniha mne překvapila, je podána srozumitelně a čtivě. Dočetla jsem se spoustu zajímavých informací, o kterých se dá hlouběji přemýšlet. Zda jsou ale uvedené teorie a závěry reálné nebo ne, to si musí čtenář asi posoudit sám za sebe.

Etilik585585
25.09.2022 4 z 5

Zajímavé čtení, které jaksi vyvolává spoustu dalších otázek kolem historické postavy
Ježíše Krista. Osobně se domnívám ,že nelze tak úplně oddělit Ježíše historického od Krista křesťanské víry a v knize je to jak se zdá i vidět tak trochu, možná mezi řádky.
Autorovi nelze upřít snahu místy snad troch křečovitou, o oddělení těchto dvou věcí, které jak se domnívám se zcela oddělit nedají.
Závěrem, doporučuji při čtení být pozorný a přemýšlet ,zvažovat !!!


Netopyr07
29.03.2021 4 z 5

Zajímavá kniha z řady biblické archeologie. Jsou tam tvrzení, se kterými nemohu souhlasit a jsou tam také tvrzení, která dokážu přijmout bez mrknutí oka. Co se týče působení apoštola Pavla, ani mě to nepřekvapuje. Lidé si přece vždy vyberou toho, kdo je přesvědčivější a co se jim "lépe hodí do krámu", když to napíšu trochu cynicky.

kratochwilova
20.12.2020 5 z 5

Jsem věřící, ale tyto knihy mi nevadí. Už proto, že ani Bibli nejde brát za bernou minci...Už jsem si jí půjčila opakovaně, je pro mě dobrodružná Například údaj, že v Ježíšově době měl Nazareth 200 obyvatel, mě šokoval.

Metroušek
09.02.2018 3 z 5

Inu, i poctivým čtyřicetiletým archeologickým bádáním, studiem a přemýšlením lze dospět k naprosto mylným, a také na můj vkus příliš přízemním, materialistickým závěrům, odporujícím duchu Ježíšova učení. Nicméně zajímavých věcí je tam dost, a kniha se dobře čte. Zvláště informace o záhadném prameni evangelií Q a pravděpodobném Ježíšově bratru Jakubovi pro mne byly často objevné.