Jindřich IV.: Život francouzského krále Jindřicha IV.
Michel de Decker

Románové zpracování životních osudů jedné z nejvýraznějších postav francouzských dějin, Jindřicha IV. Bourbonského. Jindřicha IV. z rodu Bourbonů, francouzského krále, který po brutální bartolomějské noci roku 1572 konvertoval ke katolicismu, líčí autor nejen jako osvíceného vladaře, přinášejícího náboženskou svobodu, smíření a blahobyt, ale také jako neúnavného milovníka života a příznivce a ctitele krásných žen.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: 2001 , DominoOriginální název:
Henri IV.: Les Dames du vert-Galand, 1999

Hodně povrchně napsané, autor se zabývá mnohem více milostným životem Jindřicha IV a jeho první ženy, než důležitými historickými událostmi - ty jsou popsané velmi stručně.

Mám ráda tyto životopisné knihy o slavných osobnostech a kniha se mi líbila, ačkoliv se příběh o životě Jindřicha byl spíš napsán formou románu než z historického hlediska :) chyběly mi detaily

Jindřich Navarrský je jednou z významných postav, které pomáhaly utvářet moderní mapu Evropy. Těšil jsem se na příběh o záchraně Francie před totálním rozkladem, o tom, jak španělské (a habsburské) snahy o hegemonii po zkáze Neporazitelné armády u anglických břehů narazily na zeď i ve Francii. Jenže v téhle knize je jen spousta ženských a proklatě málo politiky a historie. Já vím, že Jindřich IV byl na ženské, ale takovéhle zpracování jeho životopisu mi připadá nedůstojné. Je to jako kdyby někdo v životopisu Karla IV. ponechal stranou jeho politickou obratnost i státnickou moudrost a soustředil se jen na projevy zbožnosti, jimiž byl sice proslulý, ale určitě to není hlavní charakteristika, jež z něj činí velkého krále.
2001 | ![]() |
2001 | ![]() |
2006 | ![]() |
2003 | ![]() |
2010 | ![]() |
Autor sa vo svojich biografiách francúzskych panovníkov zaoberá predovšetkým ich ľúbostným životom a životopis Henricha IV. nie je výnimkou, takže sa domácej a zahraničnej politike venuje len okrajovo. Henricha vykresľuje predovšetkým ako veľkého milovníka žien (dostal prezývku Starý záletník). Henrich IV. bol významný panovník, uzmieril Bohom rozdelených Francúzov a z Francúzska vytvoril prosperujúce kráľovstvo.