Jindřich VIII. - Charismatický král, který vytvořil novou Anglii
Kathy Elgin
Biografie pozoruhodného panovníka líčí bouřlivý život Jindřicha VIII. od útlého dětství až po královu dominantní úlohu jednoho z hlavních hráčů na mezinárodní scéně. Zabývá se jeho válečnými dobrodružstvími i schopnostmi politika, reformátora, vojenského stratéga a zároveň člověka, který se zajímal o kulturu a neustále se vzdělával. Kniha proložená historickými fakty i pikantnostmi podává obraz života středověké Anglie a zachycuje Jindřichova válečná tažení, pletichy a intriky jeho dvořanů, vražednou krutost jejich jednání i způsob, jakým se na dvoře Tudorovců osudově proplétaly sex a politika. Kniha je doprovázena množstvím černobílých ilustrací.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2014 , BránaOriginální název:
Henry VIII: The charismatic king who reforged a nation, 2012
Tahle útlá knížka o životě Jindřicha VIII. je skvělá pro každého, kdo by se chtěl o tomto panovníkovi dozvědět něco blíže a nechtěl by příliš vyčerpávající četbu plnou informací, dat, jmen, souvislostí a podrobností najednou. Avšak pro toho, kdo již nějakou povědomost má - což byl i můj případ - bohužel nic moc (jestli něco) nového nepřinese.
Ačkoliv autorka probírá vše dosti zevrubně, líbil se mi prostor věnovaný Jindřichově, potažmo Cromwellově, náboženské reformaci a skutečnost, že posledním dvěma manželkám bylo věnováno více místa, než všeobecně známému příběhu o Anně Boleynové. Suma sumárum, Kathy Elgin nabízí v podstatě jakési letmé seznámení se životem Jindřicha VIII., který je tolik fascinující osobností, jež zanechala nesmazatelnou stopu v anglických dějinách.
Anglie 16. století Jindřich VIII. Tudor, král, 1491-1547 Tudorovci
Původně jsem si v rámci čtenářské výzvy dělal zálusk na verzi o Jindřichovi VIII. od Alison Weir, ale ta je bohužel k nesehnání, proto jsem se uchýlil k této velmi stručné biografii. Kdybych si tuto knihu otevřel před 12 lety v období studia na maturitu, asi bych ji ocenil o něco více jako takový úvod do otázky číslo 13 - vývoj evropských mocností v 16. a 17. století. Ale protože od té doby už mám o Tudorovcích něco trochu načteno, tak jsem se až na pár zajímavostí nedozvěděl nic nového. Velké plus této knihy je ovšem bohatý obrazový obsah, který tvoří de facto většinu knihy.