Jindřich VIII.: Král a dvůr

Jindřich VIII.: Král a dvůr
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191310/bmid_jindrich-viii-kral-a-dvur-191310.jpg 5 60 60

Alison Weirová, přední autorita zabývající se dějinami anglických panovníků 16. století a všemi stránkami jejich povah i dobového prostředí, z něhož vyrůstali a které zásadním způsobem ovlivnili, se k postavě Jindřicha VIII. vrátila celkem třikrát: Na začátku své vědecké dráhy napsala knihu Šest žen Jindřicha VIII. a dvacet let nato se k látce vrátila svazkem nazvaným Pád Anne Boleynové, jejichž český překlad vydalo nakladatelství BB/art. Nyní přichází s třetí prací, která časově stojí někde uprostřed mezi oběma jmenovanými. V knize Jindřich VIII.: Král a dvůr autorka poopravila některá tvrzení obsažená v její jindřichovské prvotině, ale hlavně se soustředila na bezprostřední okolí, v kterém žil a panoval anglický král, proslulý nejen počtem manželek, jichž se v zájmu zplození mužského potomka zbavoval s bezohledností, která neměla hned tak obdoby, ale i renesanční osobností rytíře, básníka, hudebníka, tanečníka, mecenáše umění, stavebníka nádherných paláců a zámků, původce stavby neobyčejných válečných lodí, lovce, jedlíka, pijáka, zkrátka gargantuovsky obžerného vychutnavače života, ale zároveň i náboženského hloubavce, který, ačkoli se až do smrti považoval za katolíka, v Anglii nakonec proklestil cestu k reformaci. O tom všem čtenář v knize – na rozdíl od televizních seriálů – nalezne podrobné poznatky, doložené dochovaným historickým materiálem.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: ekniha , BB art

Henry VIII: The King And His Court, 2001

Noisette73
26.04.2024 5 z 5

Toto bylo opravdu super čtení, pokud milujete Tudorovce a jejich dobu je to must have. Opravdu se projdete po všech sídlech, půjdete na rytirsky turnaj, kde Jindřichovi budete muset fandit, zahrajete si s ním tenis a kopanou, vezme Vás na lov, potom hurá do kuchyně, hodovni síně a den zakoncime v ložnici. Fakt to byl super výlet a podaný čtivou formou. Doporučuji všema deseti.

cendar
24.03.2024 5 z 5

Naprosto vyčerpávající dílo o životě anglického dvora za vlády Jindřicha VIII. Dozvíte se prostě všechno! Oč se Jindřich VIII zasadil, jaké skvosty po sobě zanechal, co stálo být dvořanem v jeho područí, jak se doba vyvíjela a měnila, kdo a co bylo v kurzu... Autorka obsáhla neuvěřitelný rozsah informací. Pro milovníky tudorovské doby určitě moc dobré a zajímavé čtení.

Thalin
05.02.2024 5 z 5

Asi nejpodrobnější životopisná kniha, kterou jsem zatím četla a jsem opravdu ráda, že jsem po téhle bichli konečně sáhla. Spoustu jsem se toho dočetla už v ostatních knihách od téhle autorky, ale tady to bylo přece jen komplexnější a mnohem podrobnější. Sice se mi občas z těch všech dat a čísel skoro až motala hlava, ale pořád to bylo rozhodně zajímavé. A našla jsem tu přesně ty informace, které se do románových knih nehodí, protože by tam byly nudné a zbytečné. Ale sem naprosto pasuje výčet toho, kolik se během jaké doby čeho snědlo či ušilo nebo kolik lidí se staralo o blaho krále a na kolik peněz to přišlo. Občas se mi sice motala některé jména a tituly, hlavně různých velvyslanců a rádců z politiky, ale to spíš šlo o mou pozornost. Rozhodně už jde o náročnější čtení, ale já si ho užila.

Šajler
03.10.2021 5 z 5

náročné čtení,trvalo mi dlouho než jsem se tím prokousala ale stálo to za to :) Plno faktů a detailů života na dvoře, intrik apod

JeKa
20.05.2021 5 z 5

Tak přesně tohle byly ty informace, které bych se chtěla dovídat častěji při prohlídkách hradů a zámků, místo "nalevo vidíte vázu a vpravo stůl". Kniha obsahuje naprosto vyčerpávající informace o fungování dvora během panování Jindřicha VIII. Nejprve čtenáře seznámí se strukturou dvora, jednotlivými úřady, jejich pracovní náplní a vývojem v této oblasti. To vše však čtivě a se spoustou barvitých historek. V dalších kapitolách pak sledujeme historii tudorovské monarchie prizmatem souboje jednotlivých vládnoucích kamaril a politických klik, tudíž se o běžně známých událostech, kdysi vtipně shrnutých v upoutávce na seriál Tudorovci (rozvedená-popravená-zemřela-rozvedená-popravená-přežila), dovídáme méně známé informace a souvislosti. Občas je čtenář sice trochu ztracen v záplavě jmen a titulů (které se vlivem kariérního růstu neustále proměňují), ale srozumitelnosti celku to ve výsledku neubírá. Více takových!

Nazli
17.09.2017 5 z 5

Jedinečná.

MedunováPetra
13.02.2017

Zdravim :) nebudete někdo knížku prodávat? Mám velký zájem

TheMelorry
12.01.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Zajímavé informacemi z období vlády Jindřicha VIII. Mnoho věcí jsem se dozvěděla až z téhle knihy. Osobně si myslím, že je lepší knihu číst až po, alespoň lehkém obeznámení se s tudorovci a jejich dobou. Ideální na to je například autorčina minulá kniha Šest žen Jindřicha VIII. Tahle kniha je spíše informační, příběhu tam moc není, ale mě se moc moc líbila a rozhodně nelituji, že jsem si ji přečetla.

Soofi
01.01.2016 3 z 5

Největším úskalím této rozsáhlé monografie je úporná snaha o všeobsažnost, kvůli které jsem zpočátku doslova "bojovala" s každou stranou. Obzvlášť první polovina knihy se topí v tolika podrobnostech, výčtech a popisech, že je opravdu velmi náročné udržet pozornost.
Zhruba od poloviny knihy se dostáváme k politickým dějinám, kdy kniha znovu nabírá dech. Rovněž mi moc nevyhovoval sloučený systém poznámek a odkazů, který mě neustále nutil přeskakovat mezi oběma částmi knihy. Poznámky by byly vhodnější přímo v textu.
Tři hvězdy dávám především za precizní práci a odbornost, ačkoli by vhodná redukce monografii zcela jistě prospěla.

cori
10.09.2015 4 z 5

Velmi obsáhlá monografie (664 stran) o Velkém Jindrovi popisuje téměř den po dni jeho vládu a život v jeho blízkosti. Jmenovitý výčet sloužících a dvorních dam je někdy až únavný. Zaujal mě příběh Jindřichova nemanželského syna a jeho posedlost lovem a turnaji.

mončičáček
20.07.2015 5 z 5

Alison Weir opět nezklamala !!! Moc ráda bych se někdy zúčastnila poznávacích zájezdů po bývalých tudorovských sídlech, které pořádá, slyšet její vyprávění naživo by určitě byl nezapomenutelný zážitek.

lumydee
08.02.2015 5 z 5

Opravdu velice dobře napsaný životopis. Potěšilo mně, že jsem se z této knihy také hodně dozvěděla o tehdejším způsobu života na královském dvoře. Doporučuji přečíst každému, kdo se o toto úžasné období anglické historie zajímá.

Wilik
03.02.2014 4 z 5

Kniha je opravdu životopisem, není to klasický román jako příběh. První polovina se může zdát zdlouhavá a je to vlastně popis vlastností Jindřicha, zvyků, jeho majetku, co rád jedl, jaci byli lidé kolem něho, jaké byly nemoci, jaké měl komnaty atd. V druhé poloviné, která je čtivější už je to příběh s šesti manželkama. Vzhledem k rozsáhlosti a obsáhlosti se nezachází přílíš do detailů, které jsem četla zase v jiných knihách. Shrnuto: výborná historická kniha.

Lucy2211
07.10.2013 5 z 5

Opět kniha nezklamala. Jako vždy dokázala Alison Weirová dokonale přiblížit Tudorovskou Anglii a člověk, když četl knihu, měl příběh přímo před sebou. Sice je kniha velmi obsáhlá, ale ty čtenáře, které toto období zajímá a baví, by tato knížka měla zaujmout. Rozhodně bych jí doporučila všem, kteří se o Jindřicha VIII zajímají :)