Jiří a Zdenka Tichotovi na Točné
Miloš Rejchrt

Kniha rozhovorů Miloše Rajchrta s s dvojicí hudebníku skupiny Spirituál Kvintet. Ke knize je přiloženo CD Svítá a hvězdy blednou pořízené exluzivně pro tuto knihu a samostatně neprodejné.

Obdivuji hluboký ponor do intimity, v širokých společenských/historických souvislostech. Jiří Tichota a Spirituál kv., to jsou podstatné pilíře naší kultury a našeho lidství, nepřeháním, smekám.

Za tuhle knížku jsem vděčná z několika různých důvodů. Jednak mám ráda Jiřího a Zdenku Tichotovy, jednak mám moc hezké vzpomínky na koncerty Sprirituál kvintetu navštěvované v dobách VŠ i později, jednak rozhovory velmi dobře ilustrují dobu, jíž se týkají. Je to strhující čtení, a přitom příjemné.
Přemýšlela jsem, co opsat na ukázku. Až jsem připadla na slova o spirituálech:
… Spirituál prostě není šanson, ani pěkný šanson. Mně to vždycky připadá, jako kdyby se na melodii „Lásko, bože lásko“ zpívalo „Já mám dneska rýmu“. Jde to, což o to, ale ta melodie je na to moc pěkná…
Str. 61
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2002 | ![]() |
2002 | ![]() |
2020 | ![]() |
Skupinu Spirituál kvintet poslouchám od sedmdesátých let, tehdy jsem je objevila ve studentských klubech a zamilovala si je. Nevím jestli dřív jejich hudbu nebo to průvodní slovo hlavně Dušana Vančury. Různě mně mizela z dohledu, ale vždycky jsem je nějak našla. Těžko jsem se smiřovala se změnami ve složení kapely, ale vždy, když jsem novou sestavu slyšela naživo, přiznala jsem si, že opět znějí skvěle. Na jejich loučící se koncerty jsme měli vstupenku dva roky a nakonec ji kvůli nemoci nevyužili. Tuto knihu jsem objevila na portálu jednoho antikvariátu. Není to veselé čtení, ale znovu to ve mně probudilo potřebu vzdát hold zakladateli Spirituálu i jeho ženě za ty krásné pocity, které ve mně probouzeli a probouzejí