Jiří Schelinger: Život a ...
Milan Schelinger , Petr Bošnakov
Autoři knihy se snažili věrohodnou formou přiblížit život i činnost jedné z nejvýraznějších osobností české populární hudby.
Přiznám se, že mě postava jeho bratra trochu, nevím, jak to popsat, prostě z něj mám takový pocit, takové to divné tušení, nepříjemné. Kniha sama o sobě není špatná, jen prostě to moje tušení... Nechci napsat, že by si vymýšlel, ale přišlo mi to takové hodně umělé a vymydlené.
Šel, nejen po golfovém greenu, generacemi. Evergreen energický. Hlas, po parfému cigaretovém, /z/vonící. Po klubech svá sóla, noční proud života, rozjíždějící. Švihák pěvecký. Plaváček melodický. "Steve McQueen" českých pódií.
Schelingera poslouchám celkem často a jeho smrt je pro mě dost nepochopitelnou. Knížka je tvořena rozhovory s jeho kolegy z kapely, bráchou a doplňují jí fotografie.
Do dnes zarytý pod kůží moment, kdy nám na zábavě kapelník zdělil smrt Jirky...měli jsme minutku ticha, přišly slzy, kapela zahrála "Smrt přítele"...
Knížka se mi moc líbila, mám jí v knihovně a písničky si pouštím pořád, ještě na starých LP..
Kniha přináší formou rozhovorů s kolegy, příbuznými a kamarády Jirky Schelingera prostřednictvím jejich vzpomínek pohled na život našeho skvělého rockera. Velký prostor dostal František Ringo Čech. Původní vydání z roku 1994 bylo doplněno a rozšířeno v roce 2003. Samotný text má necelých 200 stran, přes 100 stran jsou černobílé fotografie, některé doplněné o komentář. Celkové provedení knihy je kvalitní - vázaná vazba a lesklý papír s vyšší gramáží.
Osobně jsem byl velmi spokojen, jak kniha přináší celkový obraz tehdejší hudební scény a zároveň komplikace s komunistickým režimem. Na druhou stranu bych uvítal ještě více podrobností o Jirkovi. Místy kniha působí, že je vytvořena (obsahově a uspořádáním) trochu amatérsky. 80%, 16.11.2015.
I po letech se jeho písně hrají , což je pro zesnulého zpěváka pocta, všechny jeho LP mi prošli rukama a dodnes poslouchám, kniha psaná dost amatérsky , větší část tvoří rozhovory a vzpomínky F.R. Čecha, pěkná jsou na konci archivní fotografie, které vyvolají nostalgii