Jistě, pane ministře 2
Jonathan Lynn , Antony Jay
Jistě, pane ministře série
< 2. díl
Ve druhé části knižní podoby vynikajícího televizního seriálu z prostředí vysoké politiky, který byl s velkým úspěchem uveden v řadě zemí a znají jej i čeští televizní diváci, sledujeme kariérní postup britského politika Jamese Hackera až k vytoužené funkci premiéra. Politické kuloáry jsou podány tak živě, až čtenáře překvapí, kolik podobných situací znají z české reality a jistě si vychutnají repliky plné klasického anglického humoru. zdroj: http://www.neoluxor.cz/... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 2003 , Aurora (Praha)Originální název:
Yes Minister 2, 1984
Geniální.
"Buďto má Bernard naprosto vytříbený smysl pro absurdní humor nebo je mentálně retardovaný".
Kultovní seriál BBC mě víceméně míjel. Věděl jsem o co jde, znal jsem jména postav, koho dabuje Vaculík a tím to tak nějak končilo. Politika nikdy nebyla můj koníček, je tolik jiných věcí nad kterými se můžu rozčilovat.
Jenže pak jsem jednou u kamaráda v autě objevil audioknihy a řekl jsem si, že je čas doplnit si vzdělání.
Je až neuvěřitelné, že je to knížka starší než já. Některá témata (gender, střet s islámem, rozpočty pro kulturu vs sport...) Jsou tak současná, až z toho vlastně mrazí. Podporuje to takovou tu teorii, že čas je kruh a pořád se vrací. Taky mě trochu děsilo, že ke každé z postav mě napadalo několik skutečných politiků, kteří nám vládnou.
Pro milovníky suchého anglického humoru povinnost. Jdu shánět další díly. A nebo se konečně na stará kolena podívám na ten seriál.
Tenhle typ humoru mám moc ráda. Navíc je kniha nádherně nadčasová (my tu EU rozložíme zevnitř). A mnohé zápletky, i když dovedené ad absurdum jsou velmi dobře inspirované úřednickým světem. Brilantní jazyk a neotřelé nápady. Britský humor ve své nejlepší podobě.
Stejně jako u prvního dílu: celou dobu úsměv na tváři, občas výbuch smíchu, nebo aspoň potutelné pochechtávání. Humor za jedna, nadčasovost za jedna, pohled do politických sfér za jedna. :-)
Pět hvězd dávám především za seriál, kniha samotná je dost nevyrovnaná. Autoři to pojali velmi kreativně, čtenář se tak často dozví i věci, které v seriálu vůbec nebyly, což fanoušky jistě potěší; zhruba stejně časté jsou ovšem i pasáže, kde jsou původní dialogy upraveny tak neobratně, že bych dal přednost doslovnému přepisu.
Pod dojmy televizního seriálu, nelze než tleskat.
Brilantní souboj mozků staré dobré Anglie v politických kuloárech.
Excelentní výkony, logické duely v přesvědčivosti jsou perfektně dramatické, neboť zde v Anglii jde o Moc.
Ta, se jen tak demokraticky nesmí ze zaběhnuté rutiny měnit.
Aparát má na to páky.
Nic stáří seriálu neubírá na aktuálnosti.
Je opravdovým potěšením sledovat úsilí, mimiku, gesta, nápady i ty prohry s odhodlaností uspět snad příště.
Brexit je logickým vývojem, potvrzením svérázně zaběhnutého naturelu.
Citace :"Musíme tam být, abychom ji pak pomohli rozložit zevnitř." (EU)
Nadčasovost za časů království.
Nadčasový humoristický román ze zákulisí (nejen) britské politiky. Jim Hacker pokračuje jako ministr a blíží se jeho postup na nejvyšší vládní místo.
Jen mě to utvrdilo v tom,že politika a ti co jsou v ni a okolo ní jsou naprostý parchanti,kterým vůbec nezáleží na obyčejných lidech..Ale v knize byly místa kdy jsem se neskutečně nasmála..Ale jednou stačí..
Ve stejném stylu jako první půlka. Prostě geniální humor s malými přídavky oproti seriálu.
Tak jo, asi je na čase se podívat i na seriál, protože po prvním dílu, jsem si musela zakoupit i díl druhý....A z něj jsem stejně nadšená....Černý britský humor je prostě nepřekonatelný, i když jej nesmím poslouchat v noci, když nemůžu usnout - pak budím všechny okolo, jak se chechotám do polštáře :D
Moje oblíbená trojice znovu v plné parádě. Sir Humphrey perlí ještě víc než minule, Hacker přestává být aspoň trochu naivní a Bernard je opět strašlivý pedant. Objevují se také mé oblíbené vedlejší postavy sir Arnold, sir Francis a bankéř Desmond Glazebrook. Nejoblíbenější díly: Morální rozměr, Kazatel v lihu, Danajský dar, Kostlivec ve skříni. Opět jasně nejvyšší hodnocení.
Hm...jak to napsat. Škoda, že znám televizní seriál skoro nazpaměť, takže mi kniha toho zas tolik nepřinesla. Je dobře napsaná, jsou tam občas informace navíc než v seriálu, ale jinak je to jen přepsaný seriál, nic jiného. Ale i přes to, mám seriál i knihu rád.
Neuvěřitelně zábavné čtení , i když některé pasáže zná čtenář ze seriálu , ale to neubírá nápor na Vaši bránici . Po těch letech stále stejné aktuální kolečko , jako naše scéna :D
Dokonalé vyobrazení úřednického vládnutí, s velkou nadsázkou a anglickým humorem. Když vím, že takto vládnou po staletí v Británii, a jsou stále s tím spokojení, tak se ani nedivím, že se to naši politici také takto rychle naučili! Skvělý humor té nejvyšší kategorie!