Jména čísel
Hans-Joachim Lang
V roce 1943 bylo 86 židovských žen a mužů, vybraných v Osvětimi, usmrceno plynem v koncentračním táboře Natzweiler-Struthof (Alsasko). Tento úkol zadala vědecká organizace SS Ahnenerbe (Dědictví předků). Účel exekuce: Kostry obětí měly být vystaveny v Anatomickém ústavu Říšské univerzity Štrasburk a v budoucnosti „osvobozené od Židů“ měly sloužit výzkumným cílům. Pozůstatky zavražděných byly po válce uloženy v hromadném hrobě – anonymně. Po pěti letech bádání v četných archivech doma i v zahraničí autor zrekonstruoval průběh zločinu, identifikoval všech 86 zavražděných a prozkoumal jejich původ.... celý text
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 2016 , Ikar (ČR)Originální název:
Die Namen der Nummern, 2004
Literatura hruzneho faktu. Je to zajimave, ale moc cisel, datumu, jmen. Vim, ze si budu pamatovat dulezite veci z knihy, ale urcite ne vse. I pres to, skvela prace! To, ze kniha nema dej a pribeh neznamena, ze neni zajimava a dulezita. Je potreba cist i takove knihy :)
Doporučuji přečíst v kombinaci s knihou Nacisté v Tibetu (pokud v ní tedy překousnete abnormální množství překlepů). Nedoporučuji těm, kteří s tématem holokaustu teprve začínají nebo se k této knize dostali nějakou shodou náhod "něco si o tom konečně přečtu", budete akorát zklamaní a znudění. Jedná se v podstatě o mikropříběhy v rámci nacistického programu na smrt pod zástěrkou pseudovědy a zvrácených osobních ambicí vrahů v bílých pláštích. Dozvíte se jaký obrat a konec vzal život konkrétních lidí, kteří věřili v právo a spravedlnost....a dozvíte se kolik energie a úmorné práce si autor dal s tím, aby aktérům těchto mikropříběhů dal jméno a sdělil aspoň rámcově jejich příběh všem, kteří o to mají zájem a kteří se i v současné době snaží pochopit proč se tohle všechno mohlo stát.
Těžké hodnotit kniha je tak půl na půl zajímavá. Velký obdiv autorovi, že si dal tu práci a stopoval všechny oběti, ale v knize mi chybí nějaký příběh, kterým by se všechny osoby nějak spojili a využili.
V této knize jde jen o navrácení identity pár mrtvých těl, které měly sloužit vědě. Proto mě kniha přišla nudná, nezajímavá. Fakta fakta. Avšak práce autora je obdivuhodná.
Autor v této knize navrací identitu 86 zavražděným Židům v koncentračním táboře Natzweiler - Struthof. Díky pitvám mnohdy i pouze částí těl navrací klid zemřelým. Ironií osudu je, že museli zemřít jen proto, že se měli stát předmětem antropologického výzkumu.
Ačkoli nedávám této knize vysoké hodnocení, chtěla bych alespoň v komentáři ocenit práci autora. Dohledání jmen 86 židovských obětí zcela jistě nebylo snadné a z knihy je znát, kolik těžkostí musel autor při svých rešerších překonávat.
Kniha jako taková se ale nečetla moc dobře. V první třetině jsem se ztrácela ve velkém počtu jmen a údajů, které sice doplňují celkový obraz, ale byla nepřehledná.
Další část knihy, kde byla rozebrána činnost SS Ahnenerbe již byla o mnoho čtivější. A vyvažuje trochu hodnocení, které by jinak z mé strany bylo ještě horší.
Ke knize doporučuji raději hned od počátku přistupovat jako ke studii, aby byl čtenář připraven na velké množství faktických údajů.
Obdivuji autora za jeho práci, ale podle mého je tato kniha příšerná... Chybí mi tam příběh, autor skáče z jedné události do druhé, jsem na 95 straně a absolutně nevím o co vlastně jde, spousta jmen, příbuzných a dat, ale ve finále mi z toho nic neplyne, kniha má 311 stran a z toho čistý text je 222 stran, zbytek jsou dodatky, kdybych nečetla samotný text, ale jenom ty dodatky, dozvím se asi stejně. Kupovala jsem si tuhle knihu společně s Ženy z bloku 10 a Fotograf z Osvětimi, proto abych se dozvěděla více o tom co se vlastně stalo, ale z této knihy jsem se dozvěděla akorát to, že 49 lidí z 86 se narodilo v Soluni, bylo ve stejném táboře ze kterého(většina stejným vlakem) odjela do Osvětimi a později všichni do Natzweileru. Všichni zemřeli v datech 17.,19.,11. a 13. srpna.
Naprosto výborné dílo. Hlavně neskutečně oceňuji autorovu práci s archiváliemi, které byly zásadní pro přiřazení jmen k vězeňských číslům.
K tomuhle snad ani není co dodat. Musím uznat, že autor měl velkou odvahu a úsilí se do tohoto pustit a dokázal to. Teď má všech 86 obětí zpět svou totožnost, svá jména na náhrobku. Tento autor si zaslouží velké uznání.
Autor pátrá po jménech 86 těl nalezených ve sklepě anatomického ústavu ve Štrasburku po jeho osvobození. Popisuje hrůzný plán nacistů zdokumentovat méněcennost Židů na jejich tělech, která chtěli vystavovat v muzeu.
Jak se podařilo identifikovat 86 obětí jednoho nacistického zločinu.Musim uznat že autor knihy,měl velkou odvahu dohledat jména k číslům.Chtel těmto lidem vrátit jejich identitu.