Jóga po celý rok
Zuzana Klingrová
Kniha je souborem zkušeností, které autorka nasbírala na své cestě jogínským životem. Zuzka Klingrová se nezabývá jen cvičením samotným, jejím východiskem je tantra jóga, kde nejde jen o asánovou praxi, dechové techniky a jogínské tradice, ale i o astrologii, mystické učení a ajurvédu. Právě ajurvédě je zde věnována rozsáhlá kapitola, ve které jsou popsány základy tohoto tradičního systému léčby. Většina z těch, kteří s praktikováním jógy začnou, téměř okamžitě cítí její účinky na fyzickém těle. Víme však, že zde cesta nekončí, ale teprve začíná. Otevírají se nám dveře hlubšího poznání, porozumění sobě samým. Autorka v kapitole Jak žít jogínský život v moderní době popisuje, co se skutečně skrývá za jógovými pozicemi. Vychází ze starých jógových textů – například Pataňdžaliho Jóga sútry. Další část knihy je věnována domácí jógové praxi. Autorka zde radí, jak si najít pro sebe ten nejlepší způsob cvičení, jak poznat správného učitele jógy a jak a co cvičit doma. Jednotlivé pozice jsou zde detailně popsány a dokumentovány fotografiemi. Celá kapitolka je věnována využití jógy a ajurvédy při cestování – jak nám mohou pomoci, abychom si poznávání světa ještě více vychutnali. Jádro knížky pak tvoří kapitolky věnované jednotlivým ročním obdobím, kde autorka rozepisuje co cvičit a jíst a pít na jaře, v létě, na podzim či v zimě v souvislosti s tím, jak se mění fungování našeho těla během roku. Pozice vhodné pro jednotlivé roční období jsou doplněny popisy a fotografiemi. Nechybí zde ani lákavé recepty na harmonizující pokrmy.... celý text
Kniha je krásně graficky zpracovaná. Pro někoho, kdo se s jógou setkává poprvé může být velmi hezkým průvodcem. Já jsem od ní čekala větší detail, proto mé hodnocení není vysoké. To ale neznamená, že se k ní ráda občas nevrátím. Navozuje velmi milou atmosféru a motivuje k praxi.
Výtku mám k popisu pozic - kde pro mě byly v některých případech nejasné přechody z jedné pozice do druhé, případně na sebe vůbec nenavazovaly.
U receptů mi chyběla informace o tom, na kolik je porcí.
Moc hezká knížka, kterou chce člověk mít. Krásné fotky a srozumitelný text. Zuzka je díky Svaté Kateřině dlouhá léta nejtřpytivějším objektem na mém jogínském nebi.
Kniha je opravdu krásná, hezky zpracovaná. Moc se mi líbí propojení s ajurvedou a pojetí cvičení podle ročních období, to není úplně běžně k dostání. Ovšem určitě to není kniha pro začátečníky, popisy cvičení mi nepřijdou dostatečné, nejsou zde nijak znázorněny přechody mezi pozicemi, dechové techniky taky nedostatečně popsány, potřebuji k tomu ještě video. Nevím vlastně jak dlouho setrvat v pozicích a na kolik minut mají sestavy vycházet? Co se mi ale líbí je, popis k čemu je pozice dobrá na jaké orgány působí. Ocenila bych více variant pozic a jak se do nich dostat podle fotografií. Recepty jsou pro Čechy asi moc exotické, ale něco z toho určitě vyzkouším. Ráda bych se příště dozvěděla třeba něco o historii jógy a propojení s náboženstvím.
Zuzku sleduji už nějaký ten pátek na YouTube kanálu a tak koupě její knihy byla jasná volba, jak ji za její výborná videa podpořit. Kniha je po grafické stránce pěkně zpracovaná a chápu, že se Zuzka v knize snažila o co největší záběr, aby si každý našel to své, nicméně v tom je i největší slabina knihy. Čtenář zde najde základy ajurvédy, recepty, dechové a meditační techniky, jógové pozice dle ročních období, nicméně vše pouze velice povrchně. Osobně jsem očekával více jógy. Klidně více teorie nebo jak se dopracovat ke složitějším pozicím. Popis s nádechem zvedněte levou dolní končetinu a položte si ji na levé rameno, zrovna moc nepomůže :)
Vše krásně popsáno, vysvětleno, užitečné obrázky, rady a zkušenosti.
Knihu vřele doporučuji všem, co se chtějí jednoduchou formou dozvědět více o józe, její historii, souvislostech apod.
Jedinou výtku mám k nesprávným popisům u Pozdravu měsíci - popisky na sebe nenavazují, je vidět, že byly tvořeny stylem Ctrl+C, Ctrl+V, ale bez úpravy návaznosti na předchozí či následující pozice.
Moc se mi líbí, základy praxe jogy v životě doplněná o krásné fotky, obrázky a mandaly.
Skvělá knížka shrnující základy jógového života, asány i sestavy vhodné pro jednotlivá období roku. Popisy asán včetně stupňů obtížnosti a upozornění na časté chyby.
Celkově je kniha hezky graficky zpracováná na kvalitním papíře. Cviky jsou dobře a srozumitelně popsány. Hodně pomáhá foto k té dané pozici. Cvičitelka a zároveň autorka je mi sympatická. To vše je skvělé.
Méně mě zaujaly recepty, které jsou netypické pro naše prostředí. Nejsem si jistá, že mi budou chutnat a musela bych hodně ingrediencí dokoupit.
Většina knihy je věnována cvičení, dýchání a popisu, jak žít, aby nám bylo dobře.
2019 | Jóga po celý rok |
2020 | Jóga proti úzkosti a strachu |
2021 | Jóga pro hubnutí a očistu |
2023 | Ájurvéda & jóga pro ženy |
Krásná a poctivě sestavená kniha o józe a ajurvédě, která poskytuje skvělý úvod do praxe každodenního života v "rytmu plného jógového dechu". Děkuji autorce za její přístup a práci.