Thuvia, děvče z Marsu
Edgar Rice Burroughs
John Carter, pán Marsu série
Thuvia, krásná dcera jeddaka Ptarthu, je unesena. Podezření padá na Carthorise, syna Dejah Thoris a Johna Cartera, kteří neochvějně věří v jeho nevinu. Ukazuje se však, že původcem všeho zla je princ Astok z Dusaru, města rudých marťanů, jež zradilo přátelský svazek tří velkých národů – Helia, Ptarthu a Kaolu. Carthoris se navzdory nejrůznějším intrikám vydává po stopě milované ženy. Na své pouti se střetává s mohutnými překážkami a odhaluje další netušená tajemství starobylého Barsoomu…... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1928 , Ladislav ŠotekOriginální název:
Thuvia, Maid of Mars, 1920
Carthoris, syn Super Mária (Johna Cartera), je křivě očerněn a po vzoru svého otce se rozebíhá na svou pouť za svojí milovanou princeznou. Překážky přeskočí, rozdrtí ... a cíl je nevyhnutelný.
Kniha nepřekvapí, ale stejně tak pobaví a přečtení mohu doporučit.
Na Marsu nemá nikdo chvíli klidu. Líbí se mi, že i když autor recykluje jednu zápletku pořád dokola, pokaždé přijde s něčím novým. Tentokrát příběh zabloudil do zapomenutého údolí, v němž už věky probíhá krvavé obléhání téměř mrtvého města. Bohužel prostředí není tajuplné jako Údolí Dor a akce není tak velkolepá, jako monstrózní výprava za záchranou Dejah Thoris. I hlavní postavy jsou jen stínem svých slavněšjích předobrazů. Zábavnost ovšem klesla jen málo a děj pořád příjemně ubíhá.
Čtvrté pokračování bylo pro mě velmi zajímavé především objevem nové (pozůstalé) rasy na Marsu, která ovládá nevšední mentální schopnosti. Myšlenky a nápady, které autor v tomto díle použil, jsou na svou dobu (1916) velice novátorské a originální. Tím se tento díl stává jedinečným i inspirujícím jak pro žánr scifi tak i fantasy.
Děj je sice hodně romantický a vlastně i jednoduchý a částečně předvídatelný - ale v jednoduchosti je mnohdy krása. 90%
Myslím si, že Thuvia je o fous lepší než Llana z Gatholu, díky příběhu. Přesmyknutí hlavního hrdiny z otce na syna je spíš přínosem a vnáší i trochu jiný pohled, byť postavy jsou stále stejně schematické.
Četl jsem to v původním překladu od Jirky Macáka a s odstupem doby musím říct, že některé jazykové obraty vyznívají přinejmenším zvláštně. :) :)
Dávám plus
John Carter v této knize přenechal místo hlavního hrdiny a hybatele děje svému synovi Cathorisovi, a ten se své role ujal stejně odvážně a se stejnou vervou jako jeho otec. Na Marsu se schyluje k největší bitvě národů a ras, jakou tato planeta kdy poznala, a za vším stojí neopětovaná láska a podlá zrada. Cathoris musí rozplést klubko intrik, využít všech dostupných výhod a svou odvahou jít příkladem ostatním, aby uchránil Mars strašlivého krveprolití. I ve čtvrté knize série má vyprávění pořád nápady, spád a jiskru, takže zatím není ani stopy po unavenosti či syndromu vyhoření.
Tentokrát hrdinou knihy Carterův syn. Připomíná mi tímto knihu Tarzanův syn, což nijak neubírá na zajímavosti. Ba naopak.
1991 | Tarzan z rodu Opů |
2003 | John Carter na Marsu |
1927 | Princezna z Marsu |
2000 | Mistři meče na Marsu |
2002 | Llana z Gatholu |
Napínavé a dobrodružné. Výstižné jsou i příspěvky :-) .
Velmi podařené ilustrace pana V. Čutta a překlad do češtiny Dr. Jirky Macáka, úžasně doplňující atmosféru dobového vydání.