Analfabetka, ktorá vedela počítať

Analfabetka, ktorá vedela počítať
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204938/bmid_analfabetka-ktora-vedela-pocitat-204938.jpg 4 4328 4328

Nombeko Mayeki sa narodila v roku 1961 v chudobnom johannesburskom predmestí Soweto, najväčšom meste chatrčí a latrín v Juhoafrickej republike. Ako päťročná začala pracovať, desaťročná osirela a štrnásťročná sa stala šéfkou latrínovej pobočky v sowetskom sektore B. Životaschopná černoška zatiaľ nevie čítať, zato neuveriteľne dobre rozumie matematike. Práve jej zázračné schopnosti ju predurčili na život plný dobrodružstiev, podivuhodných stretnutí a nečakaných zvratov.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Analfabeten som kunde räkna

Nikkiproch
15.02.2021 3 z 5

Nejsem si jistá, jestli můžu hodnotit knihu jako takovou, protože jsem ji poslouchala jako audioknihu namluvenou Martinem Stránským a díky jeho skvělému projevu jsem si ji opravdu užila. Nicméně číst ji by mě asi moc nebavilo. Některé pasáže na mě působily jako vtipné až na sílu.

mgeisselreiter
10.01.2021 5 z 5

Číst takovou knihu, to je balada. Člověk se baví skoro u každé věty, no dobře, tak skoro u každého odstavce. Čte se to nádherně, děj se dobře sleduje, vše krásně odsýpá, a je to nejen výborná zábava, ale i trochu poučné historie. Jen něco za půlkou se mi chvíli zdálo, že autorovi trochu začal docházet dech, ale netrvalo dlouho, a zase se nastartoval. Dávám plných pět hvězd, 9. 1. 2021.

MagicKleeo
09.01.2021 4 z 5

Nemohu si pomoci, ale musím srovnávat s knihou Stoletý stařík. Vyprávění mi nepřišlo tolik strhující, i když jsem knihu četla se zájmem, již ne tak dychtivě.

Olava
06.01.2021 5 z 5

Nemohu se rozhodnout, jestli byla lepší Analfabetka, nebo Stoletý stařík...každopádně je to skvělá kniha a stojí za přečtení

Kunafix
06.01.2021 3 z 5

Knihu jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu interpretovanou Martinem Stránským (dobrá práce). Johan Jonasson má asi zálibu v atomových bombách (po zkušenostech s Alanem Karlsonem). Kniha opět obsáhla dlouhé životní období a rozličné neuvěřitelné události, které se za toto období udály. Na vrcholu relativně vtipných postaviček (a jedné extrémně chytré černošky z jihoafrického slumu) podle mě stojí duo Holgerů, jejichž osudy jsou nevyzpytatelné a opravdu bizarní. Celé se to nese v duchu ostatních autorových knih, takže už moc nepřekvapuje, co všechno naše hrdiny potká. Přesto se jedná o vtipnou až černohumornou knihu, která mě pobavila.

vemrazik
14.12.2020 3 z 5

Velmi stručně - Stoletý stařík je o level výš.

gagi25
07.12.2020 4 z 5

Oddychová a vtipná kniha založená na absurdních situacích, jako ostatně snad všechna autorova díla. Určitým pasážím by podle mého neuškodilo zkrácení, ale poslední třetina stojí vážně za to.

Terezz1
15.11.2020 5 z 5

Super oddechová kniha, líbí se mi autorův styl hraní si se slovy a událostmi.

Evaho73
06.11.2020 4 z 5

Úprimne ?
Zaujal ma autorov štýl, kde oceňujem prepojenie úplne absurdných situacií s reálnymi historickými faktami a reálnymi významnými postavami. Prvoplánovo toto dielo vyznieva ako poriadný nonsens, alebo ak chcete nezmysel. Nedajte sa zmýliť, lebo tento humorno-satirický román je podľa môjho názoru dosť úderný a nastavuje zrkadlo, v ktorom sa výrazne odrážajú predsudky spoločnosti k otázkam ako je rasizmus, spoločenské postavenie, ľudská hlúposť alebo nadradenosť mužov voči ženám...
"Analfabetka" Nombeko svojim excelentne vykresleným charakterom dokáže otvoriť oči mnohým (ne)uvedomelým čitateľom.

Paganfairy
05.11.2020 5 z 5

Výborná kniha, smála jsem se od začátku do konce.

karaliene
26.10.2020 4 z 5

Chvíli jsem si říkala, že je Nombeko černý Saturnin v sukních, pak se mi vybavil suchý humor Tří mužů ve člunu, blahosklonná genialita Cimrmanova, až jsem dospěla k tomu, že kniha i její hrdinové jsou zcela neopakovatelné unikáty. Do jednoho.

Tess.96
24.10.2020 5 z 5

Moje prvotina od Jonase Jonassona a jsem mile překvapená. Je to úplně jiný styl psaní, než na který jsem zvyklá, ale o to se mi to líbilo více. Něco jiného, originálního a hlavně vtipného. Moc se mi zamlouvá, že spisovatel používá reálné postavy a události a do toho zamíchává vlastní fantazii. Funguje to na jendičku.

zuzana4291
10.10.2020 3 z 5

Přemýšlím, jak tuto knihu hodnotit. Mísí se ve mně protichůdné pocity. Kniha se velmi dobře čte, dějově je chvilkama až moc absurdní, i když logická. Možná jsem tu knihu asi úplně nepochopila, alespoň měla šťastný konec.

Anna27
21.09.2020 4 z 5

Musím říct, že Analfabetka mě bavila více, než Stoletý stařík. Je to vtipné, místy komicky absurdní, určitě doporučuji.

DreamerX9
13.09.2020 3 z 5

Analfabetka měla v sobě něco zcela jiného než stařík ale přes to byla kniha zajímavá a děj mě bavil.

Ivan F
29.08.2020 4 z 5

Ani lepšie, ani horšie čítanie než je "Storočný starček". Osobne mi sled absurdných situácií v Analfabetke prišiel o niečo viac uveriteľný a menej prehnaný (hoci to určite nebolo autorovým úmyslom), ako v Starčekovi, predsa len tam bolo až moc historických postáv, ktoré stretol. Tu je ich menej a švédsky kráľ oháňajúci sa sekerou, aby odťal krk trom sliepkam, lebo je hladný a má prisľúbený paprikáš, tak ten si ihneď získal moje sympatie, hoci najskôr to mal trochu nahnuté. Celkovo ide o veľmi príjemné oddychové čítanie, ktoré svojim osobitým štýlom pohladilo moju hladnú čitateľskú dušu. Obidve knihy umiestňujem do top favoritov na tú naj knihu v kategórii absurdná literatúra. Je cítiť, že autora písanie bavilo - mňa zas bavilo čítanie.

Besa
19.08.2020 5 z 5

Veľmi príjemné prekvapenie, dávam plný počet hviezdičiek.Na prečítanie tejto knihy som si počkala niekoľko rokov. Prvá kniha, ktorú som od tohto autora čítala bola Zabijak Anders.Bola som z nej taká rozčarovaná, že som neplánovala iné Jonassonove knihe vôbec čítať. Ale táto kniha je úplne iná liga. Vtipná a veľmi milá. Svojim spôsobom má ten istý štýl ako Zabijak.ALe to, čo som v Zabijakovi hodnotila ako "to snáď nemyslí vážne, má nás všetkých za idiotov...Tak to je absudtné." som v tejto knihe hodnotila skôr ako " to som teda vážne nečakala, čože? Tak to je absurdné."

denisa7430
08.08.2020 5 z 5

Naprosto dokonalé! A jako audiokniha taky nemá chybu!

MartinJay
01.08.2020 5 z 5

Skvěle napsaná knížka. Chytne a nepustí. Dalo by se říci, že se jedná o pokračování Stoletého staříka. Nemyslím si to. Děj se odehrává nezavisle na předchozí. Doporučuji všem kdo mají rádi zábavnou literaturu.

toni-az
01.08.2020 4 z 5

Sice jako obvykle místy nelogické a přitažené za vlasy, ale styl psaní je prostě čtivý a zábavný. Místy jsem se i zasmál. Být to první kniha autora, kterou jsem četl, asi dám plný počet, ale musím říci, že všechny jeho knížky jsou na jedno brdo.