Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) přehled
Jonas Jonasson
Třetí humoristický román světového bestselleristy a autora nejoblíbenějšího románu roku 2014 v Česku. Johan Andersson – díky svým nesčetným pobytům v base nazývaný jednoduše „zabiják Anders“ – je čerstvě na svobodě. Potřebuje novou práci a stejně tak přátele. Do rány mu přijde vychytralá pastorka Johanna Kjellanderová, která se kvůli svému ateistickému smýšlení ocitne na dlažbě. Společně s hotelovým recepčním Perem Perssonem založí „Agenturu pro ubližování na zdraví“ se zabijákem Andersem v roli smluvního násilníka. Kšefty běží báječně. Dokud se zabiják Anders nezačne ptát po vyšším smyslu toho všeho, nezačne se najednou zajímat o boha a nezačne být laskavý a mírumilovný. Jenže bossové stockholmského podsvětí s ním mají nevyřízené účty a zabijáka Anderse i s jeho přáteli pořádně zmáčknou… Jonas Jonasson si šibalsky a neuctivě bere na mušku lidskou chamtivosti a zabijákem Andersem vytvořil nezapomenutelnou postavu antihrdiny.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , PanteonOriginální název:
Mördar Anders och hans vänner (samt en och annan ovän), 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel). Přihlašte se a napište ho.
Po přečtení komentářů z první strany je mi jasné, že asi opět zastávám sólo názor (podobně jako u Analfabetky). Mně tato kniha přišla vysloveně slabá, jako kdyby autorovi hořel termín odevzdání nového humoristického románu v době, kdy sám humor postrádá. Je to takové těžkopádné, bezbarvé, postavy nevýrazné a nesympatické (snad paradoxně s výjimkou Zabijáka Anderse), děj - no ten jediný by asi za něco stál, kdyby byl ovšem lépe zpracován. Pro mě toto byla pověstná poslední kapka - pohár přetekl a s autorem končím.
Nedal jsem to není to nejhorší ale je to nudné ale nejhorší jsou postavy nějak není komu fandit
Žebříček nejprodávanějších eknih (prosinec)
04.01.2017
Žebříček nejprodávanějších eknih v srpnu 2016
06.09.2016
Žebříček nejprodávanějších eknih v červenci 2016
16.08.2016
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) v seznamech
v Přečtených | 1 866x |
křesťanství humor švédská literatura
2012 | Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel |
2014 | Analfabetka, která uměla počítat |
2016 | Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) |
2019 | Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět |
2020 | Sladká pomsta |
Ne každému sedne možná až zbytečně černý humor v této satiře, ale celkově pokud se povznesu nad zlámanými údy a podobně, mě připadá kniha méně vtipná nežli "Analfabetka". Ovšem přiznávám Jonassonovi originálnost a výborné nápady.