Zmizela v mlze
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
Ann-Solveig žije v odlehlé vesnici u norského fjordu vysoko za polárním kruhem s mužem, ze kterého má strach. A nikdo jí to nevěří. Pod vlivem své sousedky, psychosomatičky Katrine se rozhodne partnera opustit… ale nakonec místo toho skočí z útesu do moře. Přesně o rok později začne Katrine dostávat výhrůžné vzkazy. Vzápětí zemře další její pacientka - rybáři ji najdou uškrcenou na opuštěném místě u řeky. Český kriminalista Josef Bergman chtěl na tomto místě strávit poklidnou rybářskou dovolenou a ujasnit si životní priority, ale místo toho se stane jedním z důležitých svědků v zamotaném případu. Postupně zjišťuje, že skoro každý obyvatel zdánlivě idylické vesnice má nějaké tajemství…... celý text
![vysypanel vysypanel](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21686/vysypanel-gmQ.jpg?v=1579021276)
Bylo to výborné, komplikované a v zajímavém prostředí.
Český kriminalista na rybářské dovolené je dobrý nápad.
Rozhodně doporučuji k přečtení
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pročetla jsem se všemi díly série s Bergmanem a musím uznat, že každý další měl lepší kvalitu - alespoň pro mne. Klevisová v tomto díle vsadila na prověřenou "severskou kartu", a asi udělala dobře. Nevím, čím to je, ale její detektivky z českého prostředí (ale i nizozemský pokus) zatím vždy byly takové ploché, s jednoduchým dějem a zápletkou, zatímco polární kraje dodaly obsahu na rozvitosti, spletitosti a zajímavosti. Pro mne je však využívání aktuální skandinávské vlny tak trochu parazitováním na cizím hřišti...a ani tuto detektivku já osobně za "severskou" nepovažuji. Nicméně, tentokrát za pět.
![Adelajda_4 Adelajda_4](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45937/m_45937.jpg?v=1459854933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bezva, tohle mě prostě baví! Úžasné popisy severské krajiny, skvělá zápletka a opět charismatický Bergman. Parádní čtení a těším se, až vyjde autorčina další detektivka.
![Leniiis Leniiis](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66835/m_66835-x8H.jpg?v=1487102187)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Spisovatelka mě opět nezklamala. Miluju její detektivka a jediná škoda je ta, že už mám všechny přečtený. Tak nezbývá než zase čekat na nějakou tu novinku.
![ctenarkaEva ctenarkaEva](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Poutavý příběh zasazený do zajímavého prostředí. Moje první kniha od M. Klevisové a už teď se těším, až si přečtu další. Líbilo se mi, že se nejednalo o žádný "krvák", ale spíše postupné a mírné odhalování tajemství a zápletky.
![Dimas Dimas](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/110497/m_110497-8gG.jpg?v=1459855097)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
U této autorky mě detektivní příběh zajímá až na druhém místě. Daleko víc mě baví popisovaní lidé a jejich osudy.
![ja.cerven ja.cerven](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/211154/m_211154-X6e.jpg?v=1510691851)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velice povedená knížka - nejen severští autoři umí psát severské detektivky ;) za mě určitě palec nahoru a klobouk dolů :)
![Welinie Welinie](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/174003/m_174003-tNo.jpg?v=1484058082)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět pěkná detektivka, byla bych zvedava na filmové zpracování tohoto i ostatních děl od M. Klevisové, myslím ze někdo šikovný by jej udělal koukatelnymi.
![haski haski](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56484/m_haski-h9P.jpg?v=1568113430)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Denisa232623 Denisa232623](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/217413/m_denisa232623-bYY.jpg?v=1645522456)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha nebyla vůbec špatná, jen některé úseky mi přišly zdlouhavé a nezáživné. Nicméně jako celek se kniha čte dobře.
![Tereza299 Tereza299](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/219204/m_tereza299-mHD.jpg?v=1549060948)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Na knize jde krásně vidět pokrok autorky. Kniha je napsaná opravdu velice čtivě a potěšil mě i epilog k jednotlivým postavám.
![zdenek118 zdenek118](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171384/m_zdenek118-Rya.jpg?v=1543569769)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Povedený román české autorky s detektivní zápletkou a dějem umístěným do nehostinnéch norských fjordů až za polárním kruhem. Autorce se myslím docela dobře povedlo popsat drsné prostředí dvou zapadlých přímořských osad, v kterých žije již jen hstka obyvatel, hrdých na to, že se zde narodili a mohou se sem znovu navracet. Příběh a rozuzlení jednotlivých kriminálních činů mě udrželo v napětí až do poslední kapitoly a rád si přečtu i další knihy od M. Klevisové.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dobře napsaná detektivka, trochu z ní mrazilo, díky blízkosti Laponska. Kloubouk dolu nad mistrovsky zvládnuté prostředí, postavy i napětí malé zapomenuté vesničky kdesi na severu. Doporučuji a fandím české autorce. Umí tol
![petrarka72 petrarka72](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/175949/m_petrarka72.jpg?v=1734188697)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Detektivka zručně napsaná, poutavá, na severu se odehrávající, leč nikoli severská (k tomu jí chybí hlubší fascinace násilím i patologickými jevy), zábavná a čtivá. Neuchvátila mě tak, abych kvůli ní zanedbala spánek, ale další autorčiny knihy si ráda přečtu.
![Teclaireddy Teclaireddy](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám ráda tento "komorní" typ detektivek, který stojí hlavně na postavách (často nějakého méně početného společenství), jejich psychologii a postupném odkrývání minulosti. Četlo se mi to velmi dobře, konec mě překvapil. Navíc z mého oblíbeného severského prostředí (a klobouk dolů, bylo popsáno opravdu autenticky, nenarazila jsem na žádnou chybu, autorka prostředí opravdu zná!).
![Janča089 Janča089](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první knížka od této autorky. Bála jsem se, aby to nebyl "severský krvák". Ale jde o pěkný příběh s krásným a nenásilným popisem přírody a způsobu života v dané oblasti. Líbilo se mi, že každá z postav měla nějaké své tajemství a příběh kriminální zápletky založený během vyšetřování na malých souvislostech a shodě štěstí a náhod je dle mého názoru vydařený.
![Alchemilla75 Alchemilla75](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příjemná detektivka, i když předvídavá. Žádné bizarní rozuzlení se nekonalo, což až tak nevadí. Dobře se čte. Pěkně popsaná severská krajina a život v odlehlých částech severní Evropy..... to mě bavilo. Zlodějka příběhů se mi líbila o jednu hvězdičku víc.
![Simi Simi](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/7786/7786.jpg?v=1381127934)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám moc ráda detektivky, a toto je opravdu detektivka jak má být. Žádny krvavý úchylný thriller, ale brilantní vyšetřování zkušeného a chytrého kriminalisty.
vraždy Norsko cestování české detektivky a krimi rybolov, rybářství, rybaření thrillery pro ženyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
Další detektivka od mé oblíbené autorky. A opět jsem nebyl zklamán. Po předchozí knize Ostrov šedých mnichů pokračuje obliba autorky v cizích prostředích, jen jsme se přesunuli více na sever. Na detektivkách M. Klevisové se mi líbí především to, že jsou takové uměřené, nejsou zbytečně akční a zápletka je realistická, tudíž uvěřitelná.