Kdo má pod čepicí
Marie Rejfová
Josefína Divíšková série
1. díl >
Když se malířka z Prahy Josefína Divíšková přestěhuje do Brodu a smíří se s tím, že život učitelky na malém městě je jedna velká otrava, její kolega z práce je nalezen mrtvý. Díky své zvědavé povaze a vrozenému talentu dostávat se do problémů téměř na každém kroku, se Josefína zaplete do vyšetřování případu. Musí si poradit nejen s řadou humorných situací, ale i s příšerně sympatickým komisařem Tvrdíkem z pražské kriminálky. Podaří se jim společně odhalit vraha? E-book obsahuje novelku Kdo má pod čepicí a jako bonus první čtyři kapitoly z románu Kdo jinému jámu kopá!... celý text
Krátká povídka, úvod do série detektivek kolem Josefíny Divíškové. Povídka byla hned přečtená a zaujala. Žádný extra hluboký děj se sem nevešel, ale skvělě naladila na další knihy, příběhy a případy.
Povídka byla strašně krátká, což je škoda, protože aspoň rozuzlení by zasloužilo více než 2 věty. Jinak ale dobrý úvod do série s Josefínou, navazující román se mi moc líbil
skutocne kratucka jednohubka, ale je to prijemne citanie ....i ked priznavam, ze motiv a zapletka trochu "pokrivkavaju" ...
Spíše taková miniaturní návnada, která má čtenáře nalákat na první díl předpokládané série o paní učitelce a "soukromé detektivce" Josefíně Divíškové.
Bylo to mile nepodbízivé, místy i vtipné a po jazykové stránce dokonce lehce nadprůměrné. A protože mi byla sympatická i hlavní hrdinka, pravděpodobně po tom prvním dílu opravdu sáhnu – člověk tu a tam POTŘEBUJE zarelaxovat…
Bohužel to chtělo více si pohrát s dialogy (aby se vymanily z občasné topornosti) a především lépe a uvěřitelněji postavit zápletku i závěrečné rozuzlení (to se fakt nepovedlo).
Sice jen taková malá jednohubka, ale chutnala mi velmi dobře a příjemně... Autorce fandím, její svěží styl mě baví a další pokračování "Jámy" si přečtu moc ráda:-)
Vždycky jsem rád, když stojaté vody české detektivky rozvíří nové jméno. Marie Rejfová se tohoto úkolu zhostila více než se ctí. Detektivka je psaná s nadhledem, prostředí je maximálně uvěřitelné a plusem je i hlavní hrdinka Josefína Divíšková, jejíž svérázný smysl pro humor mi perfektně sedl.
Ukázka z románu "Kdo jinému jámu kopá" mě přesvědčila, že tato detektivka mi nesmí v knihovně chybět.
vraždy ženy humor Česko, Česká republika česká literatura slečna Marplová české detektivky a krimi pátrající amatérAutorovy další knížky
2017 | Kdo jinému jámu kopá |
2018 | Komu straší ve věži |
2017 | Kdo má pod čepicí |
2015 | Čarověník |
2019 | Kdo maže, ten jede |
Myslím, že Josefína Divíšková mě bude bavit. Tahle krátká knížečka, povídka, je entréé Josefíny. Zde se ještě nestačila tolik projevit, ale právě proto to stojí za to přečíst si následující knížku, což jsem udělala a musím říct, že se mi to příjemně četlo, chvílemi mě rozesmála. Je to nenáročné, pohodové čtení.