Kdo maže, ten jede
Marie Rejfová
Josefína Divíšková série
MLADÁ. SVÉRÁZNÁ. UČITELKA. Dva dny ve mlýně odříznutém sněhovou vánicí od okolního světa se mohou ze začátku jevit jako příjemně strávený víkend. Zvlášť když jeho majitel – bohatý podnikatel Kryštof Oplt – chystá večírek. Svérázná učitelka Josefína Divíšková ale brzy zjistí, že skutečnost nemusí být taková, jak se zpočátku zdá. Záhadný střelec z lesa a tělo jednoho z účastníků večírku nalezené v náhonu spustí řetězec událostí, před kterými neuteče žádný z pozvaných hostů. Pachatel je ve mlýně a je možné, že už vyhlíží další oběť. Josefína Divíšková se s osobitým stylem a za vydatné pomoci komisaře Tvrdíka snaží přijít všemu na kloub. Při svém pátrání se nevyhnou nebezpečným ani humorným situacím, a aby toho nebylo málo, do věci se zamíchá i Josefínino nevypočitatelné příbuzenstvo.... celý text
Celá kniha se odehrává v uzavřené společnosti mlýna, a tak jsem se dobře zorientovala v postavách. Opět je Josefína vtipně sarkastická a příběh čtivý. V předešlých dílech se děj stejně točil jak kolem vyšetřujícího případu, tak kolem soukromí Josefíny, což mi v tomto díle chybělo. Převládal případ, a tak doufám, že se to v dalším díle vyrovná. Celkově se mi kniha dobře četla.
Jedna z mých nejoblíbenějších českých autorek. Knihy jsou strašně čtivé, vtipné, napínavé, sarkastické. Prostě nic jim nechybí. Těším se na další knihy.
Mně to celé přišlo takové násilné a klopotné a po většinu času jsem měla pocit, že tohle už jsem někde četla. Bavila mě Josefinina rodina, ale to osazenstvo Mlýna bylo takové značně neživotné a zcela postrádalo jakoukoliv plastičnost. Zápletka také nebyla nic moc a Josefina byla po většinu času spíše otravná než potrhle vtipná... Chtělo by to asi i nějakou gradaci atmosféry, tady dojde v uzavřeném prostoru k vraždě a všichni si tak nějak vesele jedou dál, jakoby se nechumelilo.
Josefína a léto je pokaždé skvělá kombinace. Děj odehrávající se v závějích ochladil při teplotách nad třicet. Jen představivost jsem musela zapnout na maximum :-)
Doufám v další knihu, protože bych ráda věděla, jak to bude se Stehlíkem a hlavně s Tvrdíkem. Vážně bude Josefína zatvrzelá?
Mám přečtené všechny díly s Josefínou - i tento je povedený. Není zde tolik "děje kolem", např. vývoj vztahu nevztahu s komisařem Tvrdíkem. Děj se opravdu týká pouze zápletky. Ale nevadí..... Snad někdy příště se dozvíme více.............
Líbilo se mi, že autorka postavy zavřela do "horského střediska", takže se vše odehrávalo v jiném prostředí než předchozí knihy. Navíc tak vznikla situace, kdy je jen omezený počet podezřelých. Opět nebyla nouze o humor. Za mě opět nadšení.
Autorka opět nezklamala. Česká detektivka s pořádnou kapkou humoru, čte se samo. A v těchto horkých dnech představa zimy se spoustou sněhu přináší příjemné osvěžení .
Budu se těšit na další příběh s Josefínou Divíškovou. Snad autorka brzy napíše další pokračování.
Oddechovka s detektivní zápletkou. Popisované scény se sněhem a ledem v dnešních vedrech osvěží stejně jako nenásilný humor a dobře vykreslené postavy Josefininých příbuzných. Jen s komisařem už bych to posunula někam dál. No, konec vypadá v tomto směru slibně, tak snad v dalším díle.
Opět trefně humorný příběh s milými glosami Josefíniny babičky. Jen škoda, že těch glos bylo málo. Zato příběh tak nějak nabobtnal a neměl už tu lehkost minulých dílů. To se ale do příště může zlepšit, ne?
Celou sérii jsem přečetla za sebou, kdyby byly další díly, pokračovala bych dál .... takže za mě dobrý :)) A Pepík Marplová mi vážně sedla
Nejslabší Josefína. Že třeba není úplně skvělá detektivní linka i pointa, bych možná i odpustila, ale tomuto dílu chybí to nejpodstatnější - grády, které mu dodávala hlavní postava Josefína. Tady ji opustil břitký jazyk a vtip, jen se někde pletla a šťourala, což je fakt škoda. Párkrát jsem se při čtení uchechtla, ale zdrojem pobavení byla spíše Josefínina sestra a švagr, kteří tam byli ovšem pomálu. Celý děj chvílemi působil zmateně, kolikrát nebylo jasné, která postava zrovna hovoří. Zápletka i rozuzlení byly dosti plytké. Je možné, že zasadit děj do uzavřeného prostředí s omezeným počtem postav bylo pro autorku těžkým soustem. Nicméně doufám, že se ta potrhle vtipná Josefína zase vrátí. V příštím díle v plné parádě.
pribehy autorky doteraz patrili k mojim oblubenym, no tento ma nejak nezaujal... miestami dialogy celkom zmatocne, celkovo som mala pocit, akoby autorka knihu napisala za rovnaky casovy usek, v akom sa dej odohrava- za vikend...nehovoriac o tom, ze z Josefíny sa stal " diblík", ktory bol skor otravny nez vtipny a nezachranili to ani "bonmoty babicky"., ktore tiez akosi postradali vtip a nadhlad...
Knihy s Josefínou mě vždy pobaví. Jsou to lehké romány s detektivní zápletkou. Josefína je správně praštěná, stejně jako celá její rodina, dalo by se s jistou nadsázkou říci, že to je baba na zabití, což si, myslím, mnohdy říká i komisař Tvrdík - její přítel. V tomto díle všichni uvíznou uprostřed sněhové vánice ve starém mlýně, který je nyní luxusním sídlem jednoho místního podnikatele, který není zrovna vzorem ctnosti a je trnem v oku mnoha lidem. Měla se zde podepsat lukrativní obchodní smlouva, ale k podpisu již nedojde. Začíná se vraždit. A kdo jiný kromě policie, než naše milá Josefína, hodlá přijít na stopu vraha. O vtipné hlášky a absurdní situace ani v tomto díle není nouze. Na odpočinkové čtení je tato série jako dělaná.
Hezká oddechovka. Trochu jsem se chvílemi ztrácela v tom, kdo kdy vlastně kde byl, ale to nevadilo, aby děj pěkně ubíhal. Zápletka neaspiruje na krimipřípad roku, ale čte se to hezky.
vraždy detektivní a krimi romány ženy humor Česko, Česká republika česká literatura učitelé, učitelky, pedagogové lyžování pátrající amatérAutorovy další knížky
2017 | Kdo jinému jámu kopá |
2018 | Komu straší ve věži |
2017 | Kdo má pod čepicí |
2015 | Čarověník |
2019 | Kdo maže, ten jede |
Já prostě Josefínu miluju! Je fakt, že se nejedná o hlubokomyslné dílo, ale o knížku, která má za úkol pobavit čtenáře a to se jí v mém případě podařilo. Je fakt, že postav tady bylo spoustu, ještě teď nevím kdo všechno se tam mihnul a kdo ke komu patřil. Ale asi mělo svůj smysl, abychom pachatele neodhalili už v první kapitole! ???? Už se těším na další zločin v Brodu