Jurov zázračný liek
Roald Dahl
Jurova starká je ufrflaná zošúverená babizňa, ktorá má vo zvyku nielen jedávať odporné veci, ale sa aj odporne správa k svojmu vnukovi. Keď to už Juro s ňou nemôže vydržať, rozhodne sa, že tú jej mrzutosť navždy vylieči. Namieša jej veľmi zvláštnu medicínu, ktorá je rovnako odpudzujúca ako ona sama, a ktorá má ... šokujúci účinok!... celý text
Literatura světová Novely Pro děti a mládež
Vydáno: 2005 , EnigmaOriginální název:
George's Marvellous Medicine, 1981
Pro cílovou skupinu super kniha. Mně tam sice ten začátek trochu skřípal, ale to je jen příliš "dospělým" pohledem. Skvěle jsme se celá rodina při knize bavili.
Já si pamatuju, že u Dahlových knížek jsem se vždycky skvěle bavila. Milovala jsem na nich nejvíc ten originální příběh, fantazii a (někdy až trochu černý) humor. Díky jeho příběhům jsem pak objevila i jeho tvorbu pro dospělé a dnes patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům.
Naše rodina tohohle spisovatele prostě může, je to sice lehce sci-fi, ale sranda a dost chytlavé.
Zábavná a krátká kniha, konec byl pro babičku...... ne úplně nejhezčí, trošku mi jí bylo líto :D .
Jedna z tých kratších a jednoduchších Dahlových detských kníh. Postavená na jednoduchej zápletke a jednom opakujúcom sa gagu. Funguje to dobre, hlavne vďaka overeným postavičkám a situáciám, len to skončí hneď, ako to začne. Aj decká boli sklamané, ako rýchlo sa kniha zatvorila. Aj preto, že sa bavili.
Preložila som detektívky, sci-fi, poviedky touto milou detskou knižkou. Príjemná zmena, prečistenie hlavy, pousmiatia, pobavenie.
Hmm, po prečítaní som bola dosť na rozpakoch. Kde sa podela úcta k starším? Starká bola protivná, ale že by sa jej mal Juro odvďačiť zázračnou medicínou, obsahujúcu nemrznúcu zmes, farbu a krmivo pre zvieratá??? Ešte aj tie Jurove zlomyseľné komentáre počas miešania a pridávania ingrediencií mi neboli po chuti. Určite dávať čítať starším deťom a potom sa o knihe s deťmi porozprávať. Brať to ako úlet - dobre, ale aby ju mali deti za srdcovku, brrr, hrozné pomyslieť. Myslím, že na Dahlove klasiky to jednoducho nemá.
U knihy jsem se zasmála. Ale proč Jirka namíchal babičce zázračnou medicínu? Protože na něj byla zlá. A tak dostala, co si zasloužila. Na začátku knihy zase někdo trápil dítě. Typický Dahlův motiv - v některých knížkách ztratí dítě rodiče, někde žije v chudobě. Nejdříve smutek, potom se to vylepší, konec zase zajímavý. Doporučuji hlavně babičkám.
Fantazijní "dahlovka", trochu praštěná, trochu děsivá, trochu nevýchovná, hodně ulítlá - zhltli jsme za jedno odpoledne, příběh je poutavý a humorný, ale není to věc, ke které bych se chtěla vracet na rozdíl od Obra Dobra nebo Čarodějnic.
Neskutečně vtipná kniha, která líčí syrový pohled dítěte na protivnou babku, která mu chce uškodit. Roald Dahl měl opravdu talent dívat se na svět očima dítěte v celé své naivitě i dospělácké inteligenci.
Dětem se to asi líbit bude, ale já z toho slovníku a příběhu obecně odvázaný teda nejsem.
Zase jednou vtipná knížka, co baví děti i dospělé. Jen jako čtení před spaním – na dobrou noc – se neosvědčila, má opačný účinek. Takže určitě doporučuji, ale navečer pak počítejte s delším časem zklidňování rozesmátých dětí.
Tak takový příběh jsem ale nečekala, víc k tomu nemám co dodat, snad jen že konec není zas tak úplně veselý ale je spravedlivý.
Vtipná kniha pro děti a super oddechovka pro dospělé. Četla jsem ji v češtině i v originále a myslím, že v angličtině je ještě vtipnější.
pro děti anglická literatura fantasy pro děti
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Tohle bylo za mne "velký špatný". Jednu hvězdu dávám za místy trochu humorné situace. Ale tuto Dahlovku už dětem číst nebudu, neboť je naprosto nevýchovná. Jednaní hlavního hrdiny může navádět děti k "pokusům" na babičkách. Těch bychom si měli vážit a respektovat je, i když nemusí být vždy úplně nejpříjemnější.
A jezdit s dítětem (nebo babičkou) do nemocnice s otravou po požití "zázračné medicíny" se mi taky zrovna nechce.
Kde jsou nějaké pozitivní postavy?
Babička je nepříjemná, otci jde jen o peníze, matka je nakonec ráda, že její matka "zemřela"?
Toto fakt už více ne...