K lásce připraven
Miroslav Plzák , Zdena Frýbová
Doktor Plzák ve spolupráci se Zdenou Frýbovou napsali publikaci o první lásce a jak obvykle probíhá milostný život u mladých lidí až ke svatbě.
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 1979 , Naše vojskoOriginální název:
K lásce připraven, 1979
Soužití párů je za celé roky pořád stejné. Tato kniha začíná první láskou a pokračuje jak úspěšně čelit různým překážkám ve vztazích. Četla jsem ji jako náctiletá, připravená vstoupit do vztahu. Sice Vám nenalinkuje život a striktně se držet pravidel z knihy, ale může to pomoci v různých otázkách a odpovědích.
Velká škoda, že tahle knížka už je spolu se svým dvojím pokračováním už dávno vyřazená z většiny knihoven. Očetla se, rozsalátovala, dala na odpis. Měla by pořád ještě co říci - je nadčasová a podle mého soudu velmi užitečná. Týká se pravidel férového soužití mezi partnery a uvedené tipy a rady se dají využít v životě obecně, třeba i ve vztahu k rodičům, na pracovišti, atd.
Nejvíc se mi při čtení líbilo, že je napsáno formou dialogu a že něco, na co bych se v té které části textu ráda sama zeptala, jsem pravidelně v dalším odstavci našla napsané a probrané. Oba autoři se vyznačovali i v jiných svých knihách svěžím a srozumitelným stylem, což právě v této "trilogii" vyniká a věřím, že ji mnoho mých vrstevníků četlo jedním dechem, stejně jako já.
Velmi humorně psaná příručka plná praktických rad ze života. Sice několik dekád stará, ale některé rady jsou univerzální.
Tyto brožované knížky (kniha má ještě dvě pokračování) se kdysi prodávaly v trafice. Kniha je psaná formou rozhovoru MUDr. Miroslava Plzáka a spisovatelky Zdeny Frýbové. Dobře se četla a protože jsem jí četla velmi mladá a naivní, některé názory pana doktora se mi moc nezdály. Takže teď jako nemladá tento paperback komentuji slovy "vše co je v knize napsáno napsal sám život".