Kaleidoskop šátků
kolektiv autorů
Fotografická publikace obsahuje podrobné návody na háčkované a pletené šátky a plédy. Autorky návodů: Lucia Štefanides, Irena Světlíková, Barbora Čírtková, Veronika Plzáková, Blanka Youcefi, Nikola Kubečková, Hana Letfusová a Hana Čunderlová.
Tak předně - je to kniha, u které srdce každé háčkařky zaplesá (vyjma těch, které odmítají háčkovat šátky). V dobře zvoleném formátu A4 je dost místa pro krásné, velké fotografie jednotlivých modelů, ke každému návodu hned několik. Modelkami jsou výhradně ženy a většina šátků se i pro ženy hodí. Některé si však dovedu představit i na mužích.
Návody sestávají jak z grafického schématu, tak ze slovního popisu. Co vyzdvihuji, je přehled háčkovacích i pletacích symbolů a názvů na záložkách knihy jak v češtině, tak v angličtině. (Neb Youtube je plné návodů v angličtině, o Ravelry ani nemluvě.)
Další prima věc je třeba doporučení, jak vypínat šátek, nebo fotografie způsobů, jak lze šátek nosit.
A teď k nedostatkům. Pletařek by se jistě mohlo dotknout, že v knize je 17 návodů na háčkované šátky, zatímco na pletené pouze šest.
A jakožto háčkařka bych řekla, že v knize není ani jeden návod, který by byl opravdová výzva pro zkušené háčkařky. (Pletené šátky by pro mě výzvou byly, protože pletu málo.) Pro středně pokročilé se tu najde návodů dost a i mírně pokročilé začátečnice tu něco pro sebe najdou.
Nikoli výtkou, avšak upozorněním pro čtenářky a čtenáře je, že v knize nejsou popsány postupy vyhotovení jednotlivých sloupků, oček atd. Od toho je však dost jiných knih i internet.
Co je však podstatné - bez ohledu na náročnost provedení vypadají všechny šátky skvěle. Mně teď vizuálně nejvíc láká šátek Venuše, tak uvidíme, co řeknu srozumitelnosti návodu, až se do něj pustím.