Kam kane mana

Kam kane mana
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209063/mid_kam-kane-mana-209063.jpg 5 1 1

Zjevná filologická zkušenost se setkává s mladistvou citovostí, přičemž bohatý, vybroušený, chvílemi archaický jazyk splývá ve zvláštním akordu s niternou spontaneitou. Ladění prvních básní pozvolna ustupuje formální invenci a zvláštnímu humoru, jehož předzvěstí se stává lehce groteskní balada o Tonym na Výtoni s verši pádnými skoro erbenovsky. V dalších částech se drobná, ostře pointovaná lyrika střídá s nápaditými jazykovými hrami a poetickými hříčkami, u nichž se význam slov podřizuje zvukomalebnosti. Vynalézavé rýmy, překvapivé asonance, rytmus, v němž lze zaslechnout ozvěny dávných pokusů s časomírou, dodávají těmto textům magickýráz zaříkávání či zaklínání. Vrcholem jsou důmyslné foneticko-sémantické etudy, experimentálně hravé permutace s ironickým podtónem, které se i zde přeměňují v nečekaně silné básnické obrazy.... celý text

Poezie
Vydáno: , Togga
více info...

Přidat komentář

evelýny
30.08.2019 5 z 5

Pro mě je tato sbírka oslavou českého jazyka.
Překvapila mě fantazie autorky, specifický a velmi inteligentní humor, překvapivé pointy básní.
Verše jsou melodické, hravé, mnohdy s ironickým podtextem a rozhodně potrápí vaše šedé buňky mozkové a to já miluji, když musím přemýšlet.
Skládám hold fantazii a vynalézavosti ve skladbě slov i rýmů, proměnlivosti témat.

Jitřenku chytám do dlaní
Červánkem vrásky vyhladím
V oparu jitra zchladím spánky
Než odemknu všem koutům zámky
(Óda na ranost)

P.S: Jazykolamy v básních jsou stále nad mým limitem ...)))
P.P.S: Na báseň ,,Miloš" však moje šedé buňky mozkové nestačily. Asi to bude tím, že jsem nevystudovala bohemistiku a francouzštinu na Univerzitě Karlově a nebo tím, že znám jediného Miloše, ale k němu mi verše - Miloš šílí Myši mýlí Lomí olši o molo - tak nějak nepasují :-)
P.P.P.S: Kam kane mana se mi zatím nepodařilo zjistit, ale pracuji na tom…