Kam zmizela Anna
Lenka Juráčková
Třináctiletý Adam pomáhá tátovi s úklidem v domě, který rodina nedávno koupila. Dům je starý a bude potřebovat mnoho oprav, má však v sobě něco nezvykle tajemného. A skutečně, Adam v nenápadném úkrytu za skříní objeví zvláštní fotografii s věnováním, která pochází z roku 1946. Následně se rozjede pátrání po klukovi z fotky a dívce, do níž se tehdy zamiloval. Podaří se zjistit, jaké byly jejich další osudy?... celý text
Kniha mě okouzlila. Je to taková výtečná pralinka, která se rozplývá na jazyku po celou dobu čtení. Příběh je dojemný i veselý zároveň, poetický, praštěný, roztomilý, hluboký a přesto tak obyčejný. Moc a moc doporučuji!
Hezký den ! Tato knížka je velice dobrodružná, vtipná a je prostě super. Doporučuju. Hezký zbytek dne.
Četla jsem ji už dávno, ale vím, že mě moc bavila. Asi bych na místě Adama udělala to samé ;)
Nevím, jak dětem, ale mně se tenhle příběh líbil moc. Bydlím také v oblasti, která se dodnes označuje jako Sudety. Celý svůj život jezdím kolem domu, který mi připadá podobný tomu dobrotickému - už jako dítě jsem si představovala, co bych asi mohla najít při toulkách po zarostlé zahradě, a jak to asi vypadá v domě samotném . . .
Nikdy jsem se však nedostala k tomu, abych to zjistila, a až teď mi došlo, že jsem si to mohla sama vymyslet, jako zajímavý příběh. Jenže nejsem spisovatelka, takže jsem moc ráda, že to Lenka Juráčková udělala za mě - líp bych to určitě nesvedla. Líbilo by se mi, kdyby i ten "můj" dům vypadal uvnitř tak jako ten dobrotický: střízlivě a nepřeplácaně, starobyle a přitom vkusně. No a kdyby se tam navíc objevila i tajemná fotografie, to by přece bylo úplně skvělé!
P.S. Ale když jsem pátrala po obci Dobrotice, jsem zmatená. Seitendorf v Sudetech, to je dnes obec Životice u Nového Jičína (přitom Nový Jičín je bydliště autorky), na satelitní mapě na vás přímo vyskočí restaurace Obecník. Vesnice jménem Dobrotice jsou sice v naší republice hnedle dvě (tedy jsou to spíš části nějaké obce - jedna u Kroměříže, druhá u Klatov), ale ani jedna nenesla kdysi jméno Seitendorf a nebyla součástí Sudet. Takže tajemno pokračuje . . .
Knihu je asi potrebné hodnotiť z hľadiska jej cieľovej skupiny a tou sú deti, takže príbeh, jazyk a vizuál na jedničku. Samozrejme by bolo fajn rozvinúť pátranie napr. do Nemecka, ale pozerajme na príbeh naozaj reálne :-)
Zavádějící název. Příběh chce odkrývat tajemství, ale nakonec pouze naznačuje.
Autorka asi zná Dobrotice dobře. Škoda, že od nosného tématu odbočuje ke sportovním tréninkům nebo ke sklizni třešní v září.
Pěkný příběh. Moje druhá kniha od autorky a jsem velmi spokojená. Milé a nádherné čtení pro letní odpoledne :-)
Jako kniha pro děti se mi tento kratičký příběh líbil - trochu detektivka, trochu historie, trochu romantika. A stejně jako u Lizuchy tak bych i tady ocenila více hlubšího děje, podrobnějšího pátrání, příběh o zmizelé Anně i o chlapci z fotky. Jinak moc příjemné čtení na jeden večer.
pro děti česká literatura Sudety poválečná doba Češi a Němci
2015 | Lizucha |
2019 | Propast |
2016 | Kam zmizela Anna |
2014 | Čemeřice |
2008 | Sukně s hnědavými suky |
Přečteno před lety.
Adam se s rodinou stěhuje do jiného města. Myslí si, že vše nové bude nudné, ale vyjde najevo, že to někdy nemusí být až tak úplně pravda. Při prvním úklidu s taťkou najde za skříni fotku kluka s datem. Ve stejné místnosti objeví fotku mladé holky. Jak ty dva ovlivnil život po druhé světové a odsun sudetských Němců? Návrat v čase začíná...