Kamara - hrdá amazonka
Birgit Fiolka
Kamara, dcera Amazonky Seliny, odmítá vést život poslušné dívky a vdát se za přítele z mládí Horiho. Když je unesena a prodána do otroctví, rozhodne se vzít osud do vlastních rukou, využít své chytrosti i umění zacházet se zbraněmi. Na cestě za vysněnou svobodou potřebuje Horiho pomoc a brzy si uvědomí, že její city k němu rozkvétají v lásku.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2010 , AlpressOriginální název:
Das Vermächtnis der Amazonen, 2008
Kniha je pěkná, dobře se čte. Kamara je dívka, která si jde za svým cílem a za svobodou. Líbí se mi, jak kniha ukazuje na rozdílný život v Mykénách a v Egyptě.
Jsem trochu zmatená záměrem autorky... červená knihovna to není, úplně seriózní čtení taky ne... Hlavní ženská postava ruší své sliby ze dne na den, takže bez sympatií. Jedinou výhodu vidím v geografickém popisu... cesta z Egypta do Mykén, velice zajímavé postřehy, jak ve stejné době žili lidé v jiných zemích (např. rovnoprávnost mužů a žen vs. naprostá podřízenost žen). Kdyby se tímto stylem vyučoval dějepis na školách, tj. co se kde dělo ve stejnou dobu, určitě by si toho člověk zapamatoval víc!
Nikdy bych nevěřila, že jedna kniha může obsáhnout tolik stránek čtenářského deníku. Děje se v ní toho tolik a vše je důležité. Teď můžu upřímně říct, že se čte kniha sama.
Kamara je velmi hrdá dívka, která netouží stát se pokornou a poslušnou manželkou jako jiné ženy. Chce se stát bojovnicí a tou se stane na své strastiplné cestě za svobodou. Kniha ukazuje na nelehký úděl žen, které jsou v područí svých manželů, bratrů či otců. Ukazuje rozdíly mezi životem ženy v Mykénách a v Egyptě, kde na tom byly ženy o něco lépe než jinde. Mohly se svobodněji pohybovat, mohly mluvit v přítomnosti mužů a dokonce měly právo vlastnit majetek, který mohly i dědit.
Knížka opravdu mile překvapila, čekala, jsem nějakou růžovou knihovnu, ale kupodivu to mělo děj a spád a překvapivý konec. Za mě spokojenost. Četla se rychle až moc rychle. :)