Kamarádi
Arnošt Lustig
Román o dětech, které byly válkou donuceny začít přijímat skutečnost očima dospělých. Kniha je o morálním kodexu ponižovaných a urážených, o instinktech chlapců a děvčat, kteří musí lhát, aby se dobrali pravdy, krást, aby si uchránili, co je jejich, a přizpůsobit se, aby dokázali přežít. Některé vysvobozuje z nesnesitelné reality přátelství, jiné láska.... celý text
Mám ráda příběhy, které se odehrály během druhé světové války. Jsou totiž plné syrového osudu, který dokáže být krutější víc než si umíme představit v té nejhorší noční můře.
Bohužel v této knize mi chyběl cit a napětí.
Byla to nuda, bohužel.
Kniha je velice zajímavá. Mimo toho, že se díky knize dostáváme do válečného prostředí, týkající se hlavně Židů, se dostáváme také do myšlenek pár dospívajících "dětí". V knize je spousta zajímavých myšlenek, které mne donutily se zamyslet.
2002 | Démanty noci |
2001 | Colette z Antverp |
2007 | Dita Saxová |
1968 | Hořká vůně mandlí |
2003 | Krásné zelené oči |
Ale tak nakonec docela dobrá kniha. Sice mi těch 515 stránek trvalo dlouho dobu než jsem je přelouskal, ale tak nakonec docela dobrá kniha. V některých pasáží jsem se trošku ztrácel v čase, ale kniha se četla pěkně a příběh o mladých lidech vyrůstajících v židovském sirotčinci a jejich útrapách života je docela silný.