Kambodžská ambasáda

Kambodžská ambasáda
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358836/mid_kambodzska-mabasada-MD0-358836.png 4 6 6

Príbeh Fatou sa začína aj konči pred Kambodžskou ambasádou, ktorá sa objavila vo Willesdene v severozápadnom Londýne. Poviedka Zadie Smith čitateľa zasiahne, fascinuje a ukáže mu, ako maličkosti bežného života vedú k výnimočným otázkam.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Inaque

The Embassy of Cambodia, 2013

zipporah
28.12.2024 2.5 z 5

Vďačnosť naozaj môže byť aj druhom otroctva, to je vlastne téma drobnej poviedky. Alebo večné ospravedlňovanie sa. Zvyčajne to robia ženy. Treba s tým prestať. Ustavične prejavovať vďaku a ospravedlňovať sa za kadečo stavia človeka na nižší stupeň sebaúcty.
Veľká škoda, že je to len nejaký náčrt, pomaly ako blog. Autorka ako keby sa schovávala za prvým kútom a nechcela podrobnejšie rozpísať o novodobom otroctve zvanom au-pair, opatrovanie apod. Kde to skrátka je o nadštandardných službách, sluhovanie a posluhovanie, sama mám s tým skúsenosť. Poviedka mi pripomenula moju návštevu židovskej britskej rodine v lukratívnej oblasti na severo-západe Londýna, kde mi najstaršia dcéra poukazovala celý dom. Keby ste videli tie gestá a spôsoby... sotva 14 ročné dievča vedelo už, ako sa chovať k otrokom.
Autorka isto dobre píše, ale slabosťou tejto knihy je náčrt, na knihu to proste nestačí, je to ako krátky blog... a veľká škoda! Lebo literatúra má byť obrazom doby. A toto JE o našej dobe.
ps: bedminton by som si zahrala.

gan112
25.10.2017 3 z 5

Fajn novelka, len mi proste nesedela hlavná hrdinka. Myslím že nebola uveriteľne napísaná, vzhľadom na okolnosti.

Zadie Smith
anglická, 1975