Kámen a bolest
Karel Schulz
Svým posledním dílem, románem Kámen a bolest, vytvořil někdejší člen Devětsilu jedno z vrcholných děl české historické prózy. Líčí v něm osudy velikána renesančního umění Michelangela Buonarottiho a zároveň podává monumentální a mnohostranný obraz dramatických střetů epochy, která se např. v postavě fanatického kazatele Savonaroly láme od smyslného pozemšťanství renesance k mystickému vytržení baroka.... celý text
Určitě ne každému se musí líbit Schulzův expresivní sloh, ten poměrně exaltovaný způsob psaní, ale já si ho už od první stránky moc užíval. Úplně magicky mne vtáhl do děje a pak jsem těch osm set stran přečetl jedním dechem. Myslím, že ke knize, která popisuje středověk, se velmi dobře hodí.
Můj obdiv patří celému dílu Michelangela Buonarottiho a proto román Karla Schulze je podle mne mistrovské poděkování tomuto úžasnému umělci.
Silné, hutné, těžké jako masa neopracovaného mramoru, ale podmanivé a nezapomenutelné. Spolu s Hledáním ztraceného času od Prousta je Kámen a bolest četba na dlouho, jako dezert, který se nedá zhltnout naráz po velkých kusech, ale je třeba ho vychutnávat po lžičkách a pořádně každé sousto poválet na jazyku, aby se uvolnily všechny chutě. Kniha se rozhodně vejde do top trojky z české tvorby všech dob.
Poetika písaného slova, priamo úmerná dobe a dielam veľkých majstrov nielen renesancie. Sonda do hĺbín duše chápania človeka pred poltisícročím je pre súčasníka fascinujúca a pre mňa až nepochopiteľná. Holt, rebríček hodnôt je posunutý na inú stranu spektra ako kedysi. Napriek tomu vďaka, že som mohol žiť v stredoveku aspoň pár týždňov.
Nemusí zde být vše podle skutečnosti, ale co jsem si dohledával jinde, tak odpovídá pravdě. To klobouk dolů. Udělat velice čtivou knihu, která by mohla být zároveň i historickou učebnicí, to se jen tak někomu nepovede. Škoda, že dílo nemohlo být dokončeno.
Kniha se mně líbila obsahem, ale vadily mně určtié části textu v latině bez českého překladu a také jsem čekala, že tam bude pasáž o Sixtinské kapli a malbě Posledního soudu, což mne velmi zklamalo.
Knihu jsem četla jako velmi mladá studentka, velice mne zaujala. Všem, kdo se zajímají o italské umění a život v Římě za doby Michelangela, vřele doporučuji.
Kniha, ku ktorej sa dá vrátiť nielen v čase, ale aj geograficky sledovať stopy slávneho umelca.
Nádherná kniha o životě a díle Michelangela Buonarottiho. Pěkný citát: "Vulnera dant formam" - "Jen rány dávají tvar věcem. I životu."
Velmi citlivě a impozántně napsané dílo, které čtenáře seznamuje s životem a tvorbou jednoho z největších renesančních umělců Michelangela.
Spolu s hlavním hrdinou románu sledujeme události historického a kulturního vývoje válkami súžované Itálie. Autor citlivě přibližuje osudy klíčových hrdinů díla, provází nás temnými zákoutími lidské duše, kde vidíme veškerá trápení, pochybností a vnítřní boj každého jednotlivce.
Celkovou atmosféru dotváří autorův osobitý smysl pro humor a vídění zázraků ve věcech všedních a na první pohled bezvýznamných.
Výjimečné dílo! Vřele doporučuji.
křesťanství renesance výtvarné umění životopisné, biografické romány sochařství Itálie Michelangelo Buonarroti, 1475-1564 Medicejové rozhlasové zpracování
1983 | Kámen a bolest |
1974 | Peníz z noclehárny |
1943 | Princezna z kapradí |
1941 | Prsten královnin |
1966 | Blázen před zrcadlem a jiné prózy |
Tak i já můžu říct, že jsem našla knihu svého života. Po jejím přečtení jsem se ještě dlouho vzpamatovávala a neměla sílu se pouštět do něčeho jiného. Co by ostatně mohlo dosáhnout její velikosti? Měla jsem dojem, že všechno, co jsem potřebovala v životě přečíst a pak zemřít, jsem už přečetla. Brzká Schulzova smrt a pouhý fragment druhého dílu trilogie je pro českou literaturu nevyčíslitelná a bolestivá ztráta...