Kaňon celý ze zlata
Jack London
16 povídek Jacka Londona z dalekého západu a severu. Povídky Bílý a žlutý, Tažení za piráty ústřic, Obléhání Lancashirské královny, McCoyovo sémě, Mapuhi a jeho dům, Ja-ja-ja, Čajnago, Mauki, Koolau, mocný malomocný, Samuel, Kaňon celý ze zlata, Kousek hovězího, Obrázky, Nic než maso, Odpadlík, Mexikán.
Zjišťuji, že mě ty tichomořské příběhy od Londona moc neberou, tedy jsem pak přeskočil, druhá půlka z různého robrodružstí na souši již měla své kvality a čtivost. Pěkná sbírka.
Povídky Jacka Londona jsou originální a osobité. Autor umí hlavní postavy popsat do hloubky. Popisuje hlad a bídu světa
V knihovně jsem našel starou knížku bez obálky - povídky Jacka Londona. Zkusil jsem se začíst a ejhle, šlo to dobře. Některé povídky jsou průměr, některé moc dobré, např. titulní Kaňon celý ze zlata nebo obě boxerské, také mocný malomocný je výborná věc. Takže knížka která ležela v knihovničce léta nepovšimnuta zase jednou udělala radost.
Část díla
2002 | Démon alkohol |
1974 | Bílý Den |
2003 | Bílý tesák |
1988 | Mezi zlatokopy |
Trošku takový nevyrovnaný výběr povídek. Začíná se na moři, případně na ostrovech obydlených původním zotročeným obyvatelstvem - ty jsou tak trochu rozvleklé a uspávající. V druhé části knihy více sociální, buřičské povídky plné vzdoru a bojovnosti, z mého pohledu jasně lepší část.