Poslední pád Mistra Materny
Václav Erben
Kapitán Exner série
Herec Boris Materna se často - v televizi i na prknech divadelního jeviště - stával obětí zločinu. Tentokrát však bohužel nešlo o divadelní či televizní roli. Mistr Materna byl zavražděn.
Kdysi jsem přečetl takřka všechny autorovy knihy, ale tahle mi patrně unikla. Perfektní česká detektivka napsaná krásným českým jazykem připomínající dokonce Karla Čapka.
Knížku jsem četla už před delší dobou, teď jsem si ji jen osvěžila. Mám kapitána Exnera a jeho boys fakt ráda. :)
Na svou dobu odvážný spisovatelův počin. Detektiv v socializmu jezdící v mercedesu a proutník ... Jinak detektivky od Erbana jsem měla moc ráda už jako malá a s chutí jsem se k nim vrátila. Skvělé.
Příjemná, oddechová knížka. Mám ráda knihy s příběhem, se vztahy, s rodinou a tato kniha k nim patří.
Mnoho postav spojených s hereckým prostředím odvádí čtenářovu pozornost. Dobré čtení na dovolenou.
Skvělá kniha, moc jsem od ní nečekala, mělo to být o rekonstrukci, ale bylo to o životě. O tom, jak se lidé snaží dovést své příbytky k dokonalosti. Jak je pro ně důležité, co si o nich ostatní myslí. A jak zapomínají na to nejdůležitější.
Jediné, co bych vytkla je, že jsem do půlky knihy naprosto ztrácela v postavách. Jenom nevím, jestli je to chyba autora nebo moje.
Knihy od Jarmily Pospíšilové jsou čtivé, je vidět, že autorka se vyzná v mezilidských vztazích a dovede je dobře a věrohodně vykreslit. I tento příběh, popisující rodinnou krizi, ukazuje pravé lidské hodnoty. Jednání a prožívání každého ze zúčastněných je podrobně vysvětleno a odůvodněno, vnitřní dialogy každé z osob jsou realisticky popsány. Bavilo mě sledovat chování a uvažování lidí, kteří jsou postaveni před řešení nenadálých situací, jenž boří jejich svět, v kterém si dosud spokojeně žili. Spisovatelce se daří nenásilně vás vtáhnout do děje a zamyslet se nad problémy, které mohou potkat každého z nás.
Kdyby se herec Boris Matera nechoval jak se choval, těžko by ho někdo zavraždil.
To by ale potom nebyla detektivka.
2005 | Bláznova smrt |
2004 | Efektivně mrtvá žena |
2006 | Na dosah ruky |
2006 | Znamení lyry |
1969 | Vražda pro zlatého muže |
Dobře napsaná detektivka,která nenudí.Jen těch postav je v knize jak na orloji.60%.